Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2016,
12.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

hokej risi svetovno prvenstvo v hokeju slovenska hokejska reprezentanca Robert Sabolič Poljska

Torek, 26. 4. 2016, 12.52

6 let, 7 mesecev

Rezultatska tehtnica na strani vodilne Slovenije, prizorišče na strani Poljakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Slovenija Poljska | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska reprezentanca se bo ob 20. uri pomerila z gostiteljico Poljsko, ki je našo izbrano vrsto na šestih srečanjih na SP premagala le enkrat. Leta 2000 so Slovenci proti Poljakom izgubili prav v Spodek Areni, kjer se bodo udarili tudi danes.

 

Na SP divizije I, skupine A, sta za varovanci Nika Zupančiča uspešna prva kroga tekmovanja. Slovenija je po zmagah nad Japonsko in Italijo s popolnim izkupičkom na prvem mestu. Popolnoma drugačna zgodba je v taboru ranjenih domačinov, ki jih je do zdaj pestila kronična neučinkovitost (dosegli so le dva zadetka, njihova strelska učinkovitost je le 3,4-odstotna) – eden od razlogov, da imajo po tekmah z Italijo in Južno Korejo na računu nič točk.

 

Strli so jih le v Katovicah

Reprezentanci sta se na svetovnih prvenstvih srečali šestkrat, petkrat v skupini B, enkrat med elito. Pet obračunov so dobili Slovenci, le na enem so bili boljši Poljaki. Zanimivo je, da so gostitelji omenjeno zmago dosegli na prizorišču večernega obračuna. Leta 2000 so jim namreč v Spodek Areni, kjer zvečer pričakujejo več kot deset tisoč gledalcev, risi premoč priznali z 1:3. Edini, ki je takrat zatresel poljsko mrežo, je upokojeni Grega Por, Slovenija je prvenstvo z dvema remijema in petimi porazi končala na sedmem mestu.

 

Zadnjič sta se na SP srečali pred šestimi leti v Ljubljani, ko so tesno zmago (3:2) slavili Slovenci. Ti so sicer na 18 medsebojnih obračunih slavili 12-krat.

Dozdajšnji obračuni Slovenije in Poljske na SP*:

 

SP 15. 4. 1998, skupina B (Ljubljana)

Slovenija : Poljska 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Jan 2, Zupančič

 

SP 12. 4. 1999, skupina B (Kobenhaven)

Slovenija : Poljska 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)

T. Vnuk, Jan 2., Beribak

 

SP 19. 4. 2000, skupina B (Katovice)

Slovenija : Poljska 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)

Por

 

SP 3. 5. 2002, skupina A (Jönköping)

Slovenija : Poljska 4:2 (0:0, 1:0, 3:2)

Kontrec 2, Polončič, M. Rodman

 

SP 18. 4. 2004, skupina B (Gdansk)

Slovenija : Poljska 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)

Kontrec, Polončič, Jan, Kranjc

 

SP 17. 4. 2010, skupina B (Ljubljana)

Slovenija : Poljska 3:2 (3:1, 0:1, 0:0)

Kovačević, Razingar, Urbas


Vse tekme Slovenije in Poljske:

18 tekem: 12 zmag in 6 porazov Slovenije

Razmerje danih in prejetih zadetkov: 49:41

*Statistika Hokejske zveze Slovenija in dr. Andreja Stareta.

Robert Sabolič se veseli združitve z Rokom Tičarjem (24) in Žigo Jegličem (8) ter upa, da se bodo hitro ujeli. | Foto: Vid Ponikvar Robert Sabolič se veseli združitve z Rokom Tičarjem (24) in Žigo Jegličem (8) ter upa, da se bodo hitro ujeli. Foto: Vid Ponikvar

Sabolič: Od začetka na zmago

Slovensko reprezentanco je v ponedeljek, ki so ga fantje ob treningu izkoristili za sprostitev, po koncu sezone s praško Sparto okrepil Robert Sabolič, ki bo zaigral s svojima stalnima kolegoma v napadu Rokom Tičarjem in Žigo Jegličem. Andrej Hebar se bo iz prvega napada preselil v četrtega, v vratih pa bo začel Robert Kristan.

 

"Nimam nobenih posebnih pričakovanj, mislim, da so vaša večja. Upam, da nam bo šlo. Vsekakor bo težka tekma, ker igramo proti domačinom. Mislim, da se ve, kaj pričakujemo, gremo na zmago že od začetka," je v pogovoru za Hokejsko zvezo Slovenijo dejal Sabolič in dodal, da ni preveč utrujen, nekoliko ga boli le noga.

 

Brez podcenjevanja in s svojo igro

Žiga Pance obljublja, da podcenjevanja ne bo. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Žiga Pance obljublja, da podcenjevanja ne bo. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

"Čakal sem ga, da pride, po drugi strani pa sem mu želel, da osvoji prvenstvo. Obrnilo se je tako, da se nam je pridružil," je napadalčev prihod komentiral Tičar in nekaj besed namenil še Poljakom: "V tekmo bomo šli normalno, kot v prvi dve. Res je, da bo dvorana morda polna, a ne smemo se ozirati na to. Kot smo do zdaj govorili vsak dan, moramo igrati svojo igro. Čim bolj preprosto in z veliko drsanja."

 

Napadalec drugega napada Žiga Pance je pred večernim obračunom še enkrat izpostavil pomembnost disciplinirane igre: "Čeprav še nimajo točke, v tekmo nikakor ne bomo šli podcenjevalno. Vseh 60 minut bomo morali igrati disciplinirano, sploh v obrambni tretjini. Vemo, da so nevarni, morda še posebej iz protinapadov. Vsekakor ne bo lahko igrati pred njihovim občinstvom, pred deset tisoč gledalci, a naredili bomo vse, da zmagamo."

 

Ne spreglejte