Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
8.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo izbor Vipavska dolina Kras Brkini

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 8.59

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2013 – Kras, Vipavska dolina in Brkini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na območju, ki ga je opeval že Carlo Goldoni, se mešajo klasična lokalna vipavska in kraška ponudba ter gostilne, ki ponujajo tudi okuse iz bližnjega morja.

Omenjamo tudi nekaj slovenskih zgodb, ki domujejo v Italiji, na vrhu pa od lani ni velikih sprememb. Med njimi sta tudi dva kmečka turizma, ki ponujata več kot mnoge gostilne.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi) Visoko ustvarjalna, celo spektakularna kuhinja, ki jo najvišje ocenjujejo v tujini: Italijani menijo, da gre za drugo najboljšo gostilno v Furlaniji. Imajo skoraj vsa pomembnejša primorska in predvsem vipavska vina. Za 45 evrov po osebi je zagotovljen nekajurni vrtiljak užitkov.

2. (2.) Majerija (Slap pri Vipavi) Samo za odtenek modernizirana lokalna hrana in vrhunski kuhar pedagog, ki ustvarja med vinogradi. Vinska karta poudarja vipavska vina, cene pa so res nizke – 30 evrov brez pijače za povprečen degustacijski pohod.

3. (3.) Gostilna Mahorčič (Rodik) Posodobljena brkinsko-kraška zgodba (z dvoriščem, ki je tudi vrt), ki je dobila nov zalet z uvrstitvijo v organizacijo JRE. Vinska karta je hladilnik, kjer je mogoče najti marsikaj lokalnega. Cena 35 evrov na osebo.

4. (7.) Okrepčevalnica Ruj (Dol pri Vogljah) Prenovljena kraška, malce tudi ustvarjalna kuhinja. Na žalost brez vinske karte, čeprav je v veži ob vseh dobrotah, ki jih je mogoče tudi kupiti, veliko vina. Vrnitev šefa iz Divače je ponudbo stabilizirala. Cena brez vina okoli 35 evrov.

5. (6.) Agriturismo Milič Zagrski (Zagradec pri Repentaboru) Kmetija, ki na mizi ponuja vse, kar pridela, in še serijo sijajnih oljčnih olj. Imajo tudi lastna ustekleničena vina, da cen, ki so na robu obstoja, niti ne omenjamo. Ponujajo menije, ki komaj kdaj presežejo 15 evrov na osebo. Odprti pa so vseeno bolj pogosto kot kakšna naša gostilna.

6. (-) Turistična kmetija Saksida (Zalošče) Če človeka kaj jezi pri Saksidi, je dejstvo, da so odprti praktično samo po predhodnem klicu. Hrana je presenetljivo kreativna (kuhar je včasih kuhal na Zemonu), vina pa so domača, konec koncev je Saksida eden najboljših vinarjev pri nas. 30 evrov na osebo.

7. (8.) Kraljestvo pršuta (Kobjeglava) Na Krasu je treba poskusiti pršut in tega imajo v Kraljestvu na pretek v vseh pojavnih in kreativnih oblikah. Prijazen ambient in korektna vinska karta v lokalu, ki ga hvalijo tudi italijanski vodiči. Pa kakšnih 35 evrov na osebo.

8. (4.) Gostilna Apolonia (Šmarje pri Sežani) Nekoč zelo opevana slow food morska restavracija za premožne se je v zadnjem času omehčala in pocenila, a zdi se, da bo treba za staro slavo še kaj postoriti, izstop iz JRE-ja pa temu ne govori v prid. Zdaj malce šepa le še vinska karta. Cene morske degustacije so 40 evrov na osebo.

9. (9.) Furlan (Repentabor) Staromodna, ampak učinkovita gostilna tik za mejo, na tržaškem Krasu. Jedi so še vedno lokalne, porcije obilne, skoraj težke, vinska ponudba pa boljša kot na naši strani. Cena 40 evrov na osebo.

10. (10.) Gostilna Ravbar (Dol pri Vogljah) Morda najbolj tipična kraška gostilna. Pršut, teran, testenine in mesne zgodbe. Vse skupaj je pripravljeno tako, kot je treba za 25 evrov na osebo.

Ne spreglejte