Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
6.10

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,76

Natisni članek

Dallas Mavericks Zach LaVine Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Nedelja, 29. 10. 2023, 6.10

6 mesecev

LIGA NBA, 28. OKTOBER

Američan še presegel Dončića, Cuban česa takega še ni videl

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,76
Luka Dončić Dallas Mavericks | Kakšno je povprečje Luke Dončića po dveh tekmah? Na tekmo prispeva 41 točk, 11,5 skoka in 8,5 asistence. Njegov odstotek meta iz igre znaša 58, za tri točke pa 48 odstotkov! | Foto Guliverimage

Kakšno je povprečje Luke Dončića po dveh tekmah? Na tekmo prispeva 41 točk, 11,5 skoka in 8,5 asistence. Njegov odstotek meta iz igre znaša 58, za tri točke pa 48 odstotkov!

Foto: Guliverimage

V košarkarski ligi NBA je bilo v noči na nedeljo odigranih sedem tekem. Med drugim je izjemna strelska noč za Zachom LaVinom, ki je z 51 točkami še presegel petkov strelski izkupiček Luke Dončića (49), a je njegov Chicago klonil proti Detroitu (102:108). Sicer pa tudi danes še vedno odmeva Dončićeva zadnja čarovnija, neverjetna trojka proti Brooklynu, pred tem jih je zadel še osem, veličasten pa je tudi pogled na lestvico najboljših strelcev. LD77 se v karieri ni mogel še nikoli pohvaliti s tako imenitnim povprečjem, ki je prvič, odkar se dokazuje v ligi NBA, višje od 40 točk!

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Rekorder Dončić poskrbel za potezo, ki odmeva #video

Košarkarji Chicaga so v noči na nedeljo prekinili niz 15 zaporednih zmag, saj so s 102:118 klonili na gostovanju pri Detroit Pistons. Odločilni sta bili druga in zadnja četrtina, ki so jih Pistons dobili s skupnim izidom 62:43. Chicagu na koncu ni pomagalo niti izjemnih 51 točk Zacha LaVina. Ta je prvič v karieri presegel mejo 50 doseženih točk, ob tem pa je postal tudi prvi košarkar v ligi NBA, ki mu je to uspelo v novi sezoni. LaVine je na parketu preživel več kot 37 minut, zadel je sedem trojk iz 13 poskusov (12/20 za 2, 6/8 prosti meti). Pri Detroitu je Cade Cunningham dosegel 25 točk.

Zach LaVine je dosegel 51 točk. | Foto: Reuters Zach LaVine je dosegel 51 točk. Foto: Reuters

Še tretji poraz v novi sezoni pa so doživel košarkarji Memphisa, ki bodo naslednji tekmec Dallasa v noči na torek. Grizliji so s 105:113 klonili na gostovanju pri Washingtonu, za katerega je Jordan Poole vknjižil 27 točk, pri Memphisu jih je Desmond Bane dosegel 26.

Po sinočnjih drugih zmagah v uvodu sezone neporaženi ostajata ekipi New Orleans Pelicans in Indiana Pacers. Pelikani so doma ugnali New York Knicks s 96:87, Indiana pa je v gosteh pri Clevelandu slavila s 125:113. Brandon Ingram je ob zmagi New Orleansa dosegel 26 točk (met iz igre 11:17), Zion Williamson pa 24 (met 12:17). New Orleans je New Yorku v prvi četrtini dopustil le 12 točk, Knicks pa si po tem niso več opomogli. Te je z 18 točkami vodil R.J. Barrett.

Indiano je do zmage popeljal rezervist Aaron Nesmith, ki je s klopi dosegel 26 točk in pobral devet skokov. Dvojni dvojček je z 21 točkami in 13 podajami vpisal Tyrese Haliburton, z 20 točkami in 12 skoki pa je to uspelo tudi Mylesu Turnerju. Kar dva košarkarja sta pri Clevelandu ob odsotnosti Donovana Mitchlla dosegla več kot 30 točk, a to ni zadostovalo za drugo zmago sezone. Caris LeVert je 31 točkam dodal osem podaj, Evan Mobley pa je s 33 točkami in 14 skoki prišel do dvojnega dvojčka.

Prvič v karieri s povprečjem nad 40 točk!

Luka Dončić je domačo zmago nad Brooklynom zaznamoval s kar 14 točkami v zadnjih treh minutah srečanja! | Foto: Reuters Luka Dončić je domačo zmago nad Brooklynom zaznamoval s kar 14 točkami v zadnjih treh minutah srečanja! Foto: Reuters Na drugi strani velike luže pa še vedno odmeva izjemna predstava Luke Dončića. Ponos slovenske košarke je na prvi domači tekmi v tej sezoni "natresel" Brooklynu kar 49 točk, Dallas pa je po razburljivi končnici, v kateri je Slovenec v zadnjih treh minutah dosegel kar 14 točk, ugnal goste iz New Yorka. Po dvoboju ni manjkalo hvalospevov na račun 24-letnega Ljubljančana.

Posebno zadovoljstvo v srcih ljubiteljev slovenske košarke razkriva tudi pogled na statistične lestvice. Dončić je namreč v tem trenutku najbolj vroči strelec lige NBA. Njegovo povprečje po dveh tekmah znaša kar 41 točk. Tako je prvič v karieri presegel mejo 40 točk. Sledita mu Damian Lillard, novinec Milwaukeeja (39 točk), ki je do zdaj odigral le eno tekmo, in pa prvi strelec Clevelanda Donovan Mitchell (35), ki je podobno kot Dončić v sezoni 2023/24 opravil dva nastopa. Naslednja na lestvici najboljših strelcev sta Stephen Curry (Golden State – 34) in Cam Thomas (Brooklyn – 33), ki je v noči na soboto izgubil na gostovanju v Dallasu.

Dallas že ve, kdo bo MVP sezone

Pohvale na račun izjemne predstave, v kateri je Dončić dosegel 49 točk, pri tem pa ni izgubil niti ene žoge, naprej kapljajo na račun slovenskega košarkarskega zvezdnika. Njegova čudežna trojka, ki jo je zadel 26 sekund pred koncem pri rezultatu 120:120, bo že v tako razkošnem opusu nenavadnih in mojstrskih potez zavzela pomembno mesto. Postala je spletna uspešnica, Dallas Mavericks pa so po njej na socialnem omrežju X zapisali: "Luka Dončić je MVP, čeprav smo odigrali šele drugo tekmo."

V ZDA se sprašujejo, ali je bil to najbolj absurden met v Dončićevi karieri. Njegov nekdanji soigralec in velik prijatelj Dorian Finney-Smith ga je tesno pokrival, poleg je bil tudi Royce O'Neale, slovenskemu reprezentantu pa ob tem, da se je iztekal čas za napad, ni preostalo nič drugega, kot da vrže proti košu z eno roko. Zadel je koš, žoga se je srečno odbila od table, občinstvo je norelo od sreče. "To je najbolj neverjetna stvar, kar sem jo kdajkoli videl. In to smo potrebovali," je dejal lastnik Dallasa Marc Cuban, trener Brooklyna Jacque Vaughn pa se je Dončiću poklonil z naslednjimi besedami: "Kar dela moštvo tako posebno, so posamezniki, ki lahko zadenejo tako zahtevne mete. Tako je v prvi tekmi v tej sezoni proti nam uspevalo Donovanu Mitchllu, zdaj pa je še Luki."

Dončića čaka nov nastop v ligi NBA v torek, ko bo ob 1. uri po slovenskem času gostoval pri Memphisu. | Foto: Reuters Dončića čaka nov nastop v ligi NBA v torek, ko bo ob 1. uri po slovenskem času gostoval pri Memphisu. Foto: Reuters

Liga NBA, 28. oktober:

Lestvica:

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Sijajni Dončić s predstavo za zgodovino
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Dončić se ni zadrževal: Igral je j... odlično
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Luka Dončić zablestel že na uvodu v sezono
Nikola Jokić
Sportal Denver na krilih Jokića do gladke zmage nad LA Lakers
Ne spreglejte