Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2023,
19.30

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Karlo Matković Jurij Macura Mega Basket Partizan Beograd KK Krka Novo mesto Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija liga ABA

Ponedeljek, 20. 11. 2023, 19.30

5 mesecev, 1 teden

LIGA ABA, 8. KROG

Cedevita Olimpija s tekmo sezone kot v transu premagala evroligaša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Cedevita Olimpija | Klemen Prepelič je dal 18 točk in imel 11 asistenc. | Foto www.alesfevzer.com

Klemen Prepelič je dal 18 točk in imel 11 asistenc.

Foto: www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je v osmem krogu regionalne lige ABA odigrala najboljšo tekmo sezone. Za šesto zmago je s 95:91 premagala evroligaša Partizan, ki je v Stožicah izgubil še šestič zapored. Jaka Blažič je dal 29 točk, Klemen Prepelič 19, Shawn Jones 17, DJ Stewart 12. Zadeli so 11 trojk iz 21 metov. Dan prej so košarkarji Krke vendarle dosegli drugo zmago. Ob koncu prvega polčasa so z Mego še zaostajali za deset točk, po izvrstnem drugem polčasu pa zmagali s 77:72. Izstopali so Leon Stergar (25 točk), Jan Špan (16) in Jurij Macura (14).

Liga ABA, 8. krog

Ponedeljek, 20. november:

Cedevita Olimpija Simone Pianigiani
Sportal Italijan na zatožnem stolu: Prst želite uperiti vame?

Jaka Blažič je dal 29 točk. | Foto: www.alesfevzer.com Jaka Blažič je dal 29 točk. Foto: www.alesfevzer.com Po poškodbi in nekaj izpuščenih tekmah se je v kader Cedevite Olimpije vrnil Justin Cobbs in začel v prvi peterki. Skupaj s Klemnom Prepeličem bosta zdaj lahko še bolje razigravala soigralce. Ljubljančani so bili brez prvega centra Karla Markovića, ki je ob sedmem porazu v EuroCupu obnovil poškodbo hrbta. Ekipi sta tekmo odprli zelo napadalno razpoloženi. Po petih minutah je bilo na semaforju 17:17. V zaključku uvodne četrtine so si gostje priigrali prvo prednost, 27:22. Frank Kaminsky je imel že devet točk, izstopala sta tudi Jaka Blažič in Shawn Jones z osmimi.

Vrnil se je Justin Cobbs. | Foto: www.alesfevzer.com Vrnil se je Justin Cobbs. Foto: www.alesfevzer.com Ob več kot 60-odstotnem metu za dve točki in 50-odstotnem za tri (5/10) je prednost Partizana sredi druge četrtine narasla na devet točk (28:37). Nato je po dveh izvrstnih podajah Prepeliča dve trojki zapored zadel Blažič (34:37). Klemen je imel že pri pet asistenc, Jaka 14 točk. Dodatno energijo v obrambi je z vstopom v igro dal Luka Ščuka, ki je najprej zadel trojko, nato še podelil blokado. Po ukradeni žogi še enega mladeniča Cedevite Olimpije Gregorja Glasa je v Blažič v 16. minuti tekme zadel za vodstvo z 41:39. Prvi polčas več tisoč navijačev ni razočaral, povsem odprt je bil tudi še izid – vodstvo domačih košarkarjev z 51:50. Izid četrtine pa 29:23. Dvomestna sta bila Blažič s 16 točkami in Prepelič s 13, pri Partizanu nihče. Ljubljančani so blesteli pri metu izza črte, zadeli so osem trojk od 14 poizkusov (57-odstotno).

Luka Ščuka | Foto: www.alesfevzer.com Luka Ščuka Foto: www.alesfevzer.com V tretji četrtini je bilo točk nekaj manj (22:21), a tekma nič manj zanimiva. Prepelič je zadel še četrto trojko, nad Cobbsom so nekaj sekund pred koncem četrtine storili osebno napako ob metu za tri. In zadel je vse tri proste mete. Po 30 minutah so domači tako še naprej vodili, s 73:71. 

DJ Stewart je odločilno četrtino odprl s trojko, z že 11. trojko Olimpije je ta povedla s 76:71. Košarkarji Partizana so v obrambi igrali vse bolj napadalno, a to je Blažiča in soigralce samo še dodatno podžgalo. Zach LeDay je pet minut do konca kapetana Cedevite Olimpije, ki je bil že pri 23 točkah, ob prodoru pod koš ustavil z nešportno osebno napako. Ker je Prepelič vročekrvno branil soigralca, je dobil tehnično napako in gostje prosti met za izenačenje na 85:85. Nato je Blažič zadel oba prosta meta (87:85) in še Olimpiji je pripadla žoga, a je zapravila napad za višje vodstvo. Je bil pa v nadaljevanju Blažič, ki je igral tekmo sezone, nezgrešljiv s črte prostih metov. Ko je zadel še osmega, so dve minuti in pol pred koncem povedli z 91:87. Ko je 45 sekund pred zadnjo sireno Stewart po samostojni akciji z igro s hrbtom proti obroču uspešno zaključil, se je napeto občinstvo na stoženskih tribunah le umirilo (95:91). Šesta zmaga Cedevite Olimpije na osmih tekmah lige ABA je bila prigarana.

Blažič: To smo res potrebovali

Zadnje minute v Stožicah so bile zelo dramatične. Takole je Prepelič ponorel, ko je Zach Leday storil ostro osebno napako nad Blažičem. | Foto: www.alesfevzer.com Zadnje minute v Stožicah so bile zelo dramatične. Takole je Prepelič ponorel, ko je Zach Leday storil ostro osebno napako nad Blažičem. Foto: www.alesfevzer.com Cedevita Olimpija je tekmo končala z 11 trojkami (52-odstoten met izza črte), Blažič je dal 29 točk, Prepelič 18 (11 asistenc), Jones 17 (9 skokov), Stewart 12, Cobbs 9. Pri Partizanu je dal Kaminsky 20 točk, LeDay pa 17. "Končno smo pokazali, kar delamo na treningih. Energija je bila na pravi ravni, požrtvovalnost, vsi smo dali svoje. Jaka nas je vodil kot pravi kapetan, vsaka čast mu za to," je v prvi izjavi povedal Prepelič. Da je bila to res najboljša Olimpijina tekma to sezono, je potrdil Blažič: "Tekma, s katero smo si dokazali, da lahko igramo proti najboljšim ekipam. To smo res potrebovali."

To zmago so res potrebovali. | Foto: www.alesfevzer.com To zmago so res potrebovali. Foto: www.alesfevzer.com

Stergar, Špan in Macura potegnili Krko iz luknje

Leon Stergar je dosegel svoj rekord lige ABA, 25 točk. | Foto: Mega MIS/Ivica Veselinov Leon Stergar je dosegel svoj rekord lige ABA, 25 točk. Foto: Mega MIS/Ivica Veselinov Mega je imela pred tekmo s Krko štiri zmage in tri poraze, med drugim je v svoji dvorani premagala Partizan. Krkaši so imeli eno samo zmago in šest porazov. "Mega je mlada in kakovostna ekipa. Igrajo z veliko energije. Imajo veliko izbranih talentov. Izpostaviti velja Topića, enega vidnejših igralcev lige, okoli katerega se vrti večina igre. Mi se moramo sicer ukvarjati predvsem s sabo. Upam, da bo prišel čas, ko se bomo lahko pobrali iz črne luknje," je pred srečanjem dejal trener Krke Gašper Okorn.

A začetek ni bil najboljši, saj so prvo četrtino izgubili s 13:21 in na glavni odmor odšli z desetimi točkami zaostanka (42:32 za Mego). Šele 19-letni Nikola Topić je bil že pri osmih točkah, izkušeni Nikola Janković, ki je pred leti igral tudi za Olimpijo, pa pri devetih. Najučinkovitejši košarkar prvega polčasa je bil sicer Krkin Jurij Macura, ki je ob stoodstotnem metu dosegel deset točk in imel še sedem skokov. Gostje so sicer v prvem polčasu za tri metali samo 18-odstotno (2/10).

Jurij Macura | Foto: Mega MIS/Ivica Veselinov Jurij Macura Foto: Mega MIS/Ivica Veselinov Po trojki Leona Stergarja (14 točk) je Krka v peti minuti nadaljevanja tekme izid poravnala na 46:46. Drugi polčas je torej začela z delnim izidom 14:4. Nadaljevanje je bilo zelo izenačeno, ekipi sta se izmenjavali v vodstvu. Pred zadnjo četrtino je Mega vodila z 61:59. Če je bilo v tretji četrtini veliko košev (19:27), je bil boj za žogo v zadnji tako zagrizen, da je bilo točk manj, sledili so prosti meti, tudi izgubljene žoge. Teh je bilo pri Krki preveč (16).

Sledili sta zaporedni trojki Jana Špana in vmes koša Macure, tako da so Novomeščani tri minute pred koncem povedli z 71:67. Prednosti niso več zapravili. Za zmago s 77:72 so največ prispevali Stergar (25 točk), Špan (16 točk, 9 asistenc) in Macura (14 točk, 8 skokov). Pri Megi je bil s 16 točkami najboljši strelec Uroš Plavšić, Topić jih je dal 12.

Liga ABA, 8. krog

Petek, 17. november:

Sobota, 18. november:

Nedelja, 19. november:

Ponedeljek, 20. november:

Lestvica:

Andrej Žakelj
Sportal Slovenski trener še stopničko višje
Ne spreglejte