Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2023,
22.58

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

7

Natisni članek

Manchester City liga prvakov liga prvakov Kevin Kampl Samir Handanović Borussia Dortmund Chelsea Club Brugge Benfica Lizbona

Sreda, 15. 3. 2023, 22.58

1 leto, 1 mesec

Liga prvakov, osmina finala (povratne tekme)

Liverpool in Eintracht brez možnosti, znani vsi četrtfinalisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

7

Real Madrid - Liverpool | Real je s skupnim izidom 6:2 v osmini finala lige prvakov izločil Liverpool. Edini gol na povratni tekmi je zabil Karim Benzema. | Foto Reuters

Real je s skupnim izidom 6:2 v osmini finala lige prvakov izločil Liverpool. Edini gol na povratni tekmi je zabil Karim Benzema.

Foto: Reuters

Znani so vsi četrtfinalisti nogometne lige prvakov. Bayernu, Milanu, Chelseaju, Benfici, Interju in Manchester Cityju sta se danes pridružila še Real Madrid in Napoli. Madridčani so s skupnim izidom 6:2 izločili Liverpool, Neapeljčani pa s 5:0 Eintracht iz Frankfurta. Pred to tekmo so v Nepalju izbruhnili tudi navijaški izgredi.

Napoli je v sredo doma branil prednost s prve tekme v Frankfurtu (2:0), na Santiagu Bernabeuu pa sta se v ponovitvi lanskega finala lige prvakov pomerila Real in Liverpool.

Real je zmagal tudi danes z golom Karima Benzemaja v 79. minuti. Francoski ostrostrelec se je pri strelu tudi lažje poškodoval, Madridčani pa so v četrtfinale napredovali nadvse prepričljivo, s skupnim izidom 6:2.

Napoli je že v prvem polčasu povratne tekme z Eintrachtom prednost v skupnem seštevku povišal na 3:0, ko je domače v drugi minuti sodnikovega podaljška v vodstvo popeljal Victor Osimhen. 24-letni nigerijski napadalec je prednost Napolija povišal v 53. minuti. V 64. minuti je bilo že 3:0 za domače, ko je gol z enajstih metrov dosegel že Poljak Piotr Zielinski. Neapeljčani so napredovali s skupnim izidom 5:0.

V Neaplju so pred tekmo izbruhnili navijaški izgredi, policisti pa so imeli polne roke dela tako z domačimi huligani kot gostujočimi iz Frankfurta.

Navijaški neredi v Neaplju
Sportal Nemški navijači kljub prepovedi prišli v Neapelj, sledil je kaos

V Neaplju so pred tekmo izbruhnili navijaški neredi:

Fotogalerija
1 / 9

Manchester City razbil Leipzig

Ob izidu 1:1 s prve tekme je favorizirani Manchester City odločno krenil od prve minute. Kdo drug kot Erling Haaland je imel prvo veliko priložnost, že v 11. minuti. Streljal je iz neposredne bližine, a je bil Janis Blaswich na pravem mestu. Deset minut pa vendarle vodstvo sinjemodrih, ko je slovenski sodnik Slavko Vinčić po pregledu z VAR-om strogo dosodil 11-metrovko. V kazenskem prostoru se je nenamerno z roko žoge dotaknil Benjamin Henrichs. Haaland je bil zanesljiv z bele točke. Ko se je igra nadaljevala, pa je takoj padel še prvi gol iz igre. Kapetan Cityja Kevin de Bruyne je zatresel okvir vrat, odbito žogo pa je na glavo dobil Haaland in zadel za 2:0 oziroma 3:1 v skupnem seštevku obeh tekem. Ne le goli, istočasno so v Manchestru začele padati še snežinke. V 40. minuti bi lahko domači zabili še tretjič, točneje Ilkay Gundogan, a se je znova izkazal vratar gostujoče ekipe.

Kevin Kampl je igral celo tekmo, a jo končal močno razočaran. | Foto: Reuters Kevin Kampl je igral celo tekmo, a jo končal močno razočaran. Foto: Reuters

V sodnikovem dodatku pa res še tretji gol. Ruben Dias je streljal z glavo, žoga se je od vratnice odbila v gol oziroma se je kotalila po golovi črti. Te ni prečkala in jo je na nasprotni vratnici v gol nato potisnil Haaland. Hat-trick norveškega stroja za gole (peti v sezoni), ki je bil tako po petih tekmah in pol lige prvakov v tej sezoni že pri osmih golih (28 pa jih je zabil na 26 tekmah angleške premier lige).

Haaland po četrtem golu. | Foto: Reuters Haaland po četrtem golu. Foto: Reuters Če je še kdo verjel v preobrat, si je premislil že v četrti minuti nadaljevanja tekme. Gundogan je na robu kazenskega prostora preigraval, streljal, žogo je zletela med nogama Williju Orbanu in nato za hrbet vratarja Blaswicha. Za 4:0! Pet minut pozneje pa je bilo že 5:0. In še četrtič je zadel Haaland. Strel z glavo s petih metrov mu je Blaswich še branil, a nato se je v fliperju žoga odbila na Haalandovo nogo in zabil jo je v Leipzigov gol. In ni se še ustavil. V 57. minuti je še en odbitek pospravil v nemški gol. Na semaforju je bilo že 6:0, najhujši poraz Leipziga v ligi prvakov, Haaland pa torej že pri desetih golih v tej sezoni lige prvakov. Pol ure pred koncem je ob aplavzu sedel na klop. Tekma se se je končala z rezultatom 7:0, potem ko je v sodnikovem dodatku po podaji Riyada Mahreza zabil še De Bruyne.

Slavko Vinčić
Sportal Ob rekordih Norvežana na udaru Slovenec: "Ta odločitev je bila ogabna"
Tretji s petimi goli na eni tekmi lige prvakov
Erling Haaland je tretji nogometaš v zgodovini lige prvakov, ki je dal na eni tekmi pet golov. Pred njim je to uspelo Luizu Adrianu (Šahtar Donjeck : Bate Borisov 7:0, 2014) in Lionelu Messiju (Barcelona : Bayer Leverkusen 7:1, 2012).

Igral je do 63. minute in zabil pet golov. Dame in gospodje, Erling Braut Haaland. | Foto: Reuters Igral je do 63. minute in zabil pet golov. Dame in gospodje, Erling Braut Haaland. Foto: Reuters

Andre Onana | Foto: Reuters Andre Onana Foto: Reuters Porto neučinkovit, Inter gre naprej

Manj dramatično je bilo na drugi torkovi tekmi, na kateri je Inter Milan branil prednost s prve tekme 1:0. Veteran Samir Handanović je dogajanje spremljal s klopi. V prvem polčasu so bili bolj nevarni nogometaši Porta. Že v tretji minuti je streljal Mateus Uribe, a je prvi vratar italijanske ekipe Andre Onana fantastično odbil žogo. V 19. minuti pa se Onana ni pustil premagati niti Stephenu Eustaquiu

Tudi v drugem polčasu je bil bolj napadalen Porto, a brez zares nevarnih situacij za vratarja Interja. Nato pa v peti minuti strel Ivana Marcana, a je žogo z golove črte odbil eden od italijanskih branilcev. V šesti minuti sodniškega dodatka pa kar dve vratnici Portugalcev, najprej jo je zatresel Mehdi Taremi in nato še Marko Grujić. Ostalo je 0:0 in z 1:0 je napredoval Inter. Grujić je zelenico zapustil v solzah.

Bavarci izločili Parižane, Milan zadržal prednost s prve tekme

Nogometaši Bayerna iz Münchna so po zmagi v Parizu (1:0) PSG premagali tudi na povratni tekmi (2:0) in poskrbeli, da Parižani še drugo leto zapored končujejo v osmini finala. Bayern si je že z zmago v Parizu odprl vrata četrtfinala, tega pa potrdil še z drugo zmago, tokrat na domači Allianz Areni, kjer so Bavarci dotolkli Parižane, ki so v napadu pogrešali poškodovanega Neymarja, v obrambi pa Presnela Kimpembeja, ki mu prav tako ni bilo naklonjeno zdravje in je že odigral svoje v tej sezoni. Bayern zaradi kazni ni mogel računati na Benjamina Pavarda, tako da je priložnost od prve minute dobil Josip Stanišić.

Konec sezone v ligi prvakov za Lionela Messija in soigralce PSG. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Konec sezone v ligi prvakov za Lionela Messija in soigralce PSG. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Po uvodnem tipanju, je bilo pred vrati Bayerna v 25. minuti, ko se je domača obramba zapletla, poskušal je Lionel Messi, a je bil Yan Sommer na mestu. Pet minut zatem je z bližine proti vratom PSG zapretil Jamal Musiala, a se je izkazal Gianluigi Donnarumma. V 36. minuti je moral Christophe Galtier opraviti prvo menjavo, kapetan Marquinhos, ki že pred obračunom ni bil optimalno pripravljen, ni mogel nadaljevati. Zamenjal ga je Nordi Mukiele, kapetanski trak pa prevzel Kylian Mbappe. Nato pa velika napaka Somerja, Vitinha je streljal na prazen gol, a je v zadnjem trenutku na golovo črto pritekel Matthijs de Ligt in preprečil vodstvo PSG.

V 51. minuti so domači zahtevali 11-metrovko, na tleh v kazenskem prostoru se je znašel Eric Maxim Choupo-Moting, a je niso dočakali. V praktično naslednjem napadu pa veselje Bavarcev, Choupo-Moting je zatresel mrežo PSG-ja, a gola po ogledu videoposnetka zaradi prepovedanega položaja niso priznali. So se pa vendarle lahko veselili v 61. minuti, ko so povsem izigrali obrambo Parižanov, po več podajah pred golom gostov je za 1:0 zadel Choupo-Moting.

PSG je krenil v napad, s strelom je poskušal Messi, a mu Sommerja ni uspelo premagati. Zadnji žebelj v krsto gostov je v 90. minuti po protinapadu zabil Serge Gnabry in postavil končnih 2:0. Bayern je napredoval s skupnim rezultatom 3:0, PSG-ju ni uspelo zadeti na nobeni tekmi.

Milanu je za napredovanje zadostoval remi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Milanu je za napredovanje zadostoval remi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nogometaši Milana so po uvodni zmagi na San Siru (1:0) tudi na gostovanju pri Tottenhamu ohranili svojo mrežo nedotaknjeno. Tudi mreža domačih, ki so od 77. minute - zaradi drugega rumenega kartona je pordečel Cristian Romero - igrali z igralcem manj, se ni zatresla, kar je bilo na koncu dovolj za napredovanje italijanske zasedbe.

Tekma se je začela z desetminutno zamudo, saj so v gostem prometu obtičali Milančani. Ti so se nato predstavili kot zelo čvrsto moštvo. Domači se niso dokopali do pravih priložnosti za zaključni strel. Na drugi strani je v 18. minuti sam do strela prišel Junior Messias, a ni dobro streljal. V drugem polčasu so gostitelji le prikazali nekaj več, Emil Hojbjerg pa je v 64. minuti ogrel dlani Mika Maignana. Naloga je za Tottenham postala še težja, ko so v 77. minuti ostali brez Romera.

Zadnjo priložnost za podaljšek je imel Tottenham v tretji minuti sodnikovega dodatka. Po podaji s prostega strela je udarec z glavo Harryja Kana odlično obranil Maignan. Iz protinapada je na drugi strani vratnico stresel še Divock Origi.

Chelseaju po drami preobrat, Benfica ponižala Brugge  Kai Havertz | Foto: Reuters Kai Havertz Foto: Reuters

Chelsea je lovil zaostanek enega gola s prve tekme in tako od prve minute krenil s tremi v napadu (Joao Felix, Kai Havertz in Raheem Sterling). Borussia je bila brez Karima Adeyemija, 21-letnika, ki je zadel na prvi tekmi. Že v peti minuti pa so Nemci ostali brez Juliana Brandta, ki je moral zaradi poškodbe v slačilnico. Zamenjal ga je Giovanni Reyna. Takoj zatem sta imela dve lepi priložnosti Felix in Havertz. Naslednje pol ure je na zelenici Stamford Bridgea prevladovala gostujoča ekipa. Najbližje golu so bili v 17. minuti, ko je Marco Reus s prostega strela s 25 metrov ogrel dlani vratarja Londončanov Kepe Arrizabalage. V zaključku prvega polčas pa se je Chelsea le spet prebudil. Gol Havertza so sodniki zaradi prepovedanega položaja razveljavili, je pa v 43. minuti pod prečko zabil Sterling. Po prvem polčasu je bil rezultat dveh tekem poravnan na 1:1.

Tako dramatičen, kot je bil zaključek prvega, je bil začetek drugega polčasa. Po ogledu z VAR je sodnik Danny Makkelie zaradi igre z roko Mariusa Wolfa dosodil 11-metrovko za Chelsea. Žogo je vzel Havertz, a ni zadel. Sodnik je zapiskal, da mora strel ponoviti, češ da so gostje prehitro stopili v kazenski prostor. V drugem poskusu je Havertz le zadel. Vodstvo z 2:0 je pomenilo, da bi šel naprej Chelsea, in Borussia je morala pritisniti. In tudi je, a Jude Bellingham, Wolf in Niklas Sule v zaključkih akcij niso bili dovolj natančni. 

Pravzaprav so še enkrat zadeli Londončani, a je bil še drugič na tekmi njihov gol razveljavljen zaradi prepovedanega položaja (Conor Gallagher). V vse bolj živčnih zadnjih minutah, ko ni manjkalo prekrškov igralcev Borussie, se rezultat ni več spremenil. V peti minuti sodnikovega podaljška je imel sicer Wolf še eno izvrstno priložnost, a je slabo streljal in Arrizabalaga je zlahka branil.

Goncalo Ramos | Foto: Reuters Goncalo Ramos Foto: Reuters Medtem pa smo v Lizboni spremljali tako enostransko tekmo, kot je v ligi prvakov ne vidimo pogosto. Benfica je Club Brugge na prvi tekmi premagala z 2:0, na povratni pa s 5:1. Dva gola je dal Goncalo Ramos, po enega pa Rafa Silva, Joao Mario (en gol so mu zaradi ofsajda razveljavili) in David Neres. Statistika v strelih pove še več: proti golu 21:11, v okvir gola 7:1. Častni gol za belgijsko ekipo je tik pred koncem tekme dosegel Bjorn Meijer.

Liga prvakov, osmina finala, povratne tekme:

Torek, 7. marec:

Sreda, 8. marec:

Torek, 14. marec: 

Sreda, 15. marec:

Ne spreglejte