Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2023,
14.29

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

Copper Peak smučarski skoki

Sobota, 17. 6. 2023, 14.29

11 mesecev

copper peak

Nič še ne bo z obnovo, kriva je inflacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
Copper Peak, Ironwood | Obnove nekdanje letalnice Copper Peak še ne bo. | Foto Reuters

Obnove nekdanje letalnice Copper Peak še ne bo.

Foto: Reuters

Po dolgih letih napovedi o začetku obnove nekdanje velike skakalnice Copper Peak v Ironwoodu naj bi se zdaj dela res začela, cilj pa je, da se tekme v smučarskih skokih na obnovljeno napravo vrnejo prihodnje leto, po kar 30 letih od zadnje tekme, je pred dnevi poročal poljski skijumping.pl. A vse ne bo šlo po načrtu, obnove za zdaj še ne bo, Američani krivijo inflacijo.

Granerud
Sportal Grd padec skakalnega junaka zadnje zime #video

Modernizacijo največje skakalnice v ZDA Copper Peak, ki je nekoč spadala med letalnice, se je napovedovalo daljše obdobje, a je vse do danes ostalo le pri besedah. Še pred dnevi je poljski skumping.pl poročal o tem, da se bodo stvari po finančni spodbudi v kratkem vendarle lahko začele premikati.

Dela na objektu naj bi se začela sredi junija. Če bi šla po načrtih, naj bi bila končana septembra prihodnje leto. A ne bo tako, poljski medij namreč danes poroča o novem zamiku prenove. Kriva pa naj bi bila visoka inflacija.

"Žal so stroški od objave razpisa za posodobitev skakalnice zaradi nenehne inflacije v ZDA presegli naše ocene. Zaradi inflacije smo morali projekt postaviti na čakanje in neutrudno iščemo nove rešitve," je za skijumping.pl dejal eden od vodilnih v odboru Copper Peak Bob Jacquart.

Antti Aalto
Sportal Finci so se vrnili k znanemu obrazu

Po prenovi naj bi bila velikost nekdanje letalnice 180, K-točka pa 161, doskočišče bo pokrito s plastiko, tako da bo na njej mogoče trenirati vse leto.

Direktor tekmovanj za svetovni pokal v smučarskih skokih Sandro Pertile se je še pred kratkim veselil vrnitve tekem v Ironwood: "Vsi smo zelo navdušeni nad tem projektom, ki bo podpiral razvoj smučarskih skokov v Severni Ameriki. Želimo si, da bi smučarski skoki postali globalni šport, ki bo privabljal še več gledalcev, kot jih danes. Skakalnica bo tekmovalcem pomagala pri pripravi na smučarske polete. Plastično doskočišče omogoča uporabo skakalnice vseh 365 dni v letu.

Sandro Pertile se veseli vrnitve smučarskih skokov v Ironwood. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sandro Pertile se veseli vrnitve smučarskih skokov v Ironwood. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Načrtovano je bilo, da bi skakalnica, če bi se prenova končala v pričakovanem času, prvo tekmovanje gostila oktobra 2024, ko bi tam potekal zaključek poletne velike nagrade. 

To bi bila prva tekma po 30 letih. Zadnjič so tam tekmovali leta 1994 v okviru celinskega pokala, ko je Matthias Wallner s 158 metri skočil do rekorda naprave. Tega si deli z Wernerjem Schustrom.

Robert Hrgota
Sportal "Vedno je bilo vodilo varnost, z novimi pravili se od tega oddaljujemo"

 

Ne spreglejte