Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2023,
12.00

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Luis Rubiales

Četrtek, 24. 8. 2023, 12.00

8 mesecev, 3 tedne

Kritike ne pojenjajo, bo moral odstopiti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Luis Rubiales | Luis Rubiales v objemu z eno od španskih nogometašic. | Foto Guliverimage

Luis Rubiales v objemu z eno od španskih nogometašic.

Foto: Guliverimage

Španska ženska nogometna liga zahteva razrešitev predsednika španske zveze Luisa Rubialesa, ker je po zmagi na svetovnem prvenstvu na usta poljubil igralko Jenni Hermoso, ta pa je njegovo vedenje označila za nagnusno. Rubiales se je znašel pod plazom kritik, k odstopu ga poziva tudi mednarodni sindikat Fifpro, španska vlada pa zahteva preiskavo.

Rubiales je Hermosovo na usta poljubil po nedeljskem zmagoslavju Španije z 1:0 nad Anglijo v finalu svetovnega prvenstva v Sydneyju. Rubiales je sprva celo napadel svoje kritike in jih označil za neupravičene, preden se je na koncu le opravičil za svojo potezo. A kritike njegovega vedenja niso pojenjale.

Sindikat igralcev Fifpro zahteva takojšnje ukrepanje proti Rubialesu in preiskavo primera v skladu z etičnim kodeksom Mednarodne nogometne zveze Fife, piše v izjavi Fifproja.

Fifpro je Rubialesov poljub označil za "neprimerno vedenje", saj je "umazal" poseben trenutek za španske igralke po osvojitvi naslova. Fizični izkazi naklonjenosti brez soglasja niso primerni ali sprejemljivi v nobenem kontekstu, še posebej če prihajajo od osebe na položaju moči, še piše v izjavi mednarodnega sindikata.

"Tega preprosto ni mogoče tolerirati"

Španska ženska liga F pa je vložila pritožbo pri predsedniku višjega sveta za šport (CSD) in poziva k odstopu Rubialesa.

"Enega največjih podvigov v zgodovini španskega športa je omadeževalo sramotno vedenje najvišjega predstavnika španskega nogometa, ki je še enkrat pokazal, da ni dorasel položaju, ki ga zaseda," so zapisali v ženski ligi in dodali: "Šefa, ki zgrabi svojo zaposleno za glavo in jo poljublja na usta, preprosto ni mogoče tolerirati."

"Ne gre le za poljub. Slaviti zmagoslavje na predsedniški loži, medtem ko drži svoje genitalije poleg kraljice, je nesprejemljivo in odvratno."

Ta kritika se je sklicevala na drug incident v nedeljo zvečer, ki so ga predvajali po vsem svetu. Na njem je videti, da se je Rubiales med proslavljanjem španske zmage z obema rokama prijel za svoje genitalije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Manj kot dva metra stran od njegovega sedeža sta bili španska kraljica Letizia in njena hčerka Sofia, ki sta prav tako spremljali tekmo.

Španija Luis Rubiales | Foto: Reuters Foto: Reuters

Španska vlada zahteva preglednost in ukrepanje

Že pred tem je španska vlada od domače nogometne zveze zahtevala preglednost in ukrepanje, zaradi česar so pri RFEF sklicali izredni sestanek in sprožili notranjo preiskavo incidenta.

Victor Francos, španski sekretar za šport in predsednik državnega športnega sveta (CSD), je za radijsko postajo Cadena Ser dejal, da bo svet ukrepal, če ne bo ukrepala španska zveza RFEF.

Tudi španski premier Pedro Sanchez je že v torek dejal, da je bilo Rubialesovo opravičilo za poljub nezadostno.

Incident je komentirala tudi ameriška napadalka Megan Rapinoe, prva zvezda ženskega nogometa, ki je bila v pogovoru za Atlantic ostra. "V kakšnem narobe obrnjenem svetu živimo? Na največjem odru, kjer bi morali proslavljati, mora Jenni ta tip fizično napadati," je dejala Megan Rapinoe.

Rubialesovo vedenje v finalu je označila za prikaz "globoke stopnje mizoginije in seksizma".

Preberite še:

Španija Luis Rubiales
Sportal Opravičilo za sporni poljub na usta
Ne spreglejte