Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
25. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

3

Natisni članek

Robert Kranjec Jurij Tepeš Gorazd Bertoncelj

Sreda, 25. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Kranjec in Tepeš spoznala pravila igre

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

3

Jurij Tepeš in Robert Kranjec | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Res je, da je poletje, a to ne pomeni, da smučarski skakalci počivajo. Nekateri so že v polnem ritmu poletnih tekmovanj. Nekoliko drugačno pripravljalno obdobje imata izkušena Robert Kranjec in Jurij Tepeš, ki sta člana B-reprezentance. Z njima se je pogovoril glavni trener A-ekipe Gorazd Bertoncelj in poslušal njune cilje.

Zaradi slabše sezone sta slovenska skakalca, ki najbolj uživata na letalnicah, Robert Kranjec in Jurij Tepeš padla v B-ekipo. Oba sta imela ob koncu zime kaj povedati.

Izpustila sta vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu, prav tako olimpijske igre v Pjongčangu. Kranjec je imel posebno zgodbo, saj se je vračal po operaciji kolena. Kot je februarja poudaril v pogovoru za Sportal, so ga pustili povsem na strani in ni imel pravih navodil, kako naj trenira. Občutek je imel, da so ga zavrgli.

Peter Prevc
Sportal Smola za Petra Prevca: še enkrat na operativni poseg

Bertoncelj se je pogovoril z B-reprezentanti, ki zdaj poznajo pravila igre 

Kranjec je opravil pogovor z Bertoncljem. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kranjec je opravil pogovor z Bertoncljem. Foto: Žiga Zupan/Sportida Spogledoval se je celo s končanjem kariere. Na koncu sezone v Planici na Letalnici bratov Gorišek je z desetim mestom na posamični in tretjim mestom na ekipni tekmi dobil dodatno spodbudo za nadaljevanje dela.

Ker je imel novi glavni trener Gorazd Bertoncelj pri uvrščanju skakalcev v reprezentance pred seboj dosežke iz zadnje sezone, kar je bila praksa tudi v preteklosti, sta Kranjec in Tepeš (v pretekli sezoni sta bila 49. in 50. skakalec) razumljivo padla v B-ekipo. Tej poveljuje Igor Medved.

A Bertoncelj je dejal, da imata izkušena skakalca odprta vrata v svetovni pokal. Od njiju je odvisno, kako bosta trenirala. Z njima je prav tako opravil pogovor: "S skakalci v B-ekipi sem se pogovoril tako skupinsko kakor tudi individualno. Povedal sem, kakšen je sistem dela in kaj pričakujem od njih. Povedal sem jim pravila igre, poslušal njihove cilje, kaj pričakujejo. Izmenjali smo si informacije."

Timi Zajc
Sportal Uvodna zmaga poletne VN Stochu, Zajc deveti

Glavni trener bo vesel, če bodo Kranjec, Tepeš in preostali dobro skakali

Tudi Jurij ve, da so dobri skoki pogoj za vstop v svetovni pokal. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tudi Jurij ve, da so dobri skoki pogoj za vstop v svetovni pokal. Foto: Žiga Zupan/Sportida Bertoncelj verjame, da se člani B-ekipe lahko enakovredno borijo z A-reprezentanti: "Vesel bom, če bo kdo dobro skakal. Tisti, ki bo boljši, bo imel mesto v svetovnem pokalu."

In kakšne cilje sta mu predstavila Kranjec in Tepeš? "Edini cilj zanju je preboj v svetovni pokal. Zlasti Jurij in Robert imata strast do letenja," je odgovoril Bertoncelj in na dodatno vprašanje, ali bosta imela kaj prednosti pri tekmah na letalnicah, odvrnil: "Če bosta enakovredna na tekmah, bosta imela prednost. Če ne bosta dobivala točk v svetovnem pokalu, pa bodo imeli prednost tisti s točkami in uvrstitvami med najboljših petnajst."

Do začetka sezone so še skoraj štirje meseci, kar je še dovolj časa za dvig forme. Čeprav sta oba člana B-ekipe, za prvo tekmo sezone v Visli nimata zaprtih vrat. Tik pred vstopom v sezono namreč velja načelo, da si skakalci B-ekipe ali tisti iz mladinske reprezentance lahko zagotovijo mesto v A-reprezentanci. Pogoj so dobri skoki na treningih. Oba imata tako vse v svojih rokah za prvo tekmo.

Gorazd Bertoncelj
Sportal Slovenci četrti na uvodni tekmi poletne VN, zmaga Poljakom

Izkušena skakalca bosta lahko nastopila na prvi tekmi, če bosta v pravi formi

Oba imata cilj, da se vrneta med najboljše na svetu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Oba imata cilj, da se vrneta med najboljše na svetu. Foto: Grega Valančič/Sportida Med sezono si člani B-reprezentance mesto med skakalno elito pridobijo na tekmah celinskega pokala. "Praksa je, da se na zadnjih treningih za vsakega skakalca oceni kakovost, stanje in predvidevanje. Včasih je treba upoštevati, da nekateri še testirajo opremo. Manipulirajo s slabo opremo in novo varčujejo za tekmo. Kakšen pa si želi skakati kakovostno in s tem pridobiti vstopnico. Ko pride tekma, se vidi pravo stanje," je še dejal Bertoncelj, ki bo ta konec tedna ekipo popeljal v Hinterzarten, kjer bodo imela prvo tekmo poletnega grand prixa tudi dekleta.

 

Ne spreglejte