Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
10.14

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Liga NBA NBA San Antonio Spurs Dereck Lively II Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 26. 10. 2023, 10.14

6 mesecev

Po zmagi Dallas Mavericks nad San Antonio Spurs (126:119)

Dončić se ni zadrževal: Igral je j... odlično

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
Dallas Mavericks Luka Dončić | Luka Dončić se je prvi večer nove sezone podpisal pod trojni dvojček. | Foto Guliverimage

Luka Dončić se je prvi večer nove sezone podpisal pod trojni dvojček.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so na prvi tekmi nove sezone lige NBA v gosteh s 126:119 ugnali San Antonio Spurs. Ob Luki Dončiću, ki se je podpisal pod trojni dvojček, je pri Dallasu naravnost navdušil novinec v ligi NBA Dereck Lively II, nad katerim je bil po srečanju navdušen tudi slovenski košarkar.

Predstava Luke Dončića:

Čeprav je Luka Dončić na prvi tekmi Dallas Mavericks postal šele prvi košarkar v zgodovini Dallasa, ki je v sezono vstopil s trojnim dvojčkom, hkrati pa postal šele tretji košarkar v ligi NBA po Oscarju Robertsonu in Giannisu Antetokounmpu, ki je na prvi tekmi sezone ob trojnem dvojčku presegel mejo 30 doseženih točk, pa se je po koncu srečanja s San Antonio Spurs veliko govorilo tudi o novincu v ligi NBA. In ne, v mislih nimamo zvezdnika Spursov Victorja Wembanyame, temveč člana Dallasa, 19-letnega Derecka Livelyja II, ki je blestel pod obema obročema.

Spomnimo, Dallas je imel na letošnjem naboru možnost desetega izbora. Pri Mavsih so se takrat takoj po izboru Casona Wallacea dogovorili za menjavo z Oklahomo City Thunder, v kateri so dobili pravice za 12. izbor nabora, centra Derecka Livelyja II, ki se je že v pripravljalnem obdobju izkazal za zadetek v polno. Lively se je v Dallas preselil z univerze Duke, kjer je v povprečju dosegal 5,2 točke in 2,4 blokade na tekmo. Na svoji prvi tekmi v ligi NBA se je podpisal pod 16 točk, zgrešil je le en met iz igre (7/8), ob tem je k svojemu izkupičku dodal še deset skokov, z njim na parketu pa je imel Dallas koš razliko kar +20.

Dereck Lively II je že ob debiju opozoril nase. | Foto: Guliverimage Dereck Lively II je že ob debiju opozoril nase. Foto: Guliverimage

Dončić nasmejal v prenosu v živo

Svojega novega soigralca je po srečanju jasno in glasno pohvalil tudi Dončić. "Odigral je fantastično tekmo, to sem mu tudi povedal. Ne spomnim se, da bi že videl novinca, ki bi igral tako izjemno že na prvi tekmi. Spomnim se svoje prve tekme, bil sem zelo živčen, pri njem tega res ni bilo videti. Igral je j... odlično," je v kamero ESPN takoj po tekmi dejal Dončić, ki se je ob izrečeni kletvici le nasmejal in se opravičil, nato pa ob smehu novinarke odvrnil: "Utrujen sem," je hudomušno pripomnil dobro razpoloženi slovenski košarkar, ki je nato na novinarski konferenci še naprej zabaval predstavnike sedme sile. "Nisem rekel nič takšnega, v Sloveniji takšne stvari rečemo za dobro jutro," se je smejalo Dončiću, ki je nato "oder" prepustil mlajšemu kolegu.

"Dereck je bil odličen na obeh straneh parketa. Odlično se je ujel z Luko, kar ni enostavno, kajti Luka zna fante zaposliti in od njih pričakuje, da bodo znali njegove asistence pretvoriti v koše, kar mu je danes res dobro uspevalo. Iz te tekme lahko črpamo res veliko pozitivnega," pa je novega člana ekipe pohvalil Jason Kidd, ki je sicer s tem, ko Livelyja ni uvrstil v začetno postavo, presenetil, a ga je nato uporabil kot asa s klopi. "Želel sem se dokazati akcijo za akcijo, pomembno je le to, da smo danes zmagali. Bil sem miren, že na pripravljalnih tekmah sem se veliko naučil, tudi o svojih soigralcih, sistemu in načinu igre," pa je dejal eden od junakov zmage Dallasa, ki se je izkazal v navezi z Dončićem.

Vrhunci tekme:

Prvi zvezdnik San Antonia Wembanyama si je na drugi strani hitro nakopal težave z osebnimi napakami, tako da je na koncu na parketu preživel dobrih 23 minut, v katerih je dosegel 15 točk. Še posebej se je izkazal v zadnji četrtini, kjer je dosegel devet zaporednih točk za Spurse, a sta nato na drugi strani takoj odgovorila Irving in Dončić. "V prvi četrtini smo bili površni, brez energije. V preostalih treh četrtinah pa smo igrali veliko boljšo obrambo, sploh v zadnji mislim, da smo bili na pravem nivoju. Igrati proti Victorju je zabavno, vedeli smo, da bo cela dvorana navijala zanj. Verjetno je eden največjih talentov, ki so vstopili v ligo NBA. Sam imam rad izzive in to je bil res dober izziv za nas vse," je misli igre proti francoskemu kolegu še strnil Slovenec.

Gregg Popovich: Luka je bil izjemen

Po tekmi je o tekmi z Dallasom spregovoril legendarni trener San Antonia Gregg Popovich. "To je bila predstava za v hišo slavnih oziroma igra, ki jo Luka pokaže praktično vsako tekmo. Bil je res izjemen, tudi Kyrie je bil odličen, tako da sta nas premagala dva bodoča člana hiše slavnih," je Irvinga in Dončića pohvalil izkušeni strateg San Antonia, ki je pohvalil tudi Wembanyamo. "Mislim, da je bil odličen. Za igralca je ena najtežjih preizkušenj, ko zapade v težave z osebnimi napakami in zaradi tega ne moreš pasti v ritem igre. Že zdaj kaže, da je za svojo starost zelo zrel," je o Francozu povedal Popovich.

Preberite še:

Nikola Jokić
Sportal Denver na krilih Jokića do gladke zmage nad LA Lakers
Giannis Antetokounmpo
Sportal Nova pogodba za Giannisa Antetokounmpa in Josha Greena
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dobra novica za navijače Luke Dončića
Ne spreglejte