Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 8. 2023,
14.44

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Salma Paralluelo Damaris Egurrola Jorge Vilda SP v nogometu za ženske 2023

Sobota, 12. 8. 2023, 14.44

8 mesecev, 3 tedne

SP v nogometu za ženske, četrtfinale

Gostiteljice po srhljivki spisale zgodovino, napredovale še Angležinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Avstralija, SP v nogometu 2023 | Avstralke so po izvajanju 11-metrovk izločile Francozinje in se prvič v zgodovini uvrstile v polfinale domačega svetovnega prvenstva. | Foto Guliverimage

Avstralke so po izvajanju 11-metrovk izločile Francozinje in se prvič v zgodovini uvrstile v polfinale domačega svetovnega prvenstva.

Foto: Guliverimage

Špankam in Švedinjam so se v polfinalu letošnjega svetovnega prvenstva v Avstraliji in na Novi Zelandiji pridružile tudi nogometašice iz Avstralije in Anglije. Prve so na današnji četrtfinalni tekmi v Brisbanu po izvajanju 11-metrovk premagale Francozinje s 7:6. V rednem delu in 30 minutnem podaljšku ni bilo golov. Evropske prvakinje Angležinje z 2:1 premagale Kolumbijke. Dvoboj je v Sydneyju spremljalo 75.784 gledalcev. Prvi polfinale (Španija-Švedska) bo v torek, drugi v sredo (Avstralija-Anglija).

Jamajka Kolumbija SP
Sportal V četrtfinale še Kolumbijke in Francozinje

Pred 49.461 gledalcev na stadionu Suncorp v Brisbanu je odločitev o zmagovalkah padla šele v deseti seriji "nogometne loterije". Za Avstralke so zadele Caitlin Foord, Samantha Kerr, Mary Fowler, Katrina-Lee Gorry, Tameka Yallop, Ellie Carpenter in Cortnee Vine, za Francozinje pa Kadidiatou Diani, Wendie Renard, Eugenie Le Sommer, Grace Geyoro, Sakina Karchaoui in Maelle Lakrar.

Avstralke so se po zmagi nad Francozinjami prvič v zgodovini svetovnih prvenstev uvrstile v polfinale. Na zaključnih turnirjih na Kitajskem 2007, v Nemčiji 2011 in Kanadi 2015 so se poslovile po četrtfinalnih obračunih.

Angležinje so za polfinalno vstopnico strle Kolumbijo. | Foto: Guliverimage Angležinje so za polfinalno vstopnico strle Kolumbijo. Foto: Guliverimage

Angležinje so zmago zapečatile po rednem delu. Varovanke Sarine Wiegman so odločilni zadetek dosegle v 63. minuti, ko je bila natančna Alessia Russo.

Prvi polčas sta zaznamovali predvsem napaki obeh vratark. Prvo si je privoščila Angležinja Mary Earps, ki je v 44. minuti slabo posredovala po strelu oziroma podaji s strani Leicy Santos. Še pred polčasom pa so napako Cataline Perez izkoristile Angležinje, natančneje Lauren Hemp, ki je odbito žogo pospravila v mrežo.

Evropske prvakinje z domačega prvenstva pred dvema letoma so se še tretjič zapovrstjo uvrstile v polfinale SP. Pred osmimi leti so v Kanadi zasedle končno tretje mesto, pred štirimi v Franciji pa so bile četrte. Tokrat jih za preboj v finale čakajo Avstralke. Domačinke so v prvem polfinalu v Brisbanu po remiju brez golov po pravi drami ugnale Francijo po izvajanju enajstmetrovk s 7:6.

Prvi polfinale bo v torek v Aucklandu, ko se bosta pomerili reprezentanci Španije in Švedske, dan kasneje bo v Sydneyju še obračun Avstralk in Angležinj. 

Španke prvič v polfinalu

Nogometašice Španije so se prvič uvrstile v polfinale svetovnega prvenstva, potem ko so v Wellingtonu premagale Nizozemsko z 2:1. Odločilni gol je v drugem podaljšku (111. minuta) dosegla najstnica Salma Paralluelo. Njihove tekmice bodo Švedinje, ki so v Aucklandu z 2:1 premagale favorizirane Japonke in se še petič v zgodovini uvrstile v polfinale. 

Španke so v razburljivem četrtfinalnem obračunu izločile Nizozemke. | Foto: Reuters Španke so v razburljivem četrtfinalnem obračunu izločile Nizozemke. Foto: Reuters

Nekaj podobnega, kar se je letos zgodilo v slovenski ženski reprezentanci, se je lani jeseni v španski. Petnajst nogometašic ni več želelo delati s selektorjem Jorgejem Vildo. Vilda je ostal selektor, šest od tistih 15 igralk pa sodeluje na letošnjem prvenstvu. In sploh prvič so se Španke uvrstile v četrtfinale. 

Damaris Egurrola se je pomerila proti nekdanjim soigralkam in potegnila krajšo. | Foto: Reuters Damaris Egurrola se je pomerila proti nekdanjim soigralkam in potegnila krajšo. Foto: Reuters Damaris Egurrola, ki je bila rojena v ZDA nizozemski mami in španskemu očetu, je igrala za Španijo. Tudi ona je bila med tistimi, ki ni več želela trenirati pod vodstvom Vilde. In odločila se je za zamenjavo nogometnega državljanstva. Zdaj igra za Nizozemsko. Tako je v četrtfinalu nastopila proti nekdanjim soigralkam iz španske reprezentance, a po koncu dvoboja ni imela razlogov za zadovoljstvo.

Španke so namreč po podaljšku zmagale z 2:1 in poskrbele za zgodovinski uspeh, saj so se prvič na svetovnem prvenstvu uvrstile med najboljše štiri. Skozi celotno tekmo so imele več strelov na gol, proti vratom nizozemske vrste so jih sprožile kar 26.

Jasno in nespametno igranje z roko v polju nizozemske branilke Stefanie van der Gragt je Španiji prineslo kazen manj kot deset minut pred koncem rednega dela. Z bele točke je bila zanesljiva napadalka Mariona Caldentey in premagala nizozemsko vratarko Daphne van Domselaar v 81. minuti.

Zmagoviti zadetek je dosegla 19-letna nogometašica Barcelone Salma Paralluelo. | Foto: Reuters Zmagoviti zadetek je dosegla 19-letna nogometašica Barcelone Salma Paralluelo. Foto: Reuters

Nizozemska je spoznala, da ne more več igrati tako obrambno, in je vse sile usmerila v napad. Van der Gragt se je za svojo prejšnjo napako oddolžila tako, da je sama prebila špansko obrambo in v sodnikovem dodatku zadela za izenačenje ter oranjam izsilila dodatnih 30 minut igre. V podaljšani igri pa so bile boljše Španke, najstnica Salma Paralluelo je dosegla zmagoviti gol v 111. minuti, in si prvič v zgodovini priigrale polfinale mundiala. Nizozemska, podprvakinja SP 2019, je tokrat ostala brez priložnosti za kolajno.

Švedinje po Američankah izločile še Japonke

Veselje Skandinavk po preboju v polfinale. | Foto: Reuters Veselje Skandinavk po preboju v polfinale. Foto: Reuters Švedske nogometašice so v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Aucklandu z 2:1 premagale favorizirane Japonke in se še petič v zgodovini uvrstile v polfinale. V torek se bodo za finalno vstopnico tako pomerile s Špankami, ki so bile na prvi tekmi dneva po podaljšani igri z 2:1 boljše od Nizozemk.

Švedsko je sicer na tekmi dvakrat rešila prečka, kljub 10 minutam sodnikovega dodatka pa ji je uspelo zadržati prednost in premagati japonske tekmice. Amada Ilestedt je v 32. minuti v Aucklandu prva zatresla mrežo s svojim četrtim golom na turnirju, Filippa Angeldal pa je prednost Švedinj povišala v 51. minuti, ko je uspešno zadela z bele točke. Japonka Fuka Nagana je namreč igrala z roko.

Vendar pa se azijske tekmice niso predale; Riko Ueki je v 76. minuti zgrešila enajstmetrovko, Aoba Fujino pa je s prostega strela v 87. nato zadela prečko. Napad je kronal sadove, saj je Honoka Hayashi končno poslala žogo v švedsko mrežo nekaj sekund kasneje. Japonski se kljub stalnemu pritisku ni uspelo izogniti porazu, potem ko je pred tem navdušila s štirimi zmagami in kar 14 goli (ob le enem prejetem).

Za Švedinje sta zadela v polno Amada Ilestedt in Filippa Angeldal. | Foto: Reuters Za Švedinje sta zadela v polno Amada Ilestedt in Filippa Angeldal. Foto: Reuters

Za Švedsko je bila to druga zaporedna prestižna zmaga, potem ko je v osmini finala po enajstmetrovkah izrinila branilke naslova in rekordne zmagovalke, nogometašice ZDA. Z izpadom Japonske v žrebu SP ni več nobene reprezentance, ki bi že nosila naslov svetovnega prvaka.

SP v nogometu za ženske, četrtfinale:

Petek, 11. avgust:

Sobota, 12. avgust:

Nizozemska, SP v ženskem nogometu
Sportal Švedinje izločile Američanke. Boleče slovo za branilke naslova!
Ne spreglejte