Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
22.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 22.50

6 let, 7 mesecev

Slovo Isinbajeve kot iz najlepše pravljice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Četrti dan svetovnega atletskega prvenstva v Moskvi je zaznamovala Jelena Isinbajeva. Snežana Rodić se je prebila v finale troskoka. Sonja Roman obstala v polfinalu teka na 1500 metrov.

Dve zlati in bronasta olimpijska, tri zlate in bronasta s svetovnih prvenstev na prostem, zlato in srebro z evropskih prvenstev na prostem, kar štiri zlate z dvoranskih svetovnih prvenstev in zlato z dvoranskega evropskega prvenstva je zapuščina, s katero v pokoj odhaja Jelena Isinbajeva. Rusinja, za katero naj bi bil letošnji finale v Moskvi bržčas zadnji na najvišji ravni, saj naj ne bi več tekmovala, je pred domačimi navijači sklenila bogato kariero na sanjski način. Z zlatom s SP, prvim po šestih letih. Za zmago v skoku s palico je zadostovalo 489 preskočenih centimetrov, s katerimi je svetovna rekorderka opravila v prvem poizkusu. Srebro je osvojila Američanka Jennifer Suhr, bron pa Kubanka Yarisley Silva.

Nemec še tretjič zapored zlat

V senci velikega finala ženskega skoka s palico smo videli še kar nekaj končnih odločitev, prvo že dopoldne, ko je v v hitri hoji na 20 kilometrov naslov osvojila olimpijska prvakinja Jelena Lašmanova. Mlada 21-letna Rusinja je v cilj prišla s časom 1;27:08. Le tri sekunde za njo je bila njena rojakinja Anisija Kirdjapkina, bron pa je osvojila Kitajka Liu Hong (1;28:10).

Velik poraz je doživel v teku na 400 metrov olimpijski in svetovni prvak Kirani James, ki je bil šele sedmi. Premočno je zmagal Američan LaShawn Merritt, ki je zmagal s časom 43,74 in postavil najboljši rezultat sezone na svetu. Za 27-letnika je bil to drugi naslov svetovnega prvaka v tej disciplini. Najboljši je bil že leta 2009. Drugi je bil njegov rojak Tony McQuay, tretji pa Luguelin Santos iz Dominikanske republike.

V metu diska je zmagal Nemec Robert Harting, ki je do tretje zaporedne medalje na svetovnem prvenstvu prišel z metom, dolgim 69,11 metra, ki je 28-letniku uspel v četrti seriji. Srebro je osvojil Poljak Piotr Malachowski, do brona pa je prišel Estonec Gerd Kanter.

V izjemno razburljivem teku na 800 metrov je v odsotnosti svetovnega rekorderja Davida Rudishe zmagal mladi, komajda 19-letni Etiopijec Mohammed Aman s časom 1:43,31 in prišel do sploh prve medalje s SP na prostem. Drugi je bil Američan Nick Symmonds, ki je zaostal za dobri dve desetinki, tretji pa Ayanleh Souleiman.

Po zadnji disciplini sedmeroboja, teku na 800 metrov, je do prvega naslova z velikih tekmovanj pri 30 letih prišla Ukrajinka Gana Melničenko. Zbrala je 6586 točk. Druga je bila Kanadčanka Brianne Theisen Eaton, tretja pa Nizozemka Dafne Schippers.

V ženskem teku na 3000 metrov z zaprekami smo videli dvojno zmago Kenijk. Do zlata je z najboljšim letošnjim izidom na svetu 9:11,65 prišla Milcah Chemos Cheywa, druga je bila s slabo stotinko zaostanka Lidya Chepkurui, tretja pa Etiopijka Sofia Assefa.

Rodićeva do prvega finala na SP

Tudi tri slovenske nastope smo videli v torek. Prva dva dopoldne. Rožle Prezelj je v kvalifikacijah skoka v višino v prvem poskusu preskočil letvico na 217 centimetrih, že na naslednji višini 222 centimetrov pa se mu je zalomilo, tako da je končal tekmovanje. Za finale je bilo treba v prvem poskusu preskočiti 226 centimetrov. Slovenski rekorder je prvenstvo končal na 25. mestu. Uspešnejša je bila slovenska predstavnica v troskoku Snežana Rodić. Začela ni najbolje, saj je v prvem poskusu zmogla le 13,73 metra, drugi poskus pa je bil neveljaven, tako da se je Koprčanka znašla v težavah. A v zadnjem poskusu se je zbrala, poletela 14,17 metra in se z devetim rezultatom uvrstila med najboljših 12. Na koncu se je izkazalo, da je bilo za finale dovolj 13,88 metra.

Popoldne je nastopila še Sonja Roman, ki je pričakovano izpadla v polfinalu teka na 1500 metrov. S časom 4:08,63 je zasedla predzadnje, 11. mesto v prvi polfinalni skupini in se poslovila od tekmovanja. Skupno je dosegla 18. čas polfinala.

Ne spreglejte