Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 1. 2024,
11.28

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

finale Zheng Qinwen Arina Sabalenka tenis OP Avstralije

Sobota, 27. 1. 2024, 11.28

3 mesece

OP Avstralije, (WTA), finale

Belorusinji je uspelo še drugič zapored

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Arina Sabalenka | Arina Sabalenka je že drugič zapored zmagala OP Avstralije. | Foto Guliverimage

Arina Sabalenka je že drugič zapored zmagala OP Avstralije.

Foto: Guliverimage

Belorusinja Arina Sabalenka je zmagovalka uvodnega teniškega turnirja sezone za grand slam, odprtega prvenstva Avstralije. V finalu Melbourna je po uri in 16 minutah igre s 6:3 in 6:2 premagala Kitajko Qinwen Zheng.

Jannik Sinner
Sportal Kdo je mladenič, ki je utišal Đokovićeve navijače? #video

Sabalenka, druga igralka s svetovne jakostne teniške lestvice in druga nosilka turnirja, je ubranila naslov v Melbournu in osvojila svoj drugi naslov za grand slam. S tem je postala prva igralka po rojakinji Viktoriji Azarenki z ubranjenim naslovom (2013) v Avstraliji.

Za 25-letno Belorusinjo, je bil to tretji finale na največjih turnirjih, drugi zaporedni po OP ZDA septembra lani. Sabalenka, ki ima sicer zdaj 14. naslovov na turnirjih WTA, letos v Melbournu ni oddala niti niza, pred finalom je tekmicam povprečno na niz oddal zgolj tri točke. Tudi danes je tekmici skupaj dopustila le pet iger.

Zheng, 15. igralka na lestvici WTA in 12. nosilka turnirja, dlje kot do četrtfinala na velikih turnirjih še ni prišla, tako da je kljub porazu to njen največji dosežek. Ima sicer dva naslova na turneji WTA. Prav tako bo s tem dosežkom naslednji teden na posodobljeni jakostni lestvici prvič med najboljšo deseterico.

Enaindvajsetletnica je v šestih nastopih na tem OP trikrat igrala tri nize. Vse njene tekmice so bile nepostavljene igralke, kar je šele drugi tak primer v zgodovini turnirjev v Melbournu. Edina doslej je bila Španka Arantxa Sanchez Vicario, ki je nato v finalu 1995 izgubila proti Francozinji Mary Pierce.

A za sanjski uspeh je bila v finalu premočna Sabalenka. Zheng je tako zamudila priložnost, da bi ponovila uspeh rojakinje Na Li in postala druga Kitajka z naslovom za veliki slam. Slednja je bila leta 2011 najboljša v Franciji, pred desetimi leti pa v Avstraliji.

Arina Sabalenka | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po zmagi je ostala brez besed

Sabalenka je današnji finale v Rod Laver Areni odločno začela. Po suvereni prvi igri je nato takoj odvzela servis tekmici in po malenkost daljši tretji igri, kjer je imela Zheng sicer priložnost, da vrne z brejkom, povedla s 3:0.

Na svoj servis je nato Kitajka le prišla do prve igre, a enostavno ni kljubovala Belorusinji, ki je povedla s 5:2. Toda Sabalenka je na servis Kitajke vendarle zapravila tri niz žogice, dve od teh je Zheng rešila z asom, za tem pa z odličnim serviranjem znižala na 3:5. Na svoj servis si je Sabalenka pripravila novi dve niz žogici, drugo izkoristila in prvi niz dobila s 6:3.

Tudi drugi niz je Belorusinja sijajno odprla z brejkom in igro na svoj servis ter vodstvom 2:0. Vse skupaj je delovalo izvrstno z novim brejkom pa je povedla že s 4:1, po svojem servisu 5:1.

Zheng je kljub rezultatu sicer prikazala nekaj lepih potez in dobro igro, tudi v naslednji, ko je znižala na 2:5. Vseeno je bilo to za Sabalenko premalo. Ta je na svoj servis v petem poskusu, Zheng se je vmes dvakrat vrnila na 40:40 in imela celo priložnost za brejk, le izkoristila zaključno žogico za drugo zmago na OP Avstralije.

"Teh nekaj tednov je bilo neverjetnih. Nisem si mogla predstavljati, da bi še enkrat dvignila ta pokal in zdaj je to neverjeten občutek. Resnično sem brez besed," je po zmagi dejala Sabalenka. Ta bo ostala na drugem mestu lestvice WTA za Poljakinjo Igo Swiatek, ki je sicer izpadla že v tretjem krogu.

V nedeljo še moški finale

V nedeljo sledi še finale v moški konkurenci, kjer bosta nasproti mreže stala Italijan Jannik Sinner, ki je v polfinalu izločil prvega igralca sveta Novaka Đokovića, in Rus Danil Medvedjev, ki je v petih nizih in zaostanku z 0:2 ugnal Alexandra Zvereva.

OP Avstralije, finale (Ž):

Arina Sabalenka (Blr, 2) : Zheng Qinwen (Kit, 12) 6:3, 6:2

Arina Sabalenka
Sportal Kateri dve se bosta udarili v finalu OP Avstralije?
Novak Đoković
Sportal Đoković na kolenih, Medvedjev je dobil maraton
Novak Đoković
Sportal Šokirani Đoković mahnil proti sodnikovemu stolu

 

Ne spreglejte