Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2015,
12.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo izbor

Petek, 4. 9. 2015, 12.35

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2015 – Italija ob slovenski meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Koncept razvrščanja gostiln s furlanske strani smo letos nekoliko spremenili - za začetek smo na lestvico uvrstili tudi slovenske zamejske gostilničarje.

Po drugi strani pa smo si mejo približali, tako da na lestvici ni nekaterih izjemnih gostiln, ki pa bolj kot na Slovenijo mejijo na Veneto (La Primula, Il Cecchini, Ai Cacciatori, L'Ultimo Mulino). Predaleč so, jedec pa se mora včasih preprosto vrniti domov.

Morda še ponovimo, kar smo trdili že lani: lokali v Furlaniji so v samem italijanskem in s tem v svetovnem vrhu, o čemer se turist lahko prepriča, če obišče podobno ali bolje ocenjene in cenjene restavracije v Toskani in Piemontu, pa tudi v Avstriji in Franciji. Furlanski kuharji ne zapletajo, jedi so povezanih okusov, vinske karte pa, tudi zaradi nenehnega vzpona vin (predvsem) iz Brd in Krasa, izjemne. Furlanija ima morje in gore, vinarje in tradicijo v kuhinji.

1. Altran (Ruda)

Velika prenovljena kmetija v neposredni bližini Villesseja (Vileša), nedaleč stran od Ikee, v kateri pa zaradi okoliških polj in njiv ni čutiti industrije in avtoceste kakšnih pet ali deset kilometrov stran. Obratno. V prijetnem okolju, podobnem našim kmečkim turizmom, a veliko bolj natančno oblikovanem, ponujajo avtorsko kuhinjo z morskimi, mesnimi in zelenjavnimi jedmi, v dveurni seriji za kakšnih 50 ali 60 evrov. Imajo izjemno vinsko karto in Michelinovo zvezdico.

2. La Subida (Krmin)

Tudi slovenska gostilna na italijanski strani Brd ima cene med 50 in 60 evrov za obrok šestih, sedmih jedi. Imajo izvrstno vinsko karto italijanskih in slovenskih vinarjev, najpomembnejši svetovni ocenjevalci Michelin pa jim dajejo eno zvezdico. Veteran slovenske kuhinje ponuja preoblikovano lokalno hrano, svoj vrhunski kis in resort, kjer je mogoče prespati, igrati tenis, jahati konje ali si izposoditi motorček.

 | Foto:

3. Agli Amici (Godia)

Severno predmestje Vidma se lahko pohvali z najbolje ocenjeno restavracijo do Milana – odtrgani kreativci imajo dve Michelinovi zvezdici. Vinska karta je korektna, ne preobsežna, poleg furlanskih vin pa ponujajo veliko Italije in sveta. Šest jedi s pozdravčki dobite za 75 evrov, kar za restavracijo, ki je uradno med 20 v Italiji, ni veliko.

4. Aquila d'Oro (Rutarji)

V Rutarjih, kakih 500 metrov od slovenske meje, je ena najlepših zgradb v Brdih. Stara graščina ali dvorec, če hočete, ponuja prestižno in le za odtenek tudi ustvarjalno kuhinjo z razgledom za bogove. 80 ali 90 evrov na osebo brez pijače vas bo stalo, da boste sedeli na najlepšem vrtu Furlanije. Imajo Michelinovo zvezdico in kar štiri vilice (od petih) za prestižnost in prijaznost.

 | Foto:

5. Gostilna Devetak (Sovodenj)

Ljubljenec italijanskih ocenjevalcev hrane (Gambero Rosso, Slow Food …), ki v zadnjem času dodaja družinsko ekološko pridelavo hrane in atraktivne sobe. Izjemna vinska karta okoliških (Kras, Brda), slovenskih in tujih vin. Hrana je lokalna, bolj primerna za jesenske in zimske dni. Michelin ga ceni zgolj kot poceni oštarijo. Za 35 evrov na osebo boste siti.

6. Ristorante Ilija (Trbiž)

Mojster Ilija Pejić je s svojo preprosto, pa vseeno ustvarjalno kuhinjo prodrl v vse tri države okoli svojega zelenega golf igrišča. V zadnjem času je v kuhinjo pripeljal še eno najboljših italijanskih kuharic in pravijo, da se bo to jeseni poznalo pri Michelinu in pri l'Espressu. Ilija pripravlja pretežno ribe, degustacija s kakšnimi sedmimi jedmi je 50 evrov. V zadnjem času popravlja vinsko karto, na kateri ima šampanjce, najboljše iz Furlanije in nekaj Slovencev.

7. Orsone (Čedad)

Ameriško-istrski kulinarični zvezdnik Joe Bastianich je odprl prvo podružnico v Evropi, že prej pa so njegovi ljudje na ozemlju Slovenije in Italije obdelovali vinograde. Očitno mu je uspelo. Največkrat razprodana destinacija med vinogradi ponuja hrano na najvišji ravni, ki jo pripravljajo uvoženi mojstri iz ZDA, solidno vinsko karto, bar s prigrizki in žganicami ter nekaj sob. V prihodnosti se bodo morda odvadili pregovorne ameriške nadutosti.

 | Foto:

8. La Taverna (Colloredo di Monte Albano)

Še ena zanimiva graščina v Furlaniji, kjer ne filozofirajo pretirano. Cena klasičnega menija s šestimi fantastičnimi jedmi in desetinami sladic je 75 evrov. Imajo eno najpomembnejših vinskih kart in kleti v okolici, ponujajo furlanska, italijanska in mednarodna vina, tudi Slovence, imajo pa tudi eno Michelinovo zvezdico.

9. Scabar (Trst)

Gostilna, kjer postrežejo tudi v slovenščini (še raje v nemščini), a zdi se, da v obilici gostov iz vse Evrope tega ne obešajo ne veliki zvon. Morska hrana z mnogo dodatki, predvsem zelenjave in zelišč. Prav posebna vinska karta. Jedli boste za kakšnih 50 evrov na osebo, čeprav ima človek občutek, da je v gostilni, ne v kakšni prestižni ribji restavraciji. Michelin jim daje tri vilice.

10. Grani di Pepe (Flaibano)

Prijazna furlanska kuhinja med Palmanovo in San Danielejem, ki temelji na lokalnem pršutu, mesu in zelenjavi. Cene so zmerne, za 40 evrov se boste krepko najedli. Malce posebna vinska karta ponuja lokalna vina, marsikaj je francoskega, sicer pa imajo tudi trgovino s (poceni) šampanjci. Prostori so urejeni kot majhna galerija, nad gostilno pa je še butičen hotel. Michelin jim daje (samo) dve vilici.

Ne spreglejte