Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2022,
6.04

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

3

Natisni članek

Nikola Jokić Vlatko Čančar Vlatko Čančar Denver Nuggets Chicago Bulls Dallas Mavericks Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Nedelja, 11. 12. 2022, 6.04

1 leto, 5 mesecev

LIGA NBA, 10. DECEMBER

Polom Dallasa brez Dončića, Dragić s Chicagom podiral rekorde #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

3

Luka Dončić | Medsebojni obračun Gorana Dragića in Luke Dončića je preprečila poškodba najboljšega strelca lige NBA. | Foto Reuters

Medsebojni obračun Gorana Dragića in Luke Dončića je preprečila poškodba najboljšega strelca lige NBA.

Foto: Reuters

V Chicagu bi se morala prvič v tej sezoni pomeriti nekdanja "zlata" reprezentančna "cimra" Goran Dragić in Luka Dončić, a je najboljši strelec Dallasa in lige NBA nastop izpustil zaradi poškodbe stegenske mišice. Biki so smeli izkoristili odsotnost Dončića in goste iz Teksasa odpravili kar s 144:115. Nebogljeni Dallas, za katerega je debitiral Kemba Walker, je prejel največje število točk v tej sezoni, Chicago mu je v prvem polčasu nasul kar 82 točk! Dragić jih je v 16 minutah prispeval 14.

Luka Dončić
Sportal Drama v Teksasu: Dallas pokopali prosti meti, Dončić zgrešil met za zmago #video

Gostovanje Dallasa v vetrovnem mestu se je sprevrglo v polom neslutenih razsežnosti. Manj kot 20 ur po razburljivi domači tekmi in dramatičnem porazu proti Milwaukeeju (105:106), na katerem je Luka Dončić prispeval 33 točk in 11 asistenc, Mavericks pa so po katastrofalnem odstotku prostih metov zapravili že dobljen dvoboj, je čakal Kiddovo četo nov izziv.

Tokrat so se ga Mavericks lotili z oslabljeno postavo. Dončić, prvi strelec lige NBA, je izpustil srečanje zaradi poškodbe stegenske mišice, na seznamu poškodovanih sta se znašla še Nemec Maxi Kleber in Avstralec Josh Green, tako da se je trener Jason Kidd pred tekmo v Chicagu znašel v težavah. Ekipa jim ni bila kos. Dallas je bil nemočen, na dvoboju je prejel kar 144 točk.

Vrhunci dvoboja v Chicagu:

Biki so se na domačem parketu znesli nad izčrpanimi gosti iz Teksasa. Že po prvem polčasu so vodili za 29 točk in takšno prednost ohranili tudi do konca. Naleteli so na slabo igro Dallasa v obrambi in zgolj v prvem polčasu dosegli 82 točk. S tem so poskrbeli za klubski rekord, kar se tiče točkovnega izkupička v prvem polčasu.

Ni manjkalo dosti, pa bi padel celo absolutni rekord, kar se tiče učinkovitosti v posameznem polčasu. Ta je zdaj star že 32 let, Chicago je leta 1990 v drugem polčasu nasul Phoenixu neverjetnih 86 točk!

Goran Dragić je v 16 minutah dosegel 14 točk. Ko je bil na parketu, je bil Chicago boljši od gostov iz Teksasa za +18. | Foto: Reuters Goran Dragić je v 16 minutah dosegel 14 točk. Ko je bil na parketu, je bil Chicago boljši od gostov iz Teksasa za +18. Foto: Reuters

Tokrat v napadu ni imel posebnih preglavic z razglašenim Dallasom, ki je brez pomoči treh pomembnih igralcev, najbolj je pogrešal vodilnega asa Luko Dončića, kmalu podpisal predajo. Chicago je iz igre metal kar 63,5-odstotno, kar je njegov najboljši dosežek v tej sezoni, Dallas je na drugi strani prejel nedopustnih 144 točk. Toliko jih po rednem delu srečanja v tej sezoni še ni dobil, po drugem zaporednem porazu pa je na lestvici zahodne konference zdrsnil na "alarmantno" 11. mesto, ki ne pelje niti v dodatne kvalifikacije za končnico.

Največji strelski festival Chicaga v tej sezoni

Najboljši strelec dvoboja je bil DeMar DeRozan (28 točk). | Foto: Reuters Najboljši strelec dvoboja je bil DeMar DeRozan (28 točk). Foto: Reuters Slovenskega obračuna med Goranom Dragićem in Luko Dončićem tako žal ni bilo. Slovenske barve je na tekmi branil le 36-letni Ljubljančan, ki je v 16 minutah ob dobrem metu iz igre (5/7, od tega 2/3 za tri točke) prispeval 14 točk, tri asistence in eno ukradeno žogo, s tem pa močno presegel povprečje doseženih točk v tej sezoni. V drugi četrtini je pomagal Chicagu do povišanja prednosti, Biki so omenjeno četrtino dobili kar z 42:23!  

Pri Chicagu sta izstopala DeMar DeRozan (28 točk in devet skokov) in Nikola Vučević (20 točk in osem skokov), v strelskem festivalu Bikov so mejo 15 točk presegli še štirje košarkarji. Ayo Dosunmu jih je dal 17, Zach LaVine, Patrick Williams in Derrick Jones Jr. pa 16. Skupaj so dosegli največje število točk v tej sezoni (144), navdušili občinstvo v dvorani United Center in razmerje zmag ter porazov popravili na 11–14. Trener Billy Donovan je bil zelo zadovoljen s predstavo izbrancev, ki so se izkazali z nesebičnostjo. 

Goran Dragić in Andre Drummond sta poskrbela za eno najbolj atraktivnih točk dvoboja:

Pri Dallasu, ki je v dveh dneh vpisal dva poraza, sta ob odsotnosti LD77 v napadu največ točk dosegla Spencer Dinwiddie (27) in Christian Wood (21), Dorian Finney-Smith pa v 20 minutah ni dosegel niti ene točke! Tim Hardaway Jr., ki je bil na zadnjih tekmah vroč v metu z razdalje, je za tri točke metal 2/10. Dallas je zadel le vsako četrto trojko (11/44), Chicago pa na drugi strani več kot polovico vseh metov izza velike črte (19/34), kar je močno vplivalo na rezultat.

"Pogrešali smo tri izmed osmih najpomembnejših igralcev, a je to hkrati pomenilo, da so lahko priložnost za nastop dobili drugi igralci. Če prejmeš že v prvem polčasu 82 točk, je zelo težko kogarkoli premagati," je po prepričljivem porazu dejal Kidd. Minutažo je razdelil med 12 igralcev, brez točk sta poleg Finney-Smitha ostala še Frank Ntilikina in Theo Pinson.

Kemba Walker, ki pri Dallasu nosi številko 34, je v prvem nastopu za Mavericks dosegel osem točk. | Foto: Reuters Kemba Walker, ki pri Dallasu nosi številko 34, je v prvem nastopu za Mavericks dosegel osem točk. Foto: Reuters

Prvič je za Dallas nastopil Kemba Walker. Krstni nastop mu ne bo ostal v prijetnem spominu. Doživel je prepričljiv poraz, po katerem je razmerje zmag in porazov Dallasa padlo na 13–13, v dobrih 19 minutah je ob metu iz igre 2/5 (prosti meti 4/5) dosegel osem točk.

Dallas bo novo tekmo odigral v noči na torek, ko bo gostil Oklahoma City. Trener Kidd je napovedal, da se bo o tem, ali bo Luka Dončić za naslednjo tekmo že prišel v poštev za nastop, odločal v ponedeljek. Chicago čaka nov spopad v ligi NBA že prihodnji večer, odpravlja se na gostovanje v Atlanto.

Jokić pisal zgodovino, Čančar obsedel na klopi

Na dvoboju med Denverjem in Utahom je blestel Nikola Jokić. Srbski as, dvakratni zaporedni dobitnik priznanja MVP igralca sezone v ligi NBA, je pomagal Denverju do zmage (115:110) z 31 točkami, 14 asistencami, 12 skoki in štirimi blokadami.

Vrhunci predstave Nikole Jokića proti Utahu:

Premikal je mejnike in se podpisal pod 80. trojni dvojček v ligi NBA. To je v zgodovini tekmovanja uspelo le še petim igralcem. Slovenski reprezentant Vlatko Čančar ni vstopil v igro, Denver je po 16. zmagi v tej sezoni ohranil visoko tretje mesto na zahodu.

V ligi NBA nasprotnika na parketu, a velika prijatelja izven njega. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida V ligi NBA nasprotnika na parketu, a velika prijatelja izven njega. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Povprečje Gorana Dragića: 8,1 točke, 1,6 skoka, 3,2 asistence v 17,1 minute na 24 tekmah
Povprečje Luke Dončića: 32,9 točke, 8,5 skoka, 8,8 asistence v 36,8 minute na 24 tekmah
Povprečje Vlatka Čančarja: 4,7 točke, 1,7 skoka, 1 asistenca v 17 minutah na 17 tekmah

Dragić spregovoril o Dončiću in reprezentanci

Pred obračunom Chicaga in  Dallasa se je o odnosu z Dončićem za Chicago Tribute razgovoril njegov starejši reprezentančni kolega. "Še vedno sem presenečen, ko se spomnim nazaj na Luko, ki je bil star pet let in je imel žogo ves čas v rokah. In ta majhen fant se je razvil v enega najboljših košarkarjev na svetu. Ko sva leta 2017 prvič igrala skupaj, sem vedel, da ga čaka lepa prihodnost. A priznam, da me je presenetilo, da je v tako kratkem času postal tako dominanten igralec. Vedno rad igram z njim, a nikoli ni dobro, ko igraš proti njemu," je dejal Dragić.

Bo Goran spet oblekel slovenski dres? | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Bo Goran spet oblekel slovenski dres? Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Luka se vedno odloči za pravo potezo. Če ga oviraš pri metu, bo našel pot do koša z asistenco. Res je dovršen košarkar, ki ga je nemogoče zaustaviti," je bil jasen Dragić, ki je Luko označil za kopijo njegovega očeta Saše. Opisal ga je kot zelo tekmovalnega, a razigranega in velikega šaljivca.

Dragiću so na druženju z mediji zastavili tudi vprašanje, ali se bo še kdaj vrnil v reprezentanco, a slovenski kapetan na to ni dal jasnega odgovora. "Ne bi bilo prav, da zdaj odgovarjam na to vprašanje, ker se lahko zgodi še ogromno. Povedal sem jim, da so vrata še vedno odprta, tako da bomo videli po koncu sezone," je dejal Dragić, ki je ob tem še zatrdil, da tudi če se bo še enkrat vrnil v izbrano vrsto, bo to zagotovo njegovo zadnje poletje v reprezentančnem dresu.

Liga NBA, 10. december:

Lestvica:

Preberite še:

Žiga Samar
Sportal Slovenski dragulj, ki z odločnimi koraki stopa na veliki oder
Luka Dončić
Sportal Dončić v svojem svetu, z njim nimajo stika
Phoenix Boston
Sportal Katastrofa Phoenixa, Dragić boljše volje pred spopadom z Dončićem
Ne spreglejte