Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
20. 10. 2012,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

žemlja

Sobota, 20. 10. 2012, 10.03

8 let

Bedene: Slovenec v finalu? Kmalu, zelo kmalu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenskemu moškemu tenisu ni šlo še nikoli tako dobro. Grega Žemlja se bo danes potegoval za prvi ''veliki'' finale v karieri, dunajski uspeh pa je s četrtfinalom dopolnil Aljaž Bedene.

Čeprav se iz avstrijske prestolnice vrača poškodovan in bo moral (vsaj) en teden pozabiti na igrišče, pa sta mu dve zmagi v dvorani Wiener Stadthalle prinesli toliko zadovoljstva, da bo lahko do konca leta razbremenjen. V bistvu še nekoliko dlje, saj ima 89. igralec sveta že zagotovljen nastop na uvodnem vrhuncu leta 2013 v Melbournu. ''Super se je izteklo. Potreboval sem točke za Avstralijo. Zdaj bom lahko na naslednjih turnirjih igral bolj sproščeno. Ne bo mi več treba igrati toliko kvalifikacij, tudi finančno mi bo nastop na Dunaju zelo pomagal. To je prišlo ob pravem času, saj sem po operaciji slepiča manjkal na nekaterih močnih ATP turnirjev in tako ostal brez načrtovanega denarja,'' nam je povedal Aljaž Bedene. Čeprav je bilo rečeno, da bo po operaciji slepiča manjkal od štiri do šest tednov, se je kasneje izkazalo, da bo lahko v polni formi že po treh. Vseeno pa se je na turnir v Avstrijo odpravil z dvomom, saj ni točno vedel, koliko zmore. Nato je prišel do spoznanja, da očitno zmore veliko. ''To je bilo nepričakovano, sploh zame. Za Grego sem vedel, da lahko dobro igra, sam pa nisem vedel, kje stojim,'' je pozitivno presenečen 23-letni Ljubljančan, ki je s četrtfinalom na Dunaju zadržal mesto med elitno stoterico.

V četrtfinalu dunajskega turnirja je bil drugi nosilec Janko Tipsarević prehud zalogaj. Srbski favorit je vodil s 6:2 in 4:2, nato pa je Aljaž zaradi vse večjih bolečin predal dvoboj. Danes se bo Tipsareviću zoperstavil Grega Žemlja in se potegoval za zgodovinski mejnik slovenskega tenisa, prvi nastop v velikem finalu ATP turnirja. Bo srbski tekmec prezahteven za Gorenjca? ''Ne, saj ga Grega dobro pozna. Nenazadnje ga je dobro spoznal že v New Yorku, kjer je z njim izgubil v 3. krogu. Če bi bil sam zdrav, bi lahko proti njemu igral 'normalno', Grega pa je v super formi in bi ga lahko presenetil. Tipsarević je definitivno ranljiv,'' je ocenil zmožnosti Žemlje, ki bo od ponedeljka naprej novi rekorder slovenskega moškega tenisa, saj bo izboljšal najvišjo uvrstitev Blaža Kavčiča (68. mesto). Na Dunaju naj bi danes na tribunah vihralo veliko srbskih zastav, je pa iz dneva v dan prisotno tudi več slovenskih. Na dvoboju Žemlja – Tipsarević žal ne bo Benedeja, ki se je že vrnil v domovino, kjer opravlja terapije.

Gorenjec je po zmagi nad 34-letnim Nemcem in 20. loparjem sveta izenačil podvig Luke Gregorca, ki je pred leti v New Havnu presenetil s prebojem med štiri najboljše. ''Če se mene vpraša, se bo ta dosežek kmalu presegel. Slovenec v finalu? Kmalu, zelo kmalu. Naslednje leto imava z Grego v načrtu igrati veliko ATP turnirjev. Kakšen se bo že posrečil ...,'' ne skriva ambicioznih ciljev. Slovenski moški tenis je definitivno vstopil v novo dimenzijo.

Ne spreglejte