Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
31. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Natisni članek

tenis Novak Đokovič Serena Williams

Četrtek, 31. 3. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Zakaj bi pokleknila, če je na minuto zaslužila več kot Đoković

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Na turnirju v Indian Wellsu je prvi igralec sveta Novak Đoković dvignil veliko prahu, potem ko je izjavil, da teniške igralke ne bi smele zaslužiti toliko kot moški.

Pravzaprav se je vse začelo z afero Raymonda Moora, zdaj že nekdanjega direktorja turnirja v Indian Wellsu, in njegovimi seksističnimi komentarji. Med drugim je izjavil, da bi morale teniške igralke vsak večer poklekniti ter se zahvaliti Bogu, da sta se rodila Roger Federer in Rafael Nadal. Vsa teniška javnost je obsodila te besede, Moore pa je nekaj dni zatem odstopil s položaja direktorja enega najprestižnejših turnirjev na turneji ATP.

Legendarna Chris Evert je bila precej ostra do Novaka

Đokoviću se je po zmagi v finalu Indian Wellsa zareklo pri nečem drugem. Srbski zvezdnik je namreč izjavil, da teniške igralke po njegovem mnenju niso upravičene do enako velike denarne pogače kot moški. To je tako med ženskami kot moškimi izzvalo burne odzive. Đoković je pozneje stopil korak nazaj in se opravičil za svoje besede.

V Miamiju, kjer te dni poteka turnir, se je Đoković za isto mizo usedel s Chris Evert in Billie Jean King – igralkama, ki sta skupaj osvojili 30 turnirjev za grand slam. Precej ostra je bila Evertova, ki je v polurni razpravi dejala, da ima Đoković nekoliko zastarel pogled na zadevo, ker ni Američan. "Dvomim, da bi kaj takšnega slišali od ameriškega igralca, in temu lahko ploskam."

Rekord je 11 ur in 5 minut

Kot je pisal BBC, so v gimnastiki, odbojki in umetnostnem drsanju vsi športniki plačani enako, čeprav športnice v teh športih pritegnejo več gledalcev. Številke pa si vedno lahko razlagamo na več načinov.

Dejstvo je, da moški na turnirjih za grand slam igrajo minimalno tri nize, nemalokrat pa se zgodi, da morajo igrati pet nizov. Z izjemo OP ZDA na preostalih turnirjih za grand slam o zmagovalcu ne odloči podaljšana igra, ampak razlika dveh iger. Ljubitelji tenisa se bodo zagotovo spomnili dvoboja med Johnom Isnerjem in Nicolasom Mahutem, ki sta na igrišču v Wimbledonu preživela neverjetnih 11 ur in 5 minut. Izid zadnjega, petega niza je bil 70:68.

Williamsova je v Wimbledonu igrala pet ur in pol manj kot Đoković

Mednarodna teniška zveza se že nekaj časa trudi, da bi izenačila denarne nagrade na turnirjih. Pa je to pošteno, če igralke na igrišču preživijo povprečno manj časa? Novak Đoković in Serena Williams sta lani na najprestižnejšem turnirju v Wimbledonu zaslužila 2,27 milijona evrov. Srb je na turnirju odigral 24 nizov, medtem ko jih je Serena Williams odigrala 16. Đoković je za zmago na sveti travi potreboval 16 ur, 34-letna Američanka pa deset ur in pol. Za primerjavo lahko povemo, da je moški finale trajal skoraj tri ure, Williamsova pa je za zmago v finalu in za enako denarno nagrado potrebovala enkrat manj. Če preračunamo, je Serena Williams lani na turnirjih za grand slam na minuto zaslužila 2.885 evrov, Đoković pa 2.070 evrov.

In kakšna je razlika v gledanosti ženskih in moških turnirjev?

Če gledamo parametre gledanosti ženskega in moškega tenisa, so ti na strani drugega. Po podatkih BBC si je moški finale v živo gledalo 9,2 milijona gledalcev, ženski finale pa je pritegnil 4,3 milijona gledalcev. Če pogledamo številke celotne lanske sezone, si je moške dvoboje skupno ogledalo 973 milijonov gledalcev, ženske pa 395 milijonov gledalcev.

Ne spreglejte