Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
8.14

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

2

Natisni članek

Nočna 10ka

Nedelja, 15. 7. 2018, 8.14

5 let, 9 mesecev

Reportaža: 12 Nočna 10ka na Bledu

Blejska nočna 10ka zadnjič v juliju, Krevs in Romanova na najvišji stopnički #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

2

Nočna 10ka 2018 | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na 12. Nočni 10ki na Bledu, ki bo prihodnje leto dobila nov, junijski termin, je teklo simboličnih 3012 tekačev, kar je nov rekord domiselne tekaške prireditve, ki so jo prvič izvedli leta 2007. Na zmagovalnem odru se je ponovil lanski scenarij. Prvi je v cilj pritekel lanski državni prvak v maratonu Mitja Krevs, med dekleti pa je bila najhitrejša atletinja Sonja Roman.

12. Nočna 10ka na Bledu se je tudi letos začela v središču Bleda, na promenadnem delu blejskega dragulja, in končala v Veslaškem centru Bled. Na tekmovanje je bilo prijavljenih 3012 tekačev. Tri tisoč, ker je to številka, okoli katere se gibljejo prijave zadnjih let, in tri tisoč, kolikor blejska proga še zmore varno sprejeti tekače, 12 pa preprosto zato, ker je bila letošnja desetka dvanajsta zapored.

Za 12. Nočno 10ko je bilo razpisanih 3012 prostih mest. Vsa so bila zelo hitro zapolnjena. | Foto: Sportida Za 12. Nočno 10ko je bilo razpisanih 3012 prostih mest. Vsa so bila zelo hitro zapolnjena. Foto: Sportida

Ponovitev lanskega scenarija: na vrhu Krevs in Romanova

Krog in pol okrog Blejskega jezera sta najhitreje pretekla Mitja Krevs (31:41) v moški in Sonja Roman (35:35) v ženski konkurenci, ki sta se med zmagovalce vpisala že lani.

S časom 31 minut in 41 sekund je v cilj najhitreje pritekel lanski zmagovalec Mitja Krevs. | Foto: Urban Urbanc/Sportida S časom 31 minut in 41 sekund je v cilj najhitreje pritekel lanski zmagovalec Mitja Krevs. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Krevs, ki je vodil vseh deset kilometrov, večino proge pa mu je tesno sledil maratonec Primož Kobe, je bil zadovoljen s prikazanim. "Seveda sem imel v mislih zmago. Konkurenco poznam, a je treba kakovost pokazati tudi na terenu. Nobena zmaga ni podarjena. Vedel sem, da sem lahko dober, in to sem pokazal na terenu, bi se pa dalo iztisniti še kak odstotek več," je pripovedoval v cilju.

Kliknite za ogled fotogalerije:

Fotogalerija
1 / 22

Izgubljene stotinke ali sekunde bi bržkone lahko nadoknadil v zadnjem kilometru in pol, ko je prehiteval počasnejše tekače. "Bilo je kar precej gneče, tudi zapletel sem se nekajkrat, a to razumem, drugače pač ne gre," se je z gnečo v zadnjem delu proge sprijaznil  lanskoletni državni prvak v maratonu, ki še ni začrtal nadaljevanja letošnje sezone, bo pa na njegovem seznamu prav gotovo še kakšna desetka in polmaraton, videli pa ga bomo tudi med udeleženci Ljubljanskega maratona, le glede razdalje se še ni odločil.

Olimpijec Primož Kobe, ki je že dvakrat zmagal na Nočni 10ki (leta 2012 in 2016), je bil s prikazanim zadovoljen. Lastnik rekorda prejšnje trase je desetko pretekel v 32 minutah in 11 sekundah, kar je zadostovalo za drugo mesto. | Foto: Sportida Olimpijec Primož Kobe, ki je že dvakrat zmagal na Nočni 10ki (leta 2012 in 2016), je bil s prikazanim zadovoljen. Lastnik rekorda prejšnje trase je desetko pretekel v 32 minutah in 11 sekundah, kar je zadostovalo za drugo mesto. Foto: Sportida

Vrnitev dvakratnega zmagovalca Nočne 10ke

Drugo mesto je osvojil novomeški olimpijec Primož Kobe (32:11), lastnik rekorda stare proge (ko so tekači štartali na križišču ceste proti Bohinju in tekli v drugo smer kot zdaj), ki je bil prav tako zelo zadovoljen s svojo predstavo.

Kliknite za ogled fotogalerije:

Fotogalerija
1 / 7

"Pravkar sem se vrnil s kolesarjenja po Dolomitih in sem še nekoliko utrujen, tako da sem s prikazanim lahko zelo zadovoljen. Z Mitjo sva tekla v lepem tempu. Na prvem teku po daljši odsotnosti zaradi poškodbe, Teku štirih mostov junija v Škofja Loki, sem za Mitjo zaostal za minuto, tokrat je moj zaostanek bistveno manjši. Nekaj sem izgubil tudi zaradi počasnejših tekačev, a nič ne de. Mitji, čestitam, bil je boljši," je pohvalil konkurenta, s katerim se bosta konec septembra (30.9.2018) spet udarila, in to na prvi izvedbi novomeškega polmaratona. Pred Kobetom so avgustovske priprave v St. Moritzu, konec oktobra pa ga čaka nastop na ljubljanskem maratonu.

Tretje mesto v moški konkurenci je zasedel gost iz Danske, Simon Larsen, ki je desetko pretekel v času 32:46. Zmagovalki Romanovi, ki je letos na Bledu tekla drugič in drugič tudi zmagala, sta se na zmagovalnem odru pridružili Neja Kršinar (37:09) in  Ana Vrečar (39:52).

Med bosonogimi tekači je zmagal ultramaratonec Žiga Koprivnik (tekel je s štartno številko z imenom Gregor), ki je sploh prvič tekel brez obutve. Za 10 kilometrov je potreboval manj kot 38 minut. | Foto: Sportida Med bosonogimi tekači je zmagal ultramaratonec Žiga Koprivnik (tekel je s štartno številko z imenom Gregor), ki je sploh prvič tekel brez obutve. Za 10 kilometrov je potreboval manj kot 38 minut. Foto: Sportida

Ultramaratonec najhitrejši med bosonogci

In če sta stara znanca zasedla prvi mesti v kategoriji "obutih" tekačev, se je tokrat na prestolu bosih tekačev pojavilo novo ime. Žiga Koprivnik (37:58), letos drugi Slovenec na maratonu treh src v Radencih, je sploh prvič tekel bos. Pridelal si je nekaj žuljev, a nič ne de.

"Vse se je zgodilo po naključju. Maruša me je samo obvestila, da me je prijavila na bosonogi tek na Bledu in rekel sem si, zakaj pa ne. Še nikoli nisem tekel bos in za prvič se je, razen žuljev, dokaj dobro izteklo. Štartal sem sicer hitreje, kot je na koncu pokazal čas, a v drugem krogu enostavno ni šlo hitreje. Dobesedno so se mi odprli podplati," se je smejalo Koritniku, ki se sicer bolj posveča ultra razdaljam. Letos ga čaka še ultra maraton v Logarski dolini in za vrhunec še maraton v Ljubljani. Za zdaj se z bosonogimi tekaškimi avanturami ne bo ukvarjal, a dopušča možnost, da ga bomo prihodnje leto na Bledu znova srečali med bosonogci.

Na drugo mesto v kategoriji bosonogih tekačev se je uvrstil Janez Mihovec (38:23), tretji pa je bil lanski zmagovalec med bosonogci Uroš Kralj (41:25).

V ženski konkurenci bosih tekačic je s časom 42:28 zmagala Sanja Vebster. Na drugo mesto se je uvrstila Dijana Volčjak (50:13), tretje pa je pripadlo Ireni Gruntar (55:07).

Nočna 10ka 2018 | Foto: Sportida Foto: Sportida

13. Nočna 10ka v junijskem terminu

13. izvedba Nočne 10ke bo prva, ki ne bo potekala na drugo julijsko soboto, ampak si bodo tekači termin morali rezervirati že dva tedna prej. Na sporedu bo namreč 29. junija 2019. Kot nam je povedal Igor Zonik iz društva Vitezi dobrega teka, ki je organizator blejske nočne tekaške pustolovščine, je razlog za spremembo termina turistične narave.

"Zaradi turistične situacije v Sloveniji, pa tudi na Bledu, kjer so julija in avgusta zasedene že vse turistične kapacitete, smo se odločili, da prireditev izvedemo pred tem, da vsaj malo razbremenimo Bled," je pojasnil Zonik. Vse drugo ostaja enako, tudi skupina Joške v'n, ki po opravljenem tekaškem delu še dodatno razgiba tekače, in časovni okvir, v okviru katerega se žurka začne in konča (do 2. ure zjutraj).

Nočna 10ka 2018 | Foto: Sportida Foto: Sportida

5000 kremnih rezin

Udeleženci 12. Nočne 10ke so tudi tokrat za nagrado in spomin prejeli desertne vilice, s katerimi so lahko na mestu pojedli kremne rezine (še ena posebnost Nočne 10ke). Organizatorji so jih naročili kar pet tisoč.

Otroških tekov na Nočni 10ki se je udeležilo 500 otrok. Pomerili so se na razdaljah 400 in 800 metrov. Na fotografiji: mladi tekači v družbi atletinje Maruše Mišmaš. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Otroških tekov na Nočni 10ki se je udeležilo 500 otrok. Pomerili so se na razdaljah 400 in 800 metrov. Na fotografiji: mladi tekači v družbi atletinje Maruše Mišmaš. Foto: Urban Urbanc/Sportida

3012 za udeležence desetke, 500 za otroke, ki so se pomerili na dveh razdaljah (400 in 800 metrov), 500 za udeležence Ozarinega teka na 1200 metrov ter 250 in kar še ostane za prostovoljce, med katerimi so se v dolgih letih dela na desetki že spletle prijateljske vezi. Organizatorji jih konec avgusta počastijo še s piknikom.

Tekači so se po opravljeni tekaški nalogi posladkali s kremnimi rezinami. | Foto: Sportida Tekači so se po opravljeni tekaški nalogi posladkali s kremnimi rezinami. Foto: Sportida

Skupina tekačev v zaporniško-žandarski opravi je presenetila organizatorja Nočne 10ke Marka Robleka. S stilsko preobrazbo so sledili njegovi ideji, da s skupino tekačev iz društva Vitezi dobrega teka na ljubljanskem maratonu vedno teče našemljen. | Foto: Sportida Skupina tekačev v zaporniško-žandarski opravi je presenetila organizatorja Nočne 10ke Marka Robleka. S stilsko preobrazbo so sledili njegovi ideji, da s skupino tekačev iz društva Vitezi dobrega teka na ljubljanskem maratonu vedno teče našemljen. Foto: Sportida

Tekači iz 28 držav, Pahorja tokrat ni bilo

Med udeleženci letošnje desetke so bili tekači iz 28 držav. Med njimi je bilo največ hrvaških tekačev, tudi Ivica Skočić, menedžer iz podjetja Coca-Cola, ki je danes ob 8. uri zjutraj že sedel na letalu proti Moskvi, kjer si bo ogledal finale svetovnega nogometnega prvenstva.

Organizatorji so se nadejali  tudi udeležbe predsednika države Boruta Pahorja, ki je na Bledu tekel že večkrat, a se je opravičil in ga med tekači tokrat nismo dočakali.

Hrvaški tekač in ljubitelj nogometa Ivica Skočić je jutro po teku na Bledu odpotoval v Moskvo, na finale svetovnega prvenstva v nogometu. | Foto: Sportida Hrvaški tekač in ljubitelj nogometa Ivica Skočić je jutro po teku na Bledu odpotoval v Moskvo, na finale svetovnega prvenstva v nogometu. Foto: Sportida

3012 evrov za dober namen

Prireditev je tudi letos nosila dobrodelno noto. Po en evro od prijavnine, skupaj torej 3012 evrov, so organizatorji namenili društvu Ozara.

Organizatorji Nočne 10ke, društvo Vitezi dobrega teka, je društvu Ozara podarilo ček za 3012 evrov. Od vsake prijave so en evro namenili za dober namen. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Organizatorji Nočne 10ke, društvo Vitezi dobrega teka, je društvu Ozara podarilo ček za 3012 evrov. Od vsake prijave so en evro namenili za dober namen. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Rezultati 12. Nočne 10ke:

Moški:

1. Mitja Krevs, SLO (Asics Frontrunner Slovenija) 31:41

2. Primož Kobe, SLO (FIT KLUB) 32:11 

3. Simon Larsen, DANSKA 32:46 

4. Peter Kastelic, SLO (GiBit) 34:07

5. Abdul Rahman Al-Kandery, Kuvajt 34:17 

6. Janez Mulej, SLO (Coca Cola) 34:27

7. Aljoša Smolnikar, SLO (Hoka One One) 34:59  

8. Luka Ljubič, SLO (Coca Cola) 35:07  

9. Grega  Dolinar, SLO (TK Ribnica) 35:12     

10. Gregor Kustec, SLO (ŠD Osovnikar) 35:22       

Ženske:

1. Sonja Roman, SLO (AD Štajerska) 35:35

2. Neja Kršinar, SLO (Happy Gym) 37:09      

3. Ana Vrečar, SLO (TK Šmarnogorska naveza) 39:52

4. Aina Edgren, Švedska (Goteborg - Majorna OK) 40:39

5. Helena Javornik, SLO (Helena  Tekaška vadba v Mariboru) 41:04

6. Saša Pisk, SLO (Sportina) 41:11        

7. Nives Skube, SLO 41:26  

8. Hanah Pevec, SLO 42:03

9. Vesna Pavlovič, SLO 42:26      

10. Tara Jalen, SLO 43:05  

 

Bosonogi tekači

Moški:

1. Žiga Koprivnik, SLO (Filter team) 37:58

2. Janez Mihovec, SLO 38:23

3. Uroš Kralj, SLO (Vitezi Dobrega Teka) 41:25

4. Grega Derlink, SLO 42:47

5. Peter Štrukelj, SLO 42:50

6. Gregor Vajs, SLO (Vitezi Dobrega Teka) 46:12

7. Samo Kokalj, SLO (Bosi kekec) 48:16

8. Marko Kliček, SLO (Obuta in bos) 50:47

9. Janez Molan, SLO 51:23

9. Borut Likozar, SLO (Vitezi Dobrega Teka) 51:23

Ženske:

1. Sanja Vebster, SLO (Sportina) 46:28

2. Dijana Volčjak, SLO 50:13

3. Irena Gruntar, SLO (Vitezi Dobrega Teka) 55:07

Ne spreglejte