Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2015,
14.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 31. 7. 2015, 14.33

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2015 – Kras, Vipavska dolina in Brkini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Na vipavskem in kraškem se mešajo zelo različne gostilne, ki ponujajo tako vplive tržaške kot kuhinje iz notranjosti, tako visoko, avtorsko kuhinjo kot povsem kmečko hrano.

Letos smo se na tej lestvici prvič izognili slovenskim lokalom na italijanski strani meje, ki se bodo v naših izborih pojavili na drugačen način.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Ustvarjalna in avtorska kuhinja človeka iz televizijskih reklam Tomaža Kavčiča, ki je po mnenju italijanskih ocenjevalcev druga najboljša v Furlaniji. Imajo predvsem vipavska in briška vina, za 45 evrov na osebo pa ob spektakularni hrani ponujajo tudi izjemen razgled na dolino.

2. (2.) Majerija (Slap pri Vipavi)

Prijazna lokalna hrana, ki jo pripravlja nekdanji učitelj kulinarike v Trstu Matej Tomažič. Po novem so ob gostilni tudi sobe, kar se sliši kot začetek nekakšnega vipavskega resorta med trtami. Vinska karta je skoraj izključno vipavska, cene pa za povprečne degustacijske menije znašajo celo manj kot 30 evrov.

 | Foto:

3. (3.) Gostilna Kobjeglava (Kobjeglava)

Iz kraljestva pršuta so Komelovi v stari sušilnici kraških mesnin postavili resno ustanovo, ki s pršutom oskrbuje tudi mnoge druge gostinske obrate. V Kobjeglavi iz kraškega pršuta pripravijo marsikaj, dodajo pa nekaj izumov in zanimivo vinsko karto. Kakšnih 30 evrov na osebo.

4. (8.) Turistična kmetija Arkade - Cigoj (Črniče)

Cigoj ima tako dobra vina, da mu jih ni treba kupovati pri sosedih. Cigoj ima tako dobre mesnine in zelenjavo, da mu ni treba v mesnico ali na tržnico. Velike porcije in prijazno primorsko dvorišče s sobami za tiste, ki so preveč pojedli in popili. 20 evrov na osebo.

 | Foto:

5. (4.) Gostilna Mahorčič (Rodik)

V Rodiku že dolga leta izjemno kuhajo. V novih časih so postali ustvarjalna kuhinja, ki kot del organizacije JRE pometa po slovenski kulinarični sceni. Prenovljena brkinska kuhinja in hladilnik, ki skriva najboljša primorska vina. Cena 35 evrov na osebo.

6. (5.) Okrepčevalnica Ruj (Dol pri Vogljah)

Včasih Patajčeva centrala, zdaj pa ob ljubljanskih uspehih le še poslovalnica. Prenovljena kraška, malce tudi ustvarjalna kuhinja. Na žalost v zadnjem času brez vinske karte, čeprav imajo v prodajalni v veži gostilne vse mogoče, od marmelad do vina. 35 evrov na osebo.

7. (-) Gostilna Muha (Lokev)

Bolj tipično boste na Krasu težko jedli. Hladne mesnine, mineštra, kos mesa in teran. Gostilna Muha je klasična kraška utrdba, ki zgolj s kakovostno pripravljeno hrano kljubuje novim časom. Vinska ponudba se vrti po Krasu in nekaterih drugih primorskih koncih. 25 evrov.

 | Foto:

8. (-) Domačija Šajna (Šepulje)

Tipična kraška gostilna v kraju, kjer je doma certificiran kraški pršut. Posebej lepo dvorišče in ponudba hrane, ki vsake toliko poskuša preseči kraške zgodbe. V vsakem primeru morate poskusiti joto in nekaj izjemnih predjedi, pa tudi pri mesu se kar potrudijo. Vinska karta poudarja kraška in vipavska vina. Cena 35 evrov na osebo.

9. (6.) Turistična kmetija Saksida (Zalošče)

Škoda, da je gostišče odprto samo po predhodni najavi. Imajo svoja vina, ki mimogrede še zdaleč niso slaba, za turistično kmetijo pa imajo dovolj samosvojo, čeprav lokalno ponudbo hrane – šef kuhinje je včasih delal na Zemonu. 30 evrov na osebo.

10. (-) K'ntina Čotar (Gorjansko)

Na Gorjanskem domuje znamenita vinska klet Čotar, ki ob vinu ponuja tudi pravo kraško jedačo. Za podlago hrani ob degustacijskem meniju nalijejo najboljše Čotarjeve kapljice, sicer pa imajo zorjen pršut, sir, joto, mineštre, štruklje in mesnine. 20 do 25 na osebo.

Ne spreglejte