Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2023,
23.00

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Jenni Hermoso Španska nogometna reprezentanca Luis Rubiales

Petek, 25. 8. 2023, 23.00

8 mesecev, 1 teden

Luis Rubiales

Hermoso: Bila sem žrtev napada. Za reprezentanco ne bodo igrale.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Jennifer Hermoso Luis Rubiales | Jennifer Hermoso in Luis Rubiales po tekmi nasmejana in v objemu. | Foto Reuters

Jennifer Hermoso in Luis Rubiales po tekmi nasmejana in v objemu.

Foto: Reuters

Jennifer Hermoso je v izjavi za javnost zapisala, da se počuti kot žrtev napada po poljubu predsednika španske nogometne zveze (RFEF) Luisa Rubialesa ob proslavljanju naslova svetovnih prvakinj. Obenem je 80 nogometašic dejalo, da za reprezentanco v takšnem stanju ne bo igralo.

Luis Rubiales
Sportal Fifa začela preiskavo zoper Rubialesa. Ni sporen le poljub na usta, ampak še ena poteza.

Triintridesetletna Jeniffer Hermoso je v izjavi zapisala, da se s poljubom, ki je v Španiji zanetil veliko afero, ni strinjala. "Počutila sem se ranljivo, bila sem žrtev napada, impulzivnega, mačističnega, neumestnega dejanja, ki mu nisem privolila." Luis Rubiales je bil v dneh po finalu svetovnega prvenstva, v katerem so Španke slavile proti Angliji z 1:0, deležen številnih kritik po svetu. Tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je proti predsedniku španske zveze sprožila disciplinski postopek, saj gre za kršitev disciplinskega kodeksa.

Luis Rubiales | Foto: Guliverimage Luis Rubiales Foto: Guliverimage Ko so Španke osvojile svetovni naslov, je Rubiales eno največjih zvezdnic reprezentance  pri tem poljubil na usta, s čimer je sprožil plaz kritik in ogorčenja. Kasneje je Rubiales trdil, da se je v zasebnem pogovoru s tem Hermoso strinjala, ta pa je to zdaj izjavi demantirala. Že pred tem je španska ženska nogometna liga zahtevala Rubialesovo razrešitev. K odstopu ga poziva tudi mednarodni sindikat Fifpro, španska vlada na čelu s premierjem Pedrom Sanchezom pa je sporočila, da je bilo njegovo opravičilo nezadostno, zato zahteva preiskavo.

Hermoso in še okoli 80 drugih španskih nogometašic je v ločeni izjavi sindikata igralk Futpro sporočilo, da za reprezentanco ne bodo igrale, dokler bo na čelu zveze zdajšnja garnitura. Podpisanih je tudi vseh 23 reprezentantk, ki so v nedeljo v Sydneyju slavile naslov svetovnih prvakinj. "Želimo si strukturnih sprememb, ki bodo pomagale reprezentanci rasti in se razvijati ter vse to prenesti na poznejše generacije. Z žalostjo nas navdajajo zadnji, nesprejemljivi dogodki, ki so očrnili največji športni uspeh španskega ženskega nogometa," so igralke zapisale v izjavi.

Predsednik zveze sebe vidi kot žrtev: Ne bom odstopil

Luis Rubiales | Foto: Guliverimage Luis Rubiales Foto: Guliverimage Potem ko so se španski mediji razpisali, da bo predsednik španske nogometne zveze RFEF Rubiales na izrednem sestanku odstopil, je sam zanikal novico. "Ne bom odstopil. Boril se bom do konca," je na izredni generalni skupščini španske zveze RFEF dejal 46-letnik, ki sebe vidi kot žrtev."Ne gre za pravico, ampak za družbeno usmrtitev," je odvrnil Luis Rubiales na številne pozive v domovini in po svetu, naj zaradi nedostojne poteze po finalu svetovnega prvenstva odstopi. 

"To je bil spontan poljub, obojestranski, evforičen in sporazumen," je prepričan Rubiales in poudaril, da je prava žrtev medijskega linča v tej zgodbi on. Se pa je Rubiales po novem opravičil za to, da se je po polfinalni zmagi Špank na igrišču v znak slavja, ko je stal ob španski kraljici Letizii, grabil za mednožje.

Luis Rubiales
Sportal Kritike ne pojenjajo, bo moral odstopiti?
španske reprezentantke
Trendi Svetovne prvakinje na vročem oddihu na Ibizi #foto
Španija Luis Rubiales
Sportal Opravičilo za sporni poljub na usta
Ne spreglejte