Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2014,
11.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 25. 7. 2014, 11.28

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2014 – Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razvoj ljubljanske kulinarike se vse bolj prilagaja turistom, nekaj gostilnam pa je ob tem vseeno uspelo ohraniti svojo identiteto.

Čeprav je v našem glavnem mestu največ različnih in v povprečju tudi najbolj kakovostnih restavracij, je jasno, da so v večini, še posebej v toplih mesecih, namenjene turistom. To seveda pomeni, da je ponudba večkrat poenostavljena, a o teh gostilnah na tem mestu ne bomo govorili. Zanimajo nas tiste, ki ponujajo ustvarjalno pripravljeno hrano in še posebej prijetno vzdušje. Za občutek: cene v Ljubljani so se v zadnjem letu še za nekaj odstotkov spustile.

Če vas zanima lanska lestvica, jo najdete tukaj, spodaj pa je naš letošnji izbor:

1. (1.) Restavracija JB

Za nekatere najboljša restavracija v Sloveniji, ki počasi dobiva resno konkurenco med kreativnimi restavracijami v Ljubljani. Domiselni recepti Janeza Bratovža v sobanah Jožeta Plečnika, solidna vinska karta in cene okoli 60 evrov na osebo.

2. (5.) Restavracija Strelec

Blejski kuhar Igor Jagodic, ki se je v okviru verige Kaval Group preselil z Bleda na Ljubljanski grad, že več kot leto in dan ponuja domišljijsko kuhinjo. Jedi so izvrstne, kombinacije neverjetne. Za kakšnih 45 evrov v sončnih dneh dobite tudi teraso z razgledom na mesto. Cena hrane okoli 40 evrov.

3. (2.) Gostilna As

Legendarna restavracija v centru Ljubljane z bistrojem in vinoteko namesto poslovnežev vse bolj napada tuje goste in turiste. Zraven imajo najlepšo ljubljansko teraso v Knafljevem prehodu. Vrnitev h klasični hrani in kakovostnim sestavinam za 35 evrov na osebo.

4. (4.) Restavracija Cubo

Mojstri so opustili misli na prestižne hotele in spet začeli kuhati najboljša kosila in večerje v mediteranskem slogu. Tu je še vinska karta, verjetno najboljša v Ljubljani. Meni petih jedi za dve osebi skupaj s steklenico vina je 80 evrov.

5. (3.) Restavracija Vander

Restavracija v verigi Design Hotels v stari Ljubljani z bazenom na strehi je v letošnjem letu dobila resno (neodvisno) pohvalo s strani New York Timesa in kdo smo mi, da bi ugovarjali. Francoski kuhar kuha slovensko hrano na francoski način. Vinska karta in pomoč sommelierja, cene okoli 40 evrov na osebo brez vina.

6. (6.) Sushimama

Najboljša azijska restavracija v Sloveniji in daleč naokoli. Mojstri so v zadnjem letu odprli še izpostavo v Stari Ljubljani, da o ekoloških sladoledih, ki jih ponujajo, niti ne govorimo. V Sushimami je ob japonski hrani mogoče dobiti tudi solidno karto pijač. Cene brez alkohola celo pod 25 evri na osebo, japonska govedina (30 evrov) pa seveda ni tako poceni.

7. (8.) Restavracija Maxim

Maxim čaka na nove lastnike, menda so veliki gurmani, ki bi pripeljali goste in očistili okolico lokala. Kuhinja in recepti kuharja Kuharja so namreč še vedno natančno dodelani in tudi vinska karta ima veliko adutov naše dežele in tujine. Odvisno od menijev boste jedli lahko za 50 ali pa kar za 100 evrov na osebo.

8. (-) Okrepčevalnica Čompa

Uležane mesnine in nekaj sezonske zelenjave na žaru, pa še zgledna množica kraških in vipavskih vinarjev. Lokal, ki bi si ga morali izmisliti, če ga ne bi bilo. Neformalna scena v majhnem prostoru, ki je skoraj vedno razprodan. Hrana? Kakšnih 25 evrov na osebo.

9. (-) TaBar

V Stari Ljubljani je utrujeno, skoraj samo še na bogatejše turiste vezano zgodbo Valvas'orja zamenjala sveža, kreativna, na Kras in Vipavsko dolino vezana kuhinja. Vodi jo Peter Patajac, ki ima na Krasu postojanko Ruj. Male jedi, zmerne cene – če ne pretiravate z vini. Morda bi lahko ponudil tudi kakšno nekoliko manj ekološko kapljico. 25 evrov na osebo.

10. (10.) Gostilna pri Žabarju

Slišimo pomisleke ob klasični zgodbi, ki jo ponuja Žabar? Ena najboljših govejih juh v deželi, bifteki, ki jih drugje težko najdete, lastna slaščičarna in klasičen gostilniški vrt pod kostanji, da o najnižjih cenah caberneta Movia niti ne govorimo. 25 evrov na osebo.

Ne spreglejte