Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2024,
6.41

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Gaza Palestina Pedro Sanchez Robert Golob

Torek, 16. 4. 2024, 6.41

1 teden, 6 dni

Na obisku v Sloveniji španski premier Pedro Sanchez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Pedro Sanchez | Španski premier Pedro Sanchez se bo v sklopu evropske turneje za priznanje Palestine ustavil tudi v Sloveniji. | Foto Reuters

Španski premier Pedro Sanchez se bo v sklopu evropske turneje za priznanje Palestine ustavil tudi v Sloveniji.

Foto: Reuters

Na obisku v Sloveniji se bo danes mudil španski premier Pedro Sanchez, ki se bo sešel s predsednikom vlade Robertom Golobom. Po napovedih bosta govorila o razmerah na Bližnjem vzhodu s poudarkom na vojni v Gazi, dotaknila pa se bosta tudi vprašanja priznanja Palestine. Sanchezov obisk je del njegove evropske turneje za priznanje Palestine.

Slovenski in španski premier sta konec marca ob robu vrha EU skupaj s kolegoma iz Irske in Malte sprejela skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Sanchez je prejšnji teden novinarjem, ki so ga spremljali na turneji po Bližnjem vzhodu, zaupal, da upa, da se bo to zgodilo do konca junija.

Španski premier želi razširiti skupino držav, ki bi priznale Palestino, saj bi s tem odločitvi dali večjo težo in s priznanjem poslali močnejše sporočilo. Zato je v petek začel turnejo po Evropi, v okviru katere je že obiskal Portugalsko, Irsko in Norveško, poleg pogovorov s slovenskim premierjem ima na programu še srečanje v Belgiji.

Prekinitev humanitarne katastrofe v Gazi

V Madridu so ob napovedi turneje še poudarili, da želi Španija ustaviti humanitarno katastrofo na območju Gaze in sprožiti mirovni proces, ki bi vodil k čimprejšnji uresničitvi rešitve dveh držav.

Tudi slovenska vlada si tako znotraj EU kot v okviru varnostnega sveta ZN prizadeva za čimprejšnjo politično rešitev bližnjevzhodnega konflikta v obliki rešitve dveh držav, poudarjajo v kabinetu premierja.

Slovenija je tudi napovedala, da bo v varnostnem svetu ZN glasovala za polnopravno članstvo Palestine v ZN, za kar si Palestina v zadnjem času znova prizadeva po neuspešni prošnji leta 2011.

Portugalska še ni pripravljena priznati Palestine

Portugalska še ni pripravljena priznati palestinske države, počakati želi na usklajen pristop znotraj EU in Združenih narodov, je v ponedeljek v Madridu dejal portugalski premier Luis Montenegro. Stališče je podal po srečanju s španskim premierjem Pedrom Sanchezem.

Po pogovorih s Sanchezom je pripravljenost priznati Palestino in podpreti njeno polnopravno članstvo v ZN v petek izrazil norveški premier Jonas Gahr Store.

Novi irski premier Simon Harris, čigar država je že večkrat nakazala, da bi priznala Palestino, pa je ob nedavnem obisku Sancheza dejal, da se priznanje približuje. Dodal je, da s španskim kolegom želita za to pridobiti čim več držav, da bodo odločitvi dali večjo težo in s priznanjem poslali močnejše sporočilo.

Robert Golob, DZ
Novice Premier Golob z župani o popoplavni sanaciji
Robert Golob
Novice Vox populi: malo manj nezadovoljstva z Golobovo vlado
Golob In Sanchez
Novice Španski premier v okviru evropske turneje za priznanje Palestine prihaja v Slovenijo

 

Ne spreglejte