Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
8. 6. 2021,
11.40

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

2

Natisni članek

Tokio 2020 Olimpijske kvalifikacije Aleksander Sekulić Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 8. 6. 2021, 11.40

2 leti, 11 mesecev

OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Dončićevo jasno sporočilo Slovencem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

2

Luka Dončić | Luka Dončić bo klubski izziv zamenjal za reprezentančnega. | Foto Guliver Image

Luka Dončić bo klubski izziv zamenjal za reprezentančnega.

Foto: Guliver Image

Le enajst košarkarjev se bo udeležilo zbora ob začetku priprav na olimpijske kvalifikacije v Kaunasu. Zamudniki bodo "kapljali" postopoma. Med njimi pa bo tudi prvi zvezdnik Luka Dončić.

Luka Dončić
Sportal Kakšna pogodba čaka Luko Dončića?

"Brez počitnic. Odhajam domov. Slovenijo želim popeljati na olimpijske igre," je kmalu po porazu Dallasa proti LA Clippers v prvem krogu končnice lige NBA dejal Luka Dončić. Dvomov o njegovem nastopu za slovensko reprezentanco, prvem po finalu EuroBasketa 2017, torej ni več.

Prvi zvezdnik slovenske košarke se bo sicer pripravam priključil z zamudo, zanesljivo ne pred prihodnjim ponedeljkom. Še zdaleč pa ne bo edini "zamudnik". Na četrtkovem zboru in prvem treningu v Zrečah bo namreč lahko selektor Aleksander Sekulič računal na enajst od devetnajstih vabljenih igralcev.

Kapetan Edo Murić bo z reprezentanco že na prvem treningu. | Foto: Vid Ponikvar Kapetan Edo Murić bo z reprezentanco že na prvem treningu. Foto: Vid Ponikvar

Prihod so že potrdili Luka Rupnik, Jaka Blažič, Edo Murić, Jurij Macura, Žiga Dimec, Jan Kosi, Jakob Čebašek, Miha Lapornik, Gregor Glas, Blaž Mahkovic in Matic Rebec. Kader se bo sicer dokaj hitro dopolnjeval, v zraku pa ostaja vprašanje o prihodu dveh igralcev, Gašperja Vidmarja in Vlatka Čančarja. Status prvega bo narekovalo predvsem zdravstveno stanje, drugi pa naj bi se rojakom priključil, če bo Denver izpadel v drugem krogu končnice. V seriji proti Phoenixu sicer trenutno zaostaja 0:1.

Priprave bodo potekale v Zrečah, Ljubljani in na Bledu, zaključni del pa v Kaunasu. Predvideni sta tudi dve pripravljalni tekmi, in sicer obe s Hrvaško. V sredo, 16. junija, se bosta reprezentanci pomerili na Reki, dva dni pozneje pa v ljubljanskih Stožicah.

Seznam reprezentančnih kandidatov

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Vlatko Čančar (Denver Nuggets), Jakom Čebašek (Dinamo Bukarešta), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Luka Dončić (Dallas Mavericks), Zoran Dragić (Saski Baskonia), Gregor Glas (Dynamic), Gregor Hrovat (Cholet), Jan Kosi (Krka), Miha Lapornik (Den Bosch Heroes), Jurij Macura (FMP), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Gravelines), Alen Omić (Jl Bourg Basket), Klemen Prepelič (Valencia), Matic Rebec (Orasi Ravenna), Luka Rupnik (Cedevita Olimpija), Žan Mark Šiško (Bayern) in Gašper Vidmar (Umana Reyer Venezia).

 

Kako na olimpijske igre?

Slovenska reprezentanca bo med 29. junijem in 4. julijem igrala na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria).

V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno v sosednji skupini, v kateri bodo nastopale Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. Pričakujemo lahko, da bo v finalu svojo priložnost iskala Litva.

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

 

Kaunas: olimpijske kvalifikacije

Torek, 29. junij 2021

15.30, Poljska - Angola
18.30, Litva - Venezuela

Sreda, 30. junij 2021
15.30, Angola - Slovenija
18.30, Venezuela - Južna Koreja

Četrtek, 1. julij 2021
15.30, Slovenija - Poljska

18.30, Južna Koreja - Litva

Petek, 2. julij 2021
Prost dan

Sobota, 3. julij 2021
Polfinalni tekmi

Nedelja, 4. julij 2021
18.30, finale
Luka Dončić
Sportal Legenda NBA: Ne vem, ali lahko Dončić osvoji prvenstvo na tak način
Tokio OI
Sportal Podpora izvedbi OI med Japonci raste
Luka Dončić
Sportal Dončić izenačil rekord in se poslovil, kmalu sledi let za Slovenijo
 
Ne spreglejte