Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
7.15

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82

Natisni članek

Memphis Grizzlies Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks NBA Liga NBA

Torek, 12. 12. 2023, 7.15

4 mesece, 2 tedna

LIGA NBA, 11. DECEMBER

Luka Dončić čaral v Memphisu in pisal zgodovino v ligi NBA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82
Luka Dončić | Luka Dončić je Dallasu pomagal do 14. zmage v tej sezoni. V Memphisu je dosegel 35 točk, dočakal pa tudi jubilej, kar zadeva zadete trojke. | Foto Reuters

Luka Dončić je Dallasu pomagal do 14. zmage v tej sezoni. V Memphisu je dosegel 35 točk, dočakal pa tudi jubilej, kar zadeva zadete trojke.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić se je znova izkazal. Na gostovanju v Memphisu je oslabljeni Dallas, ki je pogrešal kar pet poškodovanih igralcev, popeljal do 14. zmage v tej sezoni (120:113). Dosegel je 35 točk, navduševal z atraktivnimi potezami in se znova vpisal v zgodovino lige NBA. Zadel je namreč jubilejno tisočo trojko. To mu je uspelo na 351. tekmi. Manj od njega jih je za omenjeni dosežek v zgodovini tekmovanja potreboval le Buddy Hield (350).

Memphis Grizzlies : Dallas Mavericks 113:120 (24:29, 51:67, 79:96)
Jackson Jr. 41 (trojke 6/10), Bane 28, Williams Jr. 10; Dončić 35, Hardy 19 (trojke 5/7), Exum in Lively II (16 sk.) 16, Prosper 11

Učinek Luke Dončića: 35 točk (za tri 5/10, za dve 4/11, prosti meti 12/13), 8 sk., 6 as., 2 ukr. žogi, 2 blok., 3 izg. žoge v 44 minutah

Irving Dončić
Sportal Dallas sporočil težko pričakovano novico glede Kyrieja Irvinga

Nova tekma, nov spektakel. Luka Dončić se ne ustavlja. Odkar novopečeni očka igra s trakom v laseh, Dallas kopiči zmage in pridobiva mesta na lestvici zahodne konference. Čeprav je Dallas na srečanju pogrešal kar pet igralcev, poleg Kyrieja Irvinga, Granta Williamsa, Josha Greena in Maxija Kleberja je tik pred srečanjem zaradi bolečin v hrbtu s seznama kandidatov za srečanje izpadel še Tim Hardaway Jr., so Mavericks zmogli dovolj znanja in moči, da so zmagali tretjič zapored.

Vrhunci Luke Dončića na srečanju v Memphisu:

Mavericks so po Utahu in Portlandu ugnali še Memphis (120:113), Dončić pa je imel v dvorani FedExForum, kjer so ga domači privrženci skušali večkrat spraviti ob živce, Ljubljančan pa jim ni ostal dolžan, kaj pokazati. Kaj vse se je zgodilo?

Trojka Prosperja po izjemni asistenci Dončića:

To je bila tekma, ki jo je Dončić, drugi najboljši strelec lige NBA, odprl z air-ballom, zgrešeno trojko, pri kateri žoga ni zadela niti obroča. Pred zadnjo, 35. točko, ki jo je dosegel s črte prostih metov ob zaključku srečanja, se mu je pripetil še en air-ball ob zahtevnem metu za dve točki, tisto, kar je pokazal vmes, pa je bilo nekaj povsem drugega.

Še enkrat več je potrdil, s kakšnim velemojstrom ima opravka svetovna košarka. Ne le da je bil znova prvi strelec svojega moštva (35 točk) in že sedmič zapored presegel mejo 30 točk, še enkrat več je s spektakularnimi potezami, pri katerih so izstopale atraktivne podaje – na koncu je zabeležil osem skokov in šest asistenc, zbral pa je tudi dve ukradeni žogi in dve blokadi –, dokazal, v kako dobri formi je.

Zavedal se je, da bo moral prevzeti vlogo vlečnega voza zdesetkanega Dallasa. Na parketu je prebil kar 44 minut, a zdržal do konca, pri tem pa izgubil le tri žoge. "Manjkalo nam je veliko igralcev. Pred tekmo sem vsem dejal, naj bodo pripravljeni. Na tej tekmi je bilo še kako pomembno zaupanje," je po tekmi poudaril Dončić.

Jaden Hardy se je izkazal z 19 točkami, za tri točke je metal 5/7, Dereck Lively II pa je dosegel nov dvojni dvojček (16 točk in 16 skokov). | Foto: Reuters Jaden Hardy se je izkazal z 19 točkami, za tri točke je metal 5/7, Dereck Lively II pa je dosegel nov dvojni dvojček (16 točk in 16 skokov). Foto: Reuters

Dallas nepričakovano ostal še brez Jonesa Jr.

Dvoboj se je začel nenavadno. Gostitelji so zadeli uvodne tri mete za tri točke, povedli z 9:4, nato pa so gostje, pri katerih se je v začetni peterki ob kopici poškodovanih igralcev znašel tudi Seth Curry, le prevzeli pobudo. Mladi center Dereck Lively II je začel marljivo zbirati tako točke kot tudi skoke, Dončić, ki ga je tesno pokrival David Roddy, pa je izsilil več prekrškov in večino točk v uvodni četrtini dosegel s črte prostih metov. Pri tem je bil zelo natančen, na srečanju jih je zadel enajst zapored. Dallas je z delnim rezultatom 15:2 povedel za +8, gostje pa so nato uvodno četrtino dobili za +5.

Kako se je Dončić otresel Jacksona Jr., zadel, nato pa zahteval tehnično napako tekmeca zaradi zaigranega padca: 

Nekdanji košarkar Olimpije in madridskega Reala je odigral celotno uvodno četrtino, nato pa je sledil zaslužen počitek. Dallas je v drugo četrtino vstopil brez njega. Ker pa si je v prvi četrtini mišico poškodoval še Derrick Jones Jr. in se v nadaljevanju srečanja ni več vrnil na parket, se je trener Jason Kidd znašel pred novo težavo, a sta se nato izkazala igralca s klopi, zlasti mladi Jaden Hardy. Zadel je tri trojke, z njegovo pomočjo pa je Dallas ne le zadrževal, ampak še povečeval prednost pred Memphisom.

Jaren Jackson Jr. je tretjič v karieri v ligi NBA presegel mejo 40 točk. | Foto: Reuters Jaren Jackson Jr. je tretjič v karieri v ligi NBA presegel mejo 40 točk. Foto: Reuters

Pri Grizlijih je bil v izvrstni formi Jaren Jackson Jr. Igralec, ki ga odlikuje vrhunska obrambna igra in je letos zastopal barve ZDA na svetovnem prvenstvu, je polnil koš Dallasa z neizmerno lahkoto, natančen je bil zlasti pri metu za tri točke. A tudi to ni pomagalo gostiteljem. Ko se je na parket vrnil Dončić, so košarkarji Dallasa pobegnili na +17, v zadnji minuti prvega polčasa pa je slovenskemu asu uspela še ena izmed čarobnih potez srečanja.

 Trojka Exuma po asistenci Dončića, ki je bil že na tleh, a vseeno z izjemno natančnostjo našel prostega Avstralca:

Gostitelji so ga v obrambi večkrat podvajali. Tako bi LD77 že skoraj izgubil žogo, znašel se je na tleh, a je takrat pokazal izjemno iznajdljivost in atraktivno našel Danteja Exuma. Avstralec, ki je zasijal na zadnjih tekmah, postal še kako pomemben strelec Dallasa in s tem zakrpal vrzel ob odsotnosti številnih soigralcev, je po tej podaji zadel trojko, Mavericks pa so na odmor odšli s +16.

V drugem polčasu je šlo Dallasu sprva vse kot po maslu. Po štirih minutah so prvič na tekmi povedli za okroglih +20 (83:63), nato pa je Memphis, pri katerem se je ob Jacksonu Jr. razigral še Desmond Bane (28 točk), z delnim rezultatom 8:0 prebudil občinstvo. V nadaljevanju se je Dallasu približal na devet točk zaostanka, bližje pa le ni šlo. Izkušeni Markieff Morris je ob pravem času zadel trojki, hitri A.J. Lawson se je izkazal z zabijanji v protinapadih, Olivier-Maxence Prosper pa se je lahko večkrat zahvalil Dončiću, da ga je našel samega na črti za tri točke. Novinec je zadel tri trojke in prispeval pomemben delež k temu, da je Dallas ohranjal "varno" prednost.

Jubilejna tisoča trojka LD77

V zadnji četrtini je sledil zgodovinski trenutek. Dončić je zadel jubilejno tisočo trojko na tekmah rednega dela lige NBA. Kmalu se je oglasila statistika in dala vedeti, da je Ljubljančan za las zgrešil absolutni rekord lige NBA. Za tisoč trojk je namreč potreboval 351 tekem, rekorder Buddy Hield, ki zdaj nosi dres Indiane, omenjeni dosežek pa mu je uspel za Sacramento, pa jih je dosegel na 350 tekmah.

Jubilejna tisoča trojka Luke Dončića v ligi NBA:

Pet minut pred koncem je Memphis še enkrat zagrozil, približal se je na –10 (99:109), a je Dončić v naslednjem napadu odgovoril s košem. Mavericks niso dopustil gostiteljem, da bi se vrnili v igro za zmago. V zadnji minuti so se še približali na –7, kolikor je znašala tudi končna razlika.

Občinstvo vzelo na piko Dončića, ki je prejel tehnično napako

Ob koncu srečanja, ko je Luka Dončić dobrih 20 sekund pred koncem stopal proti črti prostih metov, si je privoščil še en odziv na račun nenaklonjenega občinstva, s katerim se je zbadal že med srečanjem, znova pa si je izmenjal še nekaj besed z Vincom Williamsom. Sodniki so mu prisodili tehnično napako, že četrto v tej sezoni.

Kaj je o vsem skupaj po tekmi povedal Dončić? "Ves čas je govoril s*anje. Rekel sem mu, kako bi si želel, da bi mi proti njemu dovolili igrati ena na ena. Takrat sem prejel tehnično napako. Tako da ne vem … Sodniki bi morali pustiti, da se pogovoriva. To je del igre, ki mi je všeč. Williams je odličen branilec, a … Na zadnji tekmi nisem naredil ničesar, pa sva oba dobila tehnično napako, tokrat, ko sva oba govorila, pa sem jo prejel le jaz,'' se je čudil Dončić. Williams je izziv, pokrivanje 24-letnega Slovenca, opisal kot ''prijateljsko tekmovanje''.

Dallas nova tekma v ligi NBA čaka že v noči na sredo. V Teksas prihaja zvezdniška ekipa Los Angeles Lakers, ki je konec tedna v Las Vegasu osvojila pokal, krstno izvedbo medsezonskega tekmovanja, LeBron James pa je bil izbran za najboljšega igralca turnirja.

Poraz vodilne ekipe lige NBA

Kaj pa se je dogajalo na preostalih tekmah? Pelikani so najuspešnejšo ekipo v tej sezoni, Minnesoto, premagali s 121:107. Zion Williamson je s 36 točkami postavil svoj strelski rekord sezone in v napadu povzročal ogromne težave Francozu Rudyju Gobertu. New Orleans je tako navdušil navijače po bolečem porazu v polfinalu medsezonskega turnirja, ko so v Las Vegasu izgubili proti LA Lakers kar za 44 točk. Minnesota je pogrešala najboljšega strelca Anthonyja Edwardsa, ki je manjkal zaradi poškodbe desnega kolka.

Milwaukee je v podaljšku strl odpor Chicaga (133:129). Pri zmagovalcih je pričakovano izstopal Giannis Antetokounmpo (32 točk in 11 skokov), pri Bikih, ki so po štirih zaporednih zmagah izkusili grenkobo poraza, pa sta bila najboljša strelca DeMar DeRozan (41), ki je štiri sekunde pred koncem izsilil podaljšek, in Coby White (33).

Atlanti ni pomagalo niti deset trojk Bogdanovića

Prvak Denver je v gosteh premagal Atlanto (129:122) in prekinil niz treh zaporednih porazov. Dvoboj je z osebnim rekordom 40 točk, zadel je kar deset trojk, zaznamoval Srb Bogdan Bogdanović, a je bilo tudi to premalo za kaj več kot četrti zaporedni poraz Hawksov. V zadnjih dveh minutah je dosegel tri trojke, a si je do takrat Denver zagotovil preveliko prednost, da bi jih lahko gostitelji še ujeli.

Pri branilcih naslova, ki še dolgo ne bodo mogli računati na slovenskega legionarja Vlatka Čančarja, sta dala največ točk Jamal Murray (29) in Nikola Jokić (25). Srbski as je močno popravil met. Če je pred tem na zadnjih dveh tekmah iz igre zadel le 18 od 58 metov, pa je v Atlanti metal 9/13, dodal pa še osem asistenc in skokov. Z 22 točkami se je pri Denverju izkazal tudi novinec Julian Strawther. Zadel je šest trojk. Pri gostiteljih si je po dveh tehničnih napakah še pred koncem tretje četrtine prislužil izključitev Trae Young. Do takrat je prispeval 19 točk.

San Antonio in Detroit nizata črne rekorde

Francoz Victor Wembanyama ni zmagal v ligi NBA vse od začetka novembra. | Foto: Reuters Francoz Victor Wembanyama ni zmagal v ligi NBA vse od začetka novembra. Foto: Reuters Houston je bil z 93:82 v teksaškem dvoboju na domačem parketu, kjer je v tej sezoni nanizal že deset zmag, boljši od San Antonia. Spurs so vknjižili 17. zaporedni poraz, kar je najslabši dosežek v zgodovini franšize. Pri poražencih je novinec Victor Wembanyama dosegel 15 točk, 18 skokov in pet blokad. San Antonio ni zmagal vse od 2. novembra, ko je s 132:121 ugnal Phoenix.

Najslabši niz v tej sezoni ima Detroit. Proti Indiani je izgubil že 20. zapored (123:131), kar je tudi nov rekord franšize, obenem pa najbolj črni niz v ligi NBA po sezoni 2020/21, ko je 20-krat zapored izgubil Houston. Detroit je sicer v preteklosti nanizal že 21 porazov, a v dveh zaporednih sezonah (konec 1979/80 in začetek 1980/81). Absolutni rekord lige NBA pripada Philadelphii, ki je v sezoni 2013/14 nanizala 26 porazov, ob koncu sezone 2015/16 in začetku sezone 2016/17 pa celo 28!

76ers so bistveno uspešnejši v tej sezoni. V noči na torek so doma nadigrali Washington s 146:101. Že po prvem polčasu so vodili za 29 točk, prvi strelec lige Joel Embiid pa je dvoboj končal pri 34 točkah in desetih skokih.

Memphis še čaka na vrnitev prvega zvezdnika

V zasedbi Memphisa, ki je v tej sezoni zmagal le šestkrat, odštevajo dni do konca suspenza prvega zvezdnika Jaja Moranta, ki se bo lahko prihodnji teden vrnil v zasedbo grizlijev po 25 tekmah suspenza. Morant je bil junija suspendiran zaradi posedovanja strelnega orožja, kaznovan pa je bil "zaradi nepremišljenega vedenja, ki škodi ligi", je takrat vodstvo lige NBA zapisalo v izjavi za javnost.

Ja Morant je imel v zadnjem obdobju nemalo težav. | Foto: Reuters Ja Morant je imel v zadnjem obdobju nemalo težav. Foto: Reuters

To je že drugi letošnji suspenz za 23-letnega organizatorja igre. Med rednim delom sezone je moral Morant zaradi podobnega prekrška izpustiti osem tekem. Marca je bil suspendiran, potem ko je v nočnem klubu v Denverju na Instagramu razkazoval orožje in razmetaval z bankovci. Ker pištola ni bila njegova, jo je po preiskavi lige in obljubi, da bo poiskal profesionalno pomoč, odnesel z blažjo kaznijo osmih tekem prepovedi. Maja pa je v novem posnetku na Instagramu znova vihtel pištolo, zaradi česar ga je ekipa grizlijev vnovič suspendirala. Zdaj ga po poročanju ameriških medijev pred vrnitvijo na parket čaka še zaslišanje na sodišču o zadevi, povezani z zadnjim incidentom.

Glasovanje o prodaji Mavericksov prihodnji teden

Glasovanje o predlagani prodaji Mavericksov družini Adelson in Dumont bo prihodnji teden, je poročal Brad Townsend iz The Dallas Morning News. Komisar Adam Silver naj bi obvestil 30 članov sveta guvernerjev lige, da bo glasovanje potekalo na sestanku 20. decembra. Townsendov vir tudi pravi, da bosta po zaključku prodaje ostala samo dva deležnika. Adelsonovi in ​​Dumontovi bodo večinski lastniki, Mark Cuban pa bo imel znaten delež kot manjšinski lastnik.

Liga NBA, 11. december

Lestvica

Preberite še:

Kobe Bryant, Jack Nicholson
Sportal Popolna osredotočenost? Komikove šale mu niso prišle do živega.
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Razigrani Dončić, ki se ne ustavlja, že pred tekmo izvedel dobro novico

 

Ne spreglejte