Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2014,
11.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2014, 11.13

8 let

Stanislav Veniger: Ko smo priče nasilju, raje umaknemo pogled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"V času krize so ženske tiste, ki so najbolj izpostavljene in ko imamo omejene finančne vire, je pomembno, da stopimo skupaj," je povedala Anja Kopač Mrak.

Nasilje, predvsem nasilje v družini, se lahko rešuje le v sodelovanju med različnimi vladnimi in nevladnimi organizacijami in dvoletni projekt Vesna, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi in kjer sodelujejo ministrstvo za družino, delo, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za pravosodje ter generalna policijska uprava v sodelovanju z vrhovnim državnim tožilstvom, je projekt, ki lahko pomeni korak naprej, je ob odprtju na Brdu pri Kranju pojasnila ministrica Anja Kopač Mrak.

Nasilje po njenih besedah v nobeni obliki ni sprejemljivo, predvsem pa ne do ranljivih, zato je prepričana, da je politika tista, ki mora dati vzvode, da se na tem področju stvari postavijo na svoje mesto.

Brez pomoči nevladnih organizacij ne bi šlo Kopač Mrakova je napovedala v kratkem razpravo o družinskem zakoniku, kjer bo poudarek tudi o nasilju v družini. "To, kar v družini izkusimo, pozneje peljemo dalje v svojem življenju in to nas zaznamuje," je poudarila ministrica in izpostavila, da je to razlog, da se družinam pomaga. In predvsem, da se pomaga ženski kot ključnemu stebru družine.

Ministrica je še izpostavila nepogrešljivo pomoč nevladnih organizacij ter dejala, da je Slovenija že naredila pomembne korake na tem področju, vendar pa samo zakonska ureditev ne bo dovolj, zato so tovrstne kampanje tako pomembne.

Veniger: V družbi še vedno nismo uresničili načela enakih možnosti Še vedno je veliko primerov zapostavljenosti in prikrajšanosti, je izpostavil generalni direktor policije Stanislav Veniger, ki kot najbolj skrb vzbujajoče izpostavlja ravno nasilje nad ženskami.

Veniger še izpostavlja problematiko nasilja, ki ga marsikdo ne razume kot kaznivo dejanje, temveč kot samoumeven način uveljavljanja moči in volje, reševanja spora med partnerjema in urejanje družinskih odnosov nasploh.

Sicer pa se je po mnenju generalnega direktorja policije o nasilju veliko govorilo in pisalo in gre za prepoznan družbeni problem, vendar pa, "ko ga vidimo, pogledamo stran". "K temu delno prispeva naša kultura, ki v svoji patriarhalni naravnanosti še vedno vzdržuje tudi številne predsodke, hkrati pa tudi narava človeka, ki se ne želi izpostavljati," pojasnjuje Veniger in se sprašuje, če je bilo narejeno vse, kar je bilo lahko narejeno. Kot odgovor pa navaja projekt Vesna, ki bo po njegovih besedah korak naprej.

Nussdorferjeva: Sistem ni idealen, daleč od tega Tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je izpostavila, da je nujno treba pretrgati molk in pomagati ljudem, predvsem ženskam, v stiski, ki še vedno prejmejo premalo pomoči.

Kot je dejala, je vse več tudi primerov, ko imajo žrtve občutek, da jih sistem zatira in "ne vedo, ali so one obtožene ali kdo drug", posledično pa so potrebne spremembe tudi na tem področju.

Najnovejše raziskave kažejo skrb vzbujajoče številke, še vedno je veliko primerov, ko je tako hudo, da mora ženska vse pustiti, da lahko začne novo življenje. Vendar pa že same raziskave po mnenju varuhinje kažejo potrebo po ukrepanju.

"Kriza je priložnost, da nasilniki še bolj pokažejo svojo naravo in treba je vse storiti, da se bo nasilnik zbal močne države," je sklenila Vlasta Nussdorfer.

Ne spreglejte