Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
17. 12. 2015,
17.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ilustracije

Četrtek, 17. 12. 2015, 17.34

8 let

Nimate idej za darila? V Vodnikovi domačiji jih imajo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Z mislijo na decembrski čas kot obdobje obdarovanja in z mislijo na darila, ki ostanejo in imajo lahko globoko sporočilo ter so lahko celo naložba, je nastal praznični sejem ilustracij.

V ljubljanski Vodnikovi domačiji bo tako vse do 30. decembra potekal sejem ilustracij domačih avtorjev in avtoric različnih generacij in izrazov. Kustosinja prodajne razstave Petja Grafenauer je pri izboru poleg kriterija kakovosti sledila tudi cilju po doseganju raznolikosti v naboru.

Ilustracije v domačiji, ki je osredotočena na besedo in podobo Z zavedanjem in izkušnjo, kako lepo darilo je lahko umetniško delo, je nastal Vodnikov praznični sejem. Da pa na njem ponujajo prav ilustracije, je del koncepta te hiše kulture, ki je osredotočena na besedo in podobo, pojasnjuje Petja Grafenauer.

V 90. letih je bil spet 'boom' ilustracij pri nas Kot je ob prodajni razstavi zapisala kustosinja, danes ob besedni zvezi slovenska ilustracija marsikdo še vedno pomisli predvsem na generacijo "pravljičark" – pionirk povojne ilustracije. Pa vendar to ni čisto upravičeno, saj je od takrat na tem območju ustvarjalnosti nastalo še marsikaj.

"Šestdeseta so prinesla eksperiment, sedemdeseta estetiko punka in stik s stripovsko risbo, devetdeseta pa veljajo za novi 'boom' ilustracije," je še zapisala Petja Grafenauer.

Umetniška dela po dostopnih cenah Ob printih in originalih, ki jih ponujajo, pa je bil razmislek posvečen tudi cenam. Glede na to, da pri nas umetniškega trga ni, in glede na ekonomsko situacijo so želeli ilustracije ponuditi po dostopnih cenah, še pravijo v Vodnikovi domačiji. A hkrati vseeno niso želeli s prenizkimi zneski znižati vrednosti del in znanja, ki je v ozadju.

Originali ilustracij tako stanejo okoli sto evrov, nekateri tudi med 30 in 40 evri. Za printe je treba odšteti med 30 in 40 evri, posamezne kartice pa so na voljo tudi za dva evra.

Prisotni bodo tudi avtorji in avtorice Prve tri dni sejma, od danes in vse do sobote , 19. decembra, med 10. in 21. uro pa bodo v Vodnikovi domačiji prisotni tudi avtorji in avtorice del, ki so naprodaj. Ob nakupu se bo tako mogoče z ustvarjalci in ustvarjalkami pogovoriti o njihovem delu, ozadju nastanka posamezne ilustracije in podobno.

Ne spreglejte