Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
0.57

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Kyrie Irving Houston Rockets NBA Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 0.57

2 tedna, 6 dni

Liga NBA, 7. april

Neverjetna zmaga Dallasa po čarobnem večeru Irvinga, Dončića in Exuma #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Dončić Exum | Trenutek, ki je prelomil srečanje. Dante Exum je ob zvoku sirene po asistenci Luke Dončića izenačil na 129:129. Sledila sta podaljšek in sladka zmaga Mavericksov! | Foto Reuters

Trenutek, ki je prelomil srečanje. Dante Exum je ob zvoku sirene po asistenci Luke Dončića izenačil na 129:129. Sledila sta podaljšek in sladka zmaga Mavericksov!

Foto: Reuters

V noči na ponedeljek je bilo v ligi NBA odigranih kar 13 tekem, slovenski ljubitelji košarke pa so lahko uživali v razburljivi teksaški poslastici v Dallasu. Luka Dončić se je vrnil na parket, težave z desnim kolenom so preteklost, na dvoboju pa je dolgo časa kazalo, da bo zmaga odšla v Houston. Rakete so vodile že za 22 točk, a je sledil veličasten preobrat Dallasa. Mavericks so prvič na tekmi povedli tri minute pred koncem! Dante Exum je ob zvoku sirene s trojko izsilil podaljšek, nato pa so gostitelji, pri katerih sta Kyrie Irving (48) in Dončić (37) dosegla kar 85 točk, le nadigrali Houston (147:136). Slovenskemu virtuozu je do novega trojnega dvojčka zmanjkal le en skok, Dallas pa je storil nov pomemben korak k neposrednemu preboju v končnico lige NBA.

Dallas Mavericks : Houston Rockets 147:136* (27:42, 66:71, 98:106, 129:129)

*po podaljšku

Luka Dončić
Sportal Vroče med trenerjem Houstona in Luko Dončićem
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Sodniki v ligi NBA priznali, da so oškodovali Luko Dončića
Najboljši strelci: Irving 48 (met iz igre 15/25), Dončić 37, Exum (9 sk.) in Washington Jr. (13 sk.) 14, Jones Jr. 10; Brooks 29 (trojke 5/6), VanVleet 24, 12 as., Ja. Green 21, 8 as., 6 sk., Landale 13, Smith Jr. 12, 9 sk., Bullock (trojke 3/3) in Whitmore 11

Učinek Luke Dončića: 37 točk (za tri 4/10, za dve 8/11, prosti meti 9/9), 9 sk., 12 as., 2 blok., 7 izg. žog v 45 minutah

Zmage se razlikujejo. O tej, ki jo je dosegel Dallas v noči na ponedeljek proti Houstonu, se bo še dolgo govorilo. Izbranci Jasona Kidda so bili v izgubljenem, skoraj brezizhodnem položaju, čeprav sta bila razigrana Kyrie Irving in povratnik Luka Dončić, so malodane celotno tekmo zaostajali, še osem sekund pred koncem pa zaostajali za tri točke.

Ker pa je takrat center Raket Jabari Smith Jr. izvajal še dva prosta meta in ga v tej sezoni pri tem krasi kar lepa natančnost, so delnice Dallasa za morebitno zmago močno padle. No, ko pa je Smith Jr. zgrešil prvič, nato pa še drugič, in je sledil zadnji napad Dallasa, v katerem je Dončić zaposlil Danteja Exuma, je napočil trenutek za filmsko vrnitev. Avstralec je ob zvoku sirene zadel za izenačenje 129:129.

Izenačenje Exuma ob zvoku sirene in izjemno navdušenje ameriških komentatorjev:

Rakete so bile poklapane, iz rok jim je ušla prestižna zmaga, ki bi jih ohranila v boju za deseto mesto. Dallas si je priboril popravni izpit. Večino tekme je zaostajal, nato pa prejel možnost, da v podaljšku postavi stvari na želeno mesto in upraviči vlogo favorita. To je tudi naredil. Zmagal je s 147:136, krepko več kot polovico vseh točk za zmagovalce pa sta dala Kyrie Irving (48 – osebni rekord sezone) in Luka Dončić (37). Zvezdniški dvojec LuKai je ob sodelovanju soigralcev pričaral enega nepozabnih košarkarskih večerov.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Po zaslugi atraktivnega termina so lahko teksaško dramatično poslastico spremljali tudi v Evropi. In to brez nastavljanja budilk. Podaljšek v korist Dallasa je bil odločen malce čez polnoč, ko se je že začel ponedeljek, Slovenija, ki diha za uspehe Dončića, prvega strelca lige NBA in enega izmed največjih kandidatov za priznanje MVP igralca rednega dela sezone, pa si je lahko po tako veličastni zmagi privoščila sladek spanec.   

Houston dolgo nagajal Dallasu

Kaj vse se je sploh dogajalo na nedeljskem teksaškem obračunu? Začel se je nevsakdanje. Luka Dončić je izgubil žogo že v prvem napadu, ukradli so mu jo po dobrih desetih sekundah, Houston pa je povedel. Nato je Kyrie Irving v naslednjem napadu prejel blokado, gostje pa so nadaljevali dobro igro v napadu. Povedli so z 9:3 in vodstva niso več izpustili iz svojih rok skoraj do konca tekme! Dončić je odgovoril s prvim košem, a je sledil odločen nalet gostov. Fred VanVleet je zadel trojko za 14:5, igra gostiteljev ni in ni stekla, sledila je prva minuta odmora na zahtevo Jasona Kidda

Samo Udrih
Sportal Slovenski košarkar, ki se je nepričakovano znašel v Dallasu

Po njej pa je šlo Dallasu na začudenje polnih tribun še slabše. Houston je na krilih Jalena Greena, ki je hitro dosegel 12 točk in zadel oba meta za tri točke, ušel na 24:5! Dončić je v uvodni polovici prve četrtine izgubil kar tri žoge, veliko težav mu je povzročal Amen Thompson. Dallas je igral v krču. Rakete, ki so še vztrajale v boju za deseto mesto, to še pelje v play-in, so si dobre štiri minute pred koncem prve četrtine zagotovile ogromno prednost (9:28).

Kako si je Thompson prislužil izključitev po nešportnem prekršku nad Kleberjem:

Nato je sledil trenutek, ko je Thompson nešportno in grobo pod košem odrinil Maxija Kleberja, sodniki pa so košarkarju Houstona po ogledu posnetka prisodili namerno napako najvišje stopnje. To je pomenilo neposredno izključitev. Thompson, ki je do takrat delal preglavice Dallasu, je moral predčasno zapustiti parket. V nadaljevanju se je Dallas malenkostno približal gostom, ki pa so še naprej blesteli v metu za tri točke, tako da so ohranjali otipljivo prednost. Prvo trojko je zadel tudi Dončić, do konca prve četrtine zbral devet točk, a si tudi prislužil tehnično napako.

Kako je Brooks zaploskal, ko je Dončić prejel tehnično napako:

Ko je nekaj sekund pred piskom sirene izsilil prekršek Dillona Brooksa, je zmagoslavno dvignil roke, sodniki pa so vse skupaj doumeli drugače in kaznovali Ljubljančana. Brooks se je ob vsem tem le sladko nasmihal in zaploskal sodniški odločitvi. Houston je tako prvo četrtino dobil z 42:27. Dončić je prejel 14. tehnično napako v tej sezoni. Če bo pred koncem sezone dobil še dve, bo moral prisilno izpustiti eno tekmo. Dallas bo odigral še štiri tekme.

Gostiteljem le steklo v napadu

Dallas je v drugo četrtino že tradicionalno vstopil brez Dončića, a se v uvodnih petih minutah ni izkazal. Bledi napadi so ob odlično postavljeni igri Houstona sejali nemir v domači tabor. Rakete so povedle za več kot 20 točk, ob zaostanku 36:58 pa se je na parket vrnil slovenski virtuoz. Začeli so se boljši časi za gostitelje, z asistenco je takoj zaposlil Kleberja, ta je bil uspešen za tri točke. A trojke so ostale močno orožje gostov, ki so z natančnimi meti v obup spravljali Kiddove varovance.

Dallas Houston Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ko se je natančnost meta z razdalje izboljšala tudi Dallasu, uspešen je bil tudi Dončić, se je zaostanek gostiteljev manjšal. Po atraktivni podaji Dončića, ki jo je z zabijanjem alley-oop začinil P.J. Washington, je Dallas po dolgem času zaostajal za manj kot deset točk (57:66). To je bila akcija, ki je dvignila občinstvo na noge.

Atraktivna asistenca Luke Dončića in zabijanje P.J. Washingtona:

Gostitelji so začutili priložnost, Houston, ki je še vedno marljivo zadeval z razdalje, je prvič pokazal konkretnejšo ranljivost. Ko se je ogrel še Kyrie Irving in tik pred koncem prvega dela zadel še trojko za 66:71, se je Dallas približal gostom na najmanjšo razliko po začetku prve četrtine.

Kako je Kyrie Irving dosegel pet točk v zadnji minuti prvega polčasa:

V prvem polčasu sta Dončić in Irving dosegla 18 točk, pri gostih je bil najboljši strelec (ob metu iz igre 6/7) Jalen Green (15 točk). Gostje so za tri točke metali 9/19 (47,4 odstotka), Dallas pa 7/17 (41,2 odstotka).

Dončiću znova skandirali "MVP, MVP"

Drugi polčas se ni začel po željah Dallasa. Rakete so sprva po zaslugi Dillona Brooksa, ki se je prelevil v prvega strelca Houstona, držali varno razdaljo. Vse do sredine tretje četrtine, ko so se Mavericks približali na –4 (79:83). Dončić je večkrat uspešno zaposlil Daniela Gafforda, nabiral asistence, v napadu pa je sprva polnil koš gostom Irving, nato pa je sledil še šov 25-letnega Slovenca.

Tretja trojka Dončića na srečanju:

Nanizal je nekaj težkih košev, se večkrat v napadu mojstrsko otresel grobega Brooksa in po polaganju približal Dallas na zgolj dve točki zaostanka (87:89). Ko je svojo prvo (in edino) trojko zadel Tim Hardaway Jr., je Dallas že skoraj ujel goste (93:94), po uspešnem košu in zadetem dodatnem prostem metu, ob katerem je občinstvo skandiralo "MVP, MVP", pa je Dončić izenačil na 96:96. Dlje pa ni šlo tako, kot bi si želelo občinstvo v Dallasu.

Houston je popravil igro, voz v napadu je z uspešnimi meti povlekel izkušeni Fred VanVleet, pri Dallasu, kjer se je v težavah zaradi petih osebnih napak znašel Gafford, pa je manjkal razigran posameznik. Zanimivo je, da je pri gostih zadeval tudi Reggie Bullock, nekdanji košarkar Dallasa. Zadel je oba meta za tri točke, Houston pa je v zadnjo četrtino vstopil z lepo prednostjo +8 (106:98).

Exum s trojko ob zvoku sirene izsilil podaljšek

Kyrie Irving je dosegel 48 točk. Kar 25 jih je pristavil v zadnji četrtini in podaljšku.  | Foto: Reuters Kyrie Irving je dosegel 48 točk. Kar 25 jih je pristavil v zadnji četrtini in podaljšku. Foto: Reuters V zadnji četrtini je znova pošteno zadišalo po zmagi gostov. Houston si je priigral dvomestno prednost (110:100) in počitka za Dončića je bilo hitro konec. To je dalo gostiteljem novega vetra, Jock Landale je pri Raketah nanizal nekaj napak, Kyrie Irving pa je začel dokazovati, zakaj velja za strelskega kralja zadnjih četrtin. Začeli so deževati njegovi koši, kmalu je postal prvi strelec dvoboja in prehitel tudi Luko Dončića.

Dallas se je približal na 109:110, navijači so pričakovali popoln preobrat, a se je Houston vedno izmuznil. Dončić se je spogledoval z novim trojnim dvojčkom, a je tudi izgubil sedem žog in si priigral še pet osebnih težav. Zato je v obrambi proti Brooksu zaigral manj zavzeto, kar je tekmec izkoristil in dosegel nekaj lažjih trojk.

Tri minute pred koncem pa je Irving popeljal teličke v vodstvo (121:120). In to prvič na tekmi! Ravno z jubilejno 40. točko na srečanju. Brooks je odgovoril v njegovem slogu, s trojko za novo vodstvo Houstona. Na koncu je dosegel 29 točk, največ v tej sezoni, trojke pa metal izvrstnih 5/6.

Ekipi sta se v divjem ritmu strelskega obračuna izmenjevali v vodstvu, Dončić je s svojo četrto trojko na tekmi slabi dve minuti pred koncem zadel za 124:123, ko pa je nekdanji teliček Reggie Bullock minuto pred koncem zadel še eno trojko in popeljal Houston v vodstvo s 128:126, so se gostitelji znašli v težavah.

V naslednjem napadu je namreč Kleber po atraktivni podaji Dončića neoviran zgrešil za tri točke. VanVleet je krenil v napad, izsilil prekršek, a nato na srečo gostiteljev zadel le en prosti met (126:129). Dallas je ostal v igri za izenačenje, do konca je bilo še 23 sekund. Za met za tri točke se je odločil vroči Irving, a žoga ni hotela skozi obroč.

Kako je Dante Exum zadel trojko za podaljšek:

Dallas se je znašel v skoraj brezizhodnem položaju, osem sekund do konca je Jabari Smith Jr. stopil na črto za proste mete. Centru Houstona pa se je takrat zatresla roka! Zgrešil je obakrat, Dallas še ni rekel zadnje. Krenil je v zadnji napad, žoga je prišla do Dončića. Ko so vsi pričakovali, da bo skušal zaključiti napad in izenačiti rezultat, pa je podal do Danteja Exuma. Avstralec je vrgel trojko tik pred zvokom sirene, zadel v polno in poskrbel za eksplozijo navdušenja v dvorani. O zmagovalcu je tako na tekmi, na kateri je Dallas uvodnih 45 minut zaostajal, odločal podaljšek.

Dallas v podaljšku nadigral Houston

V dodatnem delu si je Dallas na krilih pozitivne energije, ki jo je podala filmska vrnitev na čelu z Exumovo trojko, priigral prednost. Dončić je podelil še nekaj asistenc, v napadu se je poleg Exuma prebudil še P.J. Washington, ki je z levega kota zadel dve dragoceni trojki, izjemni Kyrie Irving pa je na dvoboju dosegel kar 48 točk. Prednost je rasla, Dončić pa je po zadnjem sprehodu skozi obrambo in polaganju postavil končni rezultat 147:136.

Luki Dončiću je na koncu zmanjkal le en skok do že 21. trojnega dvojčka v tej sezoni. | Foto: Reuters Luki Dončiću je na koncu zmanjkal le en skok do že 21. trojnega dvojčka v tej sezoni. Foto: Reuters

To je bila tudi edina dvomestna prednost Dallasa na srečanju, s katerim so Mavericks naredili ogromen korak k zagotovitvi vsaj petega mesta na lestvici zahodne konference. S tem se jim obeta neposreden preboj v končnico in zaslužen počitek do začetka izločilnega dela. Veselje v domačih vrstah je bilo nepopisno, Dallas je pokazal značaj in že izgubljeno tekmo preobrnil v sladko zmago. Ta mu bo še kako v pomoč. Dallas se vrača na parket v noči na sredo, ko se odpravlja na gostovanje k v tej sezoni skromnemu Charlottu.

Luka Dončić Nikola Jokić
Sportal Če tako o Dončiću pravi Jokić ...

Znova brez Livelyja II in Greena

Dallas proti Houstonu ni mogel računati na pomoč dveh pomembnih igralcev. Mladi center Dereck Lively II se bo na parket vrnil šele v izločilnem delu in je zaradi poškodbe kolena že sklenil redni del sezone, manjkal pa je tudi Josh Green, ki si je poškodoval gleženj prejšnji mesec proti Oklahoma Cityju.

Tako je Luka Dončić že tradicionalno med ogrevanjem zadel s sredine igrišča in "kaznoval" trenerje:

Dallas Mavericks se strinja s trditvijo Košarkarske zveze Slovenije (KZS), da je Luka Dončić pravi MVP. To so dali vedeti tudi z objavo na družbenem omrežju X:

Los Angeles Lakers Cleveland Cavaliers  Anthony Davis
Sportal Lakers lovijo Dončićeve, strašna forma Denverja

LA Clippers nadoknadili kar 26 točk zaostanka

V noči na ponedeljek so bili na delu številni sosedi Dallasa na lestvici zahodne konference. Četrtouvrščeni Los Angeles Clippers, možni tekmeci Dallasa v uvodnem krogu končnice, so po velikem preobratu premagali Cleveland (120:118), ki v zadnjem obdobju ni v bleščeči formi. Na dvoboju je blestel Paul George (39 točk). Kar 23 jih je dosegel v zadnji četrtini, na srečanju pa je zadel vseh 16 prostih metov. James Harden je dodal 22 točk. Cleveland je sicer vodil že za 26 točk, lA Clippers pa so s tem poskrbeli za tretji najvišji preobrat v zgodovini franšize!

Paul George bi se lahko z LA Clippers v prvem krogu končnice pomeril z Dončićevim Dallasom. | Foto: Reuters Paul George bi se lahko z LA Clippers v prvem krogu končnice pomeril z Dončićevim Dallasom. Foto: Reuters

New Orleans in Phoenix zdaj pri enakem izkupičku

V neposrednem obračunu Dallasovih zasledovalcev so košarkarji New Orleans Pelicans s 113:105  premagali Phoenix Suns. Obe ekipi sta zdaj pri enakem izkupičku 46-32 oziroma dve zmagi za petim Dallasom, v prednosti pa so sonca, ki na medsebojnih obračunih s pelikani vodijo z 2:1 v zmagah. New Orleans je s to zmago prekinil niz štirih zaporednih porazov, CJ McCollum je ob zmagi dosegel 31 točk, dve manj je dodal Zion Williamson, ki je ob tem ujel še deset odbitih žog in dodal še sedem asistenc. Pri Phoenixu je Bradley Beal tekmo končal pri 33 točk, od tega je zadel sedem trojk iz osmih poskusov. Devin Boker je dosegel 26 točk, zgrešil je vseh šest poskusov za tri točke, Kevin Durant pa je ob porazu prispeval 23 točk.

CJ McCollum je dosegel 31 točk. | Foto: Reuters CJ McCollum je dosegel 31 točk. Foto: Reuters

"Ti fantje se ne predajo, vedo kaj je v igri in za kaj igrajo. V tej sezoni so nas dvakrat premagali zahvaljujoč odličnima predstavama Bookerja, zato smo hoteli tokrat dokazati, da lahko tudi mi igramo na visokem nivoju. To nam je uspelo," je po zmagi dejal trener pelikanov Willie Green.

Košarkarji Minnesote so končali niz štirih zaporednih zmag Los Angeles Lakers. Volkovi so v mestu angelov zmagali s 127:117. Lakers so pred domačimi navijači igrali brez prvega zvezdnika LeBrona Jamesa, zaradi poškodbe očesa pa je srečanje predčasno končal tudi Anthony Davis, ki je na parketu preživel le dvanajst minut. V njuni odsotnosti je vloga prvega strelca pripadla Ruiju Hačimuri s 30 točkami. Za Minnesoto je Anthony Edwards dosegel 26 točk.

Sabonis z dvojnim dvojčkom še 61. zapored

V boju za neposreden vstop v končnico pa omenjenim trem ekipam za ovratnik na osmem mestu dihajo košarkarji Sacramento Kings, ki so s kar 107:77 odpihnili Brooklyn Nets ter so zdaj pri 45 zmagah in 33 porazih. Že svoj 61. zaporedni dvojni dvojček na prav toliko tekmah je dosegel Domantas Sabonis, ki je ob 18 točkah ujel 20 odbitih žog. Kralji so že do polčasa vodili s 65:40, košarkarji iz klopi so prispevali 29 točk. Prvi strelec Sacramenta je bil sicer De'Aaron Fox z 20 točkami. Pri razglašenem Brooklynu, ki je zadel le slabih 35 odstotkov metov iz igre, je bil strelsko še najbolj razpoložen Cam Thomas z 21 točkami.

Domantas Sabonis je še na 61. zaporedni tekmi dosegel dvojni dvojček. | Foto: Guliverimage Domantas Sabonis je še na 61. zaporedni tekmi dosegel dvojni dvojček. Foto: Guliverimage

Golden State si je najmanj deseto mesto, torej sodelovanje v play-inu, zagotovil še pred tekmo z Utahom, nato pa vse skupaj potrdil še z zmago s 118:110. Dallas je namreč z zmago nad Houstonom Raketam dokončno vzel upanje na uvrstitev na deseto mesto. Klay Thompson je ob zmagi bojevnikov dosegel 31 točk.

Rekord Maxeyja, Embiid izpustil še drugo tekmo zapored

Za najboljši individualni strelski dosežek večera je poskrbel Tyrese Maxey, ki je z 52 točkami dosegel rekord kariere, njegova Philadelphia pa je po podaljšku ugnala San Antonio Spurs. 76ers so še na drugi zaporedni tekmi pogrešali Joela Embiida, ki je pred tem odigral tri tekme po 29 tekmah odsotnosti zaradi poškodbe meniskusa. V njegovi odsotnosti je strelsko breme prevzel Maxey, ki pa sicer ni bil pretirano natančen, saj je je zadel 19 metov iz igre iz 41 poskusov. Victor Wembanyama je bo porazu Spursov 33 točkam dodal še 18 skokov.

Liga NBA, 7. april:

Lestvica:

Bronny James
Sportal Bosta LeBron in Bronny James pisala zgodovino? Sin zvezdnika trka na vrata lige NBA.
Dallas Golden State
Sportal Maščevanje Dallasa, Dončić po drami čestital Washingtonu #video
Ne spreglejte