Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MasterCard plačilne kartice

Sreda, 18. 6. 2014, 13.39

8 let

Deset nasvetov, kako ravnati s plačilno kartico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Plačilne kartice so odlično nadomestilo za gotovino, saj so preproste in varne. Z njo moramo ravnati enako odgovorno kot z denarjem. Da se boste izognili nevšečnostim, upoštevajte naslednje napotke.

Preden se s kartico odpravite na pot, si zapišite telefonsko številko, ki ste jo prejeli od izdajatelja kartice in na katero lahko 24 ur na dan, 365 dni na leto pokličete in prijavite izgubo ali krajo kartice. In seveda prijavo tudi takoj opravite, da bo kartica za vašo varnost blokirana. Priporočljivo je, da telefonsko številko hranite ločeno od kartice. Če sumite, da so vam kartico ukradli, prijavite to najbližji policijski postaji.

Uporaba vaših plačilnih kartic bo z upoštevanjem naslednji ukrepov varna in s tem bodo prijetne tudi vaše počitnice:

1. S kreditnimi in debetnimi karticami ravnajte tako kot s ključi – nikdar jih ne spustite izpred oči.

2. Ne zapišite PIN-kode na kartico ali druga vidna mesta.

3. Računov plačil s kreditnimi karticami ne puščajte na javnih mestih.

4. Izberite si neobičajen PIN. Raje ne uporabite svojega rojstnega datuma, letnice rojstva ali enakih zaporednih številk.

5. Prekličite neaktivne plačilne kartice.

6. Nikoli ne zaupajte številke svoje plačilne kartice ali PIN-kode komu, ki vas kliče po telefonu, razen če ste povsem prepričani, da je klic zakonit in da ta oseba resnično potrebuje te podatke.

7. Preden zapišete številko plačilne kartice na spletno stran, se prepričajte, da ima spletna trgovina, prek katere kupujete, nameščene ustrezne varnostne mehanizme za plačevanje s karticami.

8. Banke in druga podjetja ali ustanove, ki izvajajo zakonite storitve, ne sprašujejo po podatkih o vašem računu, geslu ali posodobitvi podatkov po elektronski pošti. Nikdar ne odpirajte spletnih povezav, ki se vam zdijo sumljive.

9. Seznam bančnih in kartičnih računov, datum veljavnosti in telefonsko številko izdajatelja kartice imejte na varnem mestu, tako da lahko kartico ob kraji hitro prekličete.

10. Kadar zavržete star račun ali bančni izpisek, se prepričajte, da ste ga dobro strgali, in sicer tako, da z njega ni mogoče razbrati številke vašega bančnega oziroma kartičnega računa.

Vsebino omogoča MasterCard

Ne spreglejte