Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
5. 3. 2013,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto

Torek, 5. 3. 2013, 11.12

8 let

Ford tourneo courier – križanec med dostavnikom in enoprostorcem za aktivne družine

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ford bo na razstavišču Palexpo v Ženevi svetu podrobneje predstavil družinsko naravnanega dostavnika tournea courierja. Ta stoji na temeljih fieste oziroma B-maxa in ponuja pet ali sedem sedežev.

Za ljudi, ki želijo veliko prostora in okretnost kompaktnega avtomobila

Fordovi inženirji so novega tournea courierja postavili na povsem svežo globalno platformo majhnega kompaktnega avtomobila, ki predstavljaj tudi osnovo nove fieste in majhnega enoprostorca B-maxa.

Pri Fordu trdijo, da je nova generacija tournea na kožo pisana ljudem, ki cenijo vodljivost in okretnost majhnega avtomobila ter prilagodljivost, praktičnost in dostavniško prostornost. Ta povsem družinsko naravnan dostavnik želi torej konkurirati kangooju, berlingu, caddyju, partnerju … S svojo dolžino 4,42 metra bo ponujal povsem dovolj prostora petim potnikom in njihovi prtljagi.

Grand za prostorsko najzahtevnejše

Večjim družinam bo na voljo tudi sedemsedežna različica grand. Ta stoji na Fordovi globalni platformi segmenta C, ki si jo deli z novim focusom in kugo. Sedemsedežni ford tourneo courier bo imel tako skoraj pol metra daljše medosje (400 milimetrov) od svoje petsedež različice, njegova dolžina pa se bo približala petim metrom (4,82 metra).

Njegova posebnost je tudi sedežna prilagodljivost druge in tretje vrste, ki omogoča popoln poklop sedežev. Ta rešitev brez odstranjevanja sedežev ponuja popolnoma ravno površino za prevoz daljših in nerodnejših predmetov, na primer pohištva, koles …

Praktične odlagalne površine

Oblikovalci so se pri obeh različicah menda precej potrudili, predvsem v smeri praktične uporabnosti razpoložljivega prostora, tudi kar zadeva odlagalne površine in predale. Tourneo courier ima tako poseben predal za shranjevanje dokumentov (format A4) oziroma manjših prenosnih računalnikov. Na sredini armaturne plošče je prostor rezerviran za odlaganje mobilnih telefonov in prenosnih navigacijskih naprava, vanj pa je integrirana tudi polnilna postaja za te novodobne komunikacijske pripomočke. Praktičen predal je tudi v podnožju voznikovega sedeža.

Najvarnejši v segmentu?

Novi ford tourneo courier v svoj razred prinaša precej visoke varnostne standarde. Serijsko bo namreč opremljen tudi s stranskimi varnostnimi blazinami za sovoznika in voznika, varnostno zaveso in celo zračno blazino za zaščito voznikovih kolen.

Opozorilnik za pripenjanje varnostnega pasu bo nadzoroval tudi drugo in tretjo klop. Prvi v razredu bo opremljen z elektronskim varnostnim horizontom za preprečevanje naletov v mestu, sistemom active city stop. Njegov zabavno-komunikacijski vmesnik Sync bo ob morebitni nesreči samodejno poklical pomoč. Za udobnejšo in varno vožnjo bo ponujal vzvratno kamero in meglenke, ki bodo dodatno osvetljevale zavoje.

Pod motornim pokrovom že znana paleta sodobnih motorjev

Pri Fordu so za pogon novinca pripravili širok nabor dizelskih in bencinskih motorjev zadnje generacije. Med njimi je jasno tudi motor leta 2012, litrski trivaljnik iz bencinske serije ecoboost. Dizelskemu energentu pa sta namenjena 1,5- in 1,6-litrski duratorq štirivaljnik TDCi. V sedemsedžni različici si bomo mogoče omiliti tudi močnejši, 1,6-litrski ecoboost motor.

Ponudba bo obsegala še motorne različice, opremljene z zeleno tehnologijo ECOnetic, ki med drugim vključuje sistem start&stop in krmiljene zračne reže.

Ne spreglejte