Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 5. 2018,
13.56

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Natisni članek

Ernest Prišlič

Četrtek, 10. 5. 2018, 13.56

6 let

Ernest Prišlič

Po srečanju s smrtjo prvič na skakalnici: Bilo je, kot bi sanjal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

1

Ernest Prišlič | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenski smučarski skakalec Ernest Prišlič, ki ga je decembra 2016 med jutranjim ogrevalnim tekom v Planici zbil voznik avtomobila, je včeraj spet okusil čar letenja. Spustil se je po zaletišču skakalnice v Kisovcu. "Bilo je, kot da bi sanjal," je skok opisal za Sportal.

"Računam, da bom začel poleti. Za zdaj se mi zdi pametneje, da ne rinem na sneg," je marca letos v intervjuju za Sportal Ernest Prišlič odgovoril na vprašanje, kdaj bo spet letel. Prometna nesreča, ki se je zgodila decembra 2016, ko ga je med ogrevalnim tekom v Planici zbil voznik, je močno zarezala v njegovo športno kariero. 

"Bilo je, kot bi sanjal," je opisal prvi skok po prometni nesreči. Fotografijo je na družbenih omrežjih objavila Ernestova zaročenka Sabina.  | Foto: Facebook "Bilo je, kot bi sanjal," je opisal prvi skok po prometni nesreči. Fotografijo je na družbenih omrežjih objavila Ernestova zaročenka Sabina. Foto: Facebook

Čakal na zeleno luč smučarske zveze

Zeleno luč za vrnitev na skakalnico je od zdravnikov dobil že februarja letos, čakal je zgolj še na dovoljenje Smučarske zveze Slovenije.

"Takoj, ko sem ga dobil, sem se odločil za skok," je povedal 24-letni skakalec. Skok je opravil na dobro znani skakalnici v Kisovcu pri Zagorju, v živo pa so ga pospremili tudi njegovi starši in zaročenka. "Strahu nisem čutil, navsezadnje ne gre za veliko napravo. Vedel sem, da bom nekako že prišel do dna. Iz posnetka ocenjujem, da sem skočil okrog 41 metrov, s tem da je bila daljava zadnja stvar, ki me je včeraj zanimala. Skok je bil v redu, le spodnji radius me je potegnil na rit, tako da sem se zadnje metre zapeljal po zadnji plati. Naslednji skok mi je šlo že bolje."

Ernest Prišlič | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Še bo skakal, a (za zdaj še) brez rezultatskih ambicij

Napovedal je, da bo še skakal, a za zdaj predvsem zaradi užitka, medtem ko rezultatske ambicije še vedno pušča ob strani. "Upam, da bo to še nekaj časa trajalo. Takoj, ko se začneš obremenjevati z rezultati, ni v redu," je namignil skakalec iz Zasavja, ki je svoj prvi skok po nesreči opravil 9. maja, na dan zmage.

"Ne, nisem bil pozoren na datum, skočil sem takoj, ko sem dobil dovoljenje SZS," je še povedal.

Bračič: Američani bi o tem posneli film

Posnetek Prišličevega prvega skoka po nesreči, zaradi katere je bil nekaj časa celo v komi, je na družbenem omrežju Facebook delil Mitja Bračič, strokovnjak za kondicijsko pripravo iz klinike Global Sports Clinic, s katerim Prišlič sodeluje že več kot leto dni. "Treniram vsak dan in sem zelo dobro pripravljen, treniral sem tudi z Igorjem Medvedom," je še povedal Prišlič.

"Ernest, tudi če ne bo več velikih uspehov ... Ti si vsem za zgled ... Zame si heroj in vesel sem, da sem lahko del tvoje zgodbe! Življenje piše svoje čudovite zgodbe ... Američani bi o tem posneli film!" je Bračič med drugim zapisal na Facebooku.

Kdo je Ernest Prišlič?

Ernest Prišlič se je s skoki začel ukvarjati, še preden je dopolnil pet let. Bil je član smučarskoskakalnih klubov Ilirija v Ljubljani, Žiri in Zagorje.

Največji uspeh je dosegel leta 2013, ko je skupaj s Cenetom Prevcem, Anžetom Semeničem in Jako Hvalo na mladinskem svetovnem prvenstvu v Liberecu na ekipni tekmi osvojil zlato.

Več o okrevanju Ernesta Prišliča si lahko preberete v intervjuju z naslovom:
Skakalec, ki je skoraj umrl v nesreči: Do voznika ne čutim nobene zamere #intervju

Ernest Prišlič Planica 2016 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Marca 2016 je na preizkusu planiške letalnice poletel 246 metrov, kar je še vedno tretja slovenska daljava, dosežena v Planici. Najdlje od slovenskih orlov je v zibelki slovenskih skokov do zdaj poletel Tilen Bartol, ki ga je istega leta neslo kar 252 metrov daleč, a je pri doskoku padel, drugo daljavo je dosegel Peter Prevc (248,5 metra).

Prišliču, članu slovenske B-reprezentance v smučarskih skokih, jo je usoda temeljito zagodla 4. decembra 2016, ko ga je med jutranjim ogrevalnim tekom v Planici, v fazi priprav na uvodne tekme celinskega pokala sezone 2016/17, zbil eden od pogodbenih delavcev nordijskega centra, ki ni dobro očistil vetrobranskega stekla, zato ga je spregledal.

Prišličeve poškodbe so bile izjemno hude, od možganskih krvavitev, počenega očesnega dna do zloma čeljustnice in golenice, govorilo se je že o najhujšem scenariju. K sreči se ni uresničil. Prišlič je po dveh umetnih komah dobro okreval. Februarja letos so mu zdravniki dali zeleno luč za letenje. Trenutno dela kot trener, a tudi kot skakalec še ni rekel zadnje besede.

Ne spreglejte