Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2023,
3.57

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

Natisni članek

Sacramento Kings NBA Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 20. 11. 2023, 3.57

5 mesecev, 1 teden

Liga NBA, 19. november

Dončić stisnil zobe, a ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je dosegel 25 točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je dosegel 25 točk.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v ligi NBA doživeli še drugi zaporedni poraz. Manj kot 24 ur po gostovanju in porazu pri Milwakeeju je zasedba Jasona Kidda s 113:129 v American Airlines Areni morala priznati premoč Sacramento Kings. Luka Dončić, čigar nastop je bil zaradi bolečin v desnem kolenu dolgo časa pod vprašajem, je v slabih 32 minutah na parketu zbral 25 točk, deset skokov in sedem asistenc ter bil znova prvo ime svoje ekipe.

Manj kot 24 ur po četrtem zaporednem gostovanju so Luka Dončić in Dallas Mavericks odigrali svojo 14. tekmo sezone in doživeli peti poraz v sezoni. Čeprav je bil nastop slovenskega košarkarja pred obračunom zaradi bolečin v kolenu pod vprašajem in je marsikdo pomislil, da je napočil trenutek, ko bo Slovenec izpustil svojo prvi obračun sezone, pa je Dončić stisnil zobe in v American Airlines Areni proti Sacramentu stopil na parket. A tudi to na koncu ni bilo dovolj za Kings, ki so bili boljši nasprotnik, Dallas pa je prvič v sezoni klonil dvakrat zapored. Po začetnem izkupičku 8-2 in odličnem uvodu v sezono so zdaj košarkarji ekipe iz Teksasa na zadnjih štirih tekmah trikrat izgubili.

Vrhunci igre Luke Dončića:

Dallas Mavericks : Sacramento Kings 113:129

Učinek Luke Dončića: 25 točk (4/12 za 2, 3/7 za 3, 8/10 prosti meti), 10 sk., 7 as., 3 ukr. žoge, 2 izg. žogi v 31 minutah in 47 sekundah

Strelci: Dončić 25, Irving 23, Hardaway Jr. 14, Green 11; Sabonis 32 (13 sk.), Fox 30 (7 as.), Murray 17

Mavericks so po gostovanju pri Milwaukeeju šele ponoči po njihovem času prišli v Dallas, tekma na domačih tleh pa je zanje sledila že v zgodnjem popoldanskem terminu. "Ali lahko kdo pokliče NBA zaradi tega," je Luka na pol v šali pred srečanjem dejal ameriškim novinarjem, nato pa skupaj s soigralci ni bil kos nalogi pred domačimi navijači. Na drugi strani je Sacramento zmagal še šestič zapored in je zdaj z osmimi zmagami in štirimi porazi z boljšim odstotkom uspešnosti na lestvici zahodne konference skočil pred Dallas.

"Do sredine tretje četrtine smo še držali stik s tekmecem, nato pa smo popustili tako v igri kot komunikaciji in koncentraciji. Moramo biti boljši, predvsem v obrambi. Če ne dobimo skoka, moramo razumeti, da imamo zaradi slabe obrambe potem velike težave. To je zgolj vprašanje naše želje in energije. Nikakor ne smemo izgovorov iskati v sporedu tekem, pomembno je, da svoje delo opravljamo dobro dan za dnem, to pa nam danes ni uspelo. V napadu smo na ravni, a težava je obramba, moramo se zavedati, da od tam izvira vse," je po tekmi dejal strateg Mavericks Jason Kidd.

Vrhunci tekme:

Znova škripalo v obrambi, v zadnji četrtini pošle moči

V zasedbi Dallasa, pri katerem še vedno ne morejo računati na Maxija Kleberja in Setha Curryja, so po porazu proti Milwaukeeju poudarjali pomembnost boljše igre v obrambi, a so imeli proti Sacramentu znova ogromno težav ravno v tem delu igre. Sacramento, ki je na vsej tekmi zaostajal le 91 sekund, je že v prvem polčasu ob porozni obrambi gostiteljev dosegel 70 točk, Dallas pa se je na najdaljši odmor na srečanju podal z zaostankom petih točk. 

Sacramento je brez večjih težav prodiral v raketo Dallasa in ves čas napadal obroč domačih, še posebej razpoložena sta bila Domantas Sabonis in De'Aron Fox. Dallas je sicer izid štiri minute in 20 sekund pred koncem tretje četrtine po košu Derricka Jonesa Jr. še poravnal na 89, nato pa je Sacramento z bolj agresivno igro dal v prestavo višje in se do konca tretje četrtine odlepil na 107:96. Kings so bili v zadnji četrtini razred zase, nerazpoloženi Dallas se je s serijo metov z razdalje neuspešno poskušal vrniti v igro, odločitev o zmagovalcu pa je tako padla že nekaj minut pred zadnjim zvokom sirene v American Airlines Areni.

Kyrie Irving je dosegel 23 točk, vse v prvih treh četrtinah. | Foto: Reuters Kyrie Irving je dosegel 23 točk, vse v prvih treh četrtinah. Foto: Reuters

V zadnji četrtini se je na parketu poznala utrujenost Dallasa, ogromno težav je imel tudi Dončić. Mavericks so v zadnjem delu srečanja metali z le 21-odstotno uspešnostjo, dosegli so vsega 17 točk, v zadnjih 12 minutah so zgrešili vseh devet poskusov za tri točke. Sacramento je na koncu zadel več kot 53 odstotkov vseh metov iz igre, ob tem so gostje zbrali enajst asistenc več od zasedbe Jasona Kidda (34:23). 

Srečanje bo zagotovo poskušal čim prej pozabiti tudi Dončić, ki je ob večkratni nemoči na igrišču ogromno govoril tudi s sodniško trojico. Slovenec je bil na koncu s 25 točkami, desetimi skoki in sedmimi asistencami še vedno najbolj razpoložen košarkar v ekipi Dallasa, Kyrie Irving je dosegel 23 točk, od tega nobene v zadnjem delu srečanja. Tim Hardaway Jr. je vknjižil 14 točk, dvomesten pa je bil še Josh Green z enajstimi točkami. Na drugi strani je litovski orjak Sabonis z 32 točkami dosegel rekord sezone. Bil je nezgrešljiv pri metu za dve točki (13/13), ujel je trinajst odbitih žog. De'Aron Fox je 30 točkam dodal sedem asistenc, Keegan Murray pa je v statistiko vpisal 17 točk.

Domantas Sabonis je bil nerešljiva uganka za Dallas. | Foto: Reuters Domantas Sabonis je bil nerešljiva uganka za Dallas. Foto: Reuters

Dallas bo naslednjo tekmo igral v noči na četrtek (4.30), ko bodo Mavericks priložnost za zmago iskali na gostovanju pri Los Angeles Lakers.

Poražen tudi Denver, Porzingis junak Bostona

Poraz so doživeli tudi košarkarji Denver Nuggets, ki so s 109:121 klonili na gostovanju pri Cleveland Cavaliers. Cleveland je večino dela opravil že v prvih treh četrtinah, po katerih je vodil z 92:75. Darius Garland je bil na koncu s 26 točkami prvi strelec zmagovite ekipe, Craig Porter je dodal 21 točk. Pri Denverju je Michael Porter Jr. dosegel 21 točk, Nikola Jokić je 18 točkam dodal deset skokov in sedem asistenc. 

Vroče je bilo na obračunu Memphisa in Bostona, ki je bil odločen šele v zadnjih trenutkih srečanja, na koncu pa se je s 102:100 veselil Boston. Junak Celtics je postal Kristaps Porzingis, ki je dobro minuto pred koncem zabil za vodstvo Bostona, ekipi pa nato do konca tekme nista več našli poti do koša. V zadnji sekundi tekme je poskus Ziaireja Williamsa blokiral ravno Porzingis, ki je bil s 26 točkami in osmimi skoki prvi igralec Bostona. Pri Memphisu je Desmond Bane dosegel 30 točk (8 asistenc). Boston je z izkupičkom 11-2 še naprej najboljša ekipa lige.

Kristaps Porzingis | Foto: Reuters Kristaps Porzingis Foto: Reuters

Phoenix slavil po dveh podaljških

Pravi košarkarski maraton pa se je odvil na srečanju med Utah Jazz in Phoenix Suns, ki je na koncu po dveh podaljških s 140:127 pripadel Sunsom. Podaljšek za Utah je s polaganjem 20 sekund pred koncem rednega dela srečanja izsilil Lauri Markkanen, ki je rezultat izenačil na 115:115, na drugi strani pa je trojko za zmago zgrešil Devin Booker.

Koš Sextona za drugi podaljšek:

Tudi v prvem podaljšku je po zadetem prostem metu Erica Gordona osem sekund pred iztekom časa bolje kazalo Phoenixu, ki je vodil s 127:125, a je na drugi strani v zadnji sekundi s košem srečanje podaljšal Collin Sexton. Košarkarjem Utaha pa se še v tretje ni uspelo vrniti v igro. V drugem podaljšku je zmago Phoenixa v zadnji sekundi z dvema zadetima prostima metoma potrdil Devin Booker, ki je bil s 26 točkami (8 asistenc) drugi strelec Phoenixa. Durant jih je prispeval kar 39, ob tem pa zbral še osem skokov in deset asistenc. Pri Utahu je z 38 točkami in 17 skoki blestel Markkanen.

Liga NBA, 19. november:

Lestvica:

Dallas Mavericks Milwaukee Bucks Luka Dončić
Sportal Dončić kljub 35 točkam izgubil zvezdniški obračun
Damian Lillard
Sportal Po takšni predstavi Dončiću in Dallasu ne bo lahko
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić potrdil svoje besede in užival v šovu soigralca
 
Ne spreglejte