Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
7.03

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60

Natisni članek

Liga NBA NBA Dallas Mavericks Los Angeles Lakers Luka Dončić Luka Dončić LeBron James

Četrtek, 23. 11. 2023, 7.03

5 mesecev, 1 teden

LIGA NBA, 22. NOVEMBER

Dallas z Dončićem v zadnji četrtini zapravil +20, a se le izvlekel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,60
Luka Dončić | Luka Dončić je z Dallasom prekinil niz dveh tekem brez zmage. | Foto Reuters

Luka Dončić je z Dallasom prekinil niz dveh tekem brez zmage.

Foto: Reuters

Ljubitelji košarke so dan pred zahvalnim dnevom v ligi NBA spremljali kar 14 tekem. Košarkarji Dallasa so prekinili niz dveh zaporednih porazov. V gosteh so premagali Los Angeles Lakers. Čeprav se je Dallas spogledoval z zanesljivo zmago, saj je v zadnjo četrtino vstopil s +20, se gostitelji niso predali in na krilih neuničljivega LeBrona Jamesa dobro minuto pred koncem celo povedli s 101:99. Luka Dončić (30 točk, 12 skokov in 8 asistenc) je nato podal Kyrieju Irvingu, ki je zadel ključno trojko za zmago. James je ob zvoku sirene zapravil priložnost za podaljšek, Dallas je zmagal s 104:101. Prvak Denver je kljub novemu trojnemu dvojčku Nikole Jokića ostal praznih rok proti Orlandu.

Luka Dončić
Sportal Dončić zaradi dveh dejanj v središču pozornosti

Los Angeles Lakers : Dallas Mavericks 101:104 (25:29, 46:62, 71:91)
James 26, Reaves 17, Russell 15, Prince 14, Davis 10; Dončić 30, Irving 28, Green 15

Učinek Luke Dončića: 30 točk (za tri 3/12, za dve 7/14, prosti meti 7/8), 12 sk., 8 as., 2 ukr. žogi v 39 minutah

Dolgo časa je kazalo, da bo Dallas zlahka zmagal v mestu angelov. Prednost Kiddovih varovancev se je povečevala iz četrtine v četrtino. Dallas je že po prvem polčasu vodil za 16 točk, v tretji četrtini, v kateri je blestel dvojec LuKai – Luka Dončić je v tem delu srečanja prispeval 11, Kyrie Irving pa devet točk –, pa je prednost še zrasla. Mavericks so tako v zadnjo četrtino vstopili z veliko prednostjo (91:71), vodili so za okroglih 20 točk!

Vrhunci srečanja v Los Angelesu:

Jezerniki pa se niso predali, ampak se na krilih LeBrona Jamesa in Austina Reavesa ter veliko boljše igre v obrambi približali gostom. Dallas je v zadnji četrtini zgrešil uvodnih devet metov iz igre, Lakers pa so bili tako učinkoviti, da so se približali na –3. Reaves je ob zaostanku z 92:95 zapravil trojko za izenačenje, nato pa je Dončić zadel zelo zahteven met iz igre in prekinil krizno obdobje Mavericks (92:97). Če bi jezerniki bolje zadevali s črte prostih metov, bi lahko popolnoma ujeli Dallas, ki je po košu Irvinga povedel s +7 (99:92), a so gostitelji odgovorili s petimi zaporednimi točkami ter znižali zaostanek na zgolj dve točki (97:99).

Jezerniki do popolnega preobrata, nato je sledil odgovor Dallasa

Luka Dončić je v zadnji četrtini skupaj s soigralci zelo trpel. Lakers so jih nadigrali s 30:13, a so se na koncu Mavericks po petih zaporednih točkah Kyrieja Irvinga le razveselili zmage. | Foto: Reuters Luka Dončić je v zadnji četrtini skupaj s soigralci zelo trpel. Lakers so jih nadigrali s 30:13, a so se na koncu Mavericks po petih zaporednih točkah Kyrieja Irvinga le razveselili zmage. Foto: Reuters Nato pa se je prava drama šele začela. Sodniki so sprva dosodili prekršek D'Angela Russella nad Luko Dončićem, a se je domači trener Darvin Ham odločil za trenerski izziv. Bil je uspešen, slovenski as je ostal brez dveh prostih metov, Lakers pa so v naslednjem napadu pred Reavesa slabi dve minuti pred koncem izenačili na 99:99.

Domače občinstvo je norelo od navdušenja, Jezerniki so v desetih minutah nadoknadili 20 točk zaostanka, za nameček pa je dobro minuto pred koncem sledil še popoln preobrat. LeBron James je bil po zgrešenem metu Reavesa najvišji v skoku, potisnil žogo v koš in Lakers popeljal v vodstvo s 101:99. Vrag je vzel šalo, Dallas se je prvič po začetku uvodne četrtine znašel v zaostanku.

Dončić je skušal vrniti s trojko, a je bil neuspešen, na drugi strani pa je trojko zgrešil tudi njegov vzornik James. Dvajset sekund pred koncem je sledil odločilen trenutek srečanja. Dončić je zaposlil Irvinga, to je bila njegova osma asistenca, ta pa je bil uspešen pri metu za tri točke. Mavericks so utišali domače navijače in znova prevzeli vodstvo (102:101). Gostitelji so v zadnji napad krenili brez minute odmora, a si je izkušeni James privoščil napako, ko je podal pod koš Anthonyju Davisu, a so gostje prek Dončića prestregli žogo.

Irving je slabe tri sekunde pred koncem zadel prosta mesta za 104:101, Lakers pa so nato prek Jamesa, ki je ob zvoku sirene skušal zadeti trojko, a žoga ni zadela cilja, iskali pot do podaljška.

Neuničljivi 38-letni LeBron James, ki je nedavno presegel mejo 39 tisoč doseženih točk v ligi NBA, se je prebudil v zadnji četrtini, kjer je dosegel 16 od 26 točk. Poskrbel je za preobrat, nato pa ob zvoku sirene zgrešil trojko za podaljšek. | Foto: Reuters Neuničljivi 38-letni LeBron James, ki je nedavno presegel mejo 39 tisoč doseženih točk v ligi NBA, se je prebudil v zadnji četrtini, kjer je dosegel 16 od 26 točk. Poskrbel je za preobrat, nato pa ob zvoku sirene zgrešil trojko za podaljšek. Foto: Reuters

Niso bili uspešni, Dallas se je veselil odmevne zmage, s katero si je polepšal prihajajoči praznični dan, hkrati pa prekinil niz dveh porazov. Čeprav so Mavericks zadnjo četrtino odigrali zelo skromno in v njej dosegli zgolj 13 točk (Lakers so jih na drugi strani dali 30), so vendarle zmagali v Kaliforniji, Dončiću pa sta na koncu do novega trojnega dvojčka zmanjkali le dve podaji.

Dončić zgrešil uvodnih pet metov, nato ...

O tem, kako zavzeto so se košarkarji Dallasa lotili vedno atraktivnega gostovanja v Los Angelesu, priča način, kako čvrsto se je Grant Williams v obrambi v uvodnih sekundah postavil proti LeBronu Jamesu. Ko ga je pokrival, se je med njima hitro zaiskrilo, tako da so sodniki igro prekinili že po sedmih sekundah.

Luka Dončić je zgrešil uvodnih pet metov iz igre, v nadaljevanju pa mu je le steklo, tako da je prispeval pomemben delež k vodstvu Mavericks. Po prvi četrtini so si izbranci Jasona Kidda priigrali tesno prednost +4, ki pa se je nato do konca polčasa povišala na +16. Dallas je nadigral gostitelje.

Luka Dončić je na dobri poti, da z Dallasom v gosteh premaga LA Lakers. | Foto: Reuters Luka Dončić je na dobri poti, da z Dallasom v gosteh premaga LA Lakers. Foto: Reuters

Pri gostih iz Teksasa je na začetku srečanja najbolj zadeval Josh Green (12 točk), Avstralec je iz igre metal 5/7, veliko bolje kot Dončić (5/13), ki pa se je znova izkazal z razigravanjem soigralcev. Podelil je kar sedem asistenc, zbral še pet skokov, in skupaj s Kyriejem Irvingom (6/9), oba sta v prvem polčasu dosegla 13 točk, povzročal težave obrambi Los Angelesa. Tako je bilo v prvem delu srečanja.

Atraktivna podaja Luke Dončića, ko je poslal žogo proti soigralcu med nogama LeBrona Jamesa:

Dallas je v njem izgubil le dve žogi, Dončić niti ene, Lakers pa so jih na drugi strani zapravili šest. LeBron James v prvem polčasu v napadu ni prišel do izraza, podpisal se je pod pet točk (met iz igre 2/6), dodal pet asistenc in štiri skoke. Prvi strelec LA Lakers je bil Anthony Davis. Tako je bilo v prvem polčasu. V nadaljevanju se je pri gostiteljih strelsko prebudil James, Davis, ki je zbral 14 skokov, pa je ostal pri desetih točkah presenetljivo vse do konca srečanja! 

Ob koncu prvega polčasa je spektakularno zadel trojko Austin Reaves, a so sodniki po videoogledu razveljavili trojko, saj je bila dosežena tik po zvoku sirene.

Kako je Austin Reaves zadel trojko s sredine igrišča, a ...

Dallas bo tudi prihodnjo tekmo odigral v Los Angelesu, v noči na nedeljo bo gostoval pri zvezdniški zasedbi LA Clippers, ki je v gosteh ugnala San Antonio in deluje vedno bolje po prihodu Jamesa Hardna. Sprva je z bradatim zvezdnikom izgubila na petih uvodnih srečanjih, zdaj pa je dobila zadnje tri in nakazala, da bi lahko poker asov (Kawhi Leonard, Paul George, Russell Westbrook in James Harden) v tej sezoni popeljal Clippers še daleč. Leonard je dosegel 26, George pa 24 točk. 

Pri San Antoniu je mladi francoski orjak Victor Wembanyama prispeval 22 točk in 14 skokov, njegov klub pa se ne more nikakor izkobacati iz rezultatske krize. To je bil že deseti zaporedni poraz Spurs. | Foto: Reuters Pri San Antoniu je mladi francoski orjak Victor Wembanyama prispeval 22 točk in 14 skokov, njegov klub pa se ne more nikakor izkobacati iz rezultatske krize. To je bil že deseti zaporedni poraz Spurs. Foto: Reuters

Kawhi Leonard, nekdanji zvezdnik San Antonia, s katerim je postal tudi prvak, a nato "pobegnil" v Torontu, se je naposlušal žvižgov v Teksasu. Navijači Spurs so tako razburili trenerja Gregga Popovicha, da je poprijel za mikrofon in jim dejal, naj se obnašajo bolj dostojno in kulturno. Občinstvo je bilo mirno le kratek čas, nato pa Leonardu namenilo še glasnejše žvižge.

Kako je občinstvo v San Antoniu žvižgalo Leonardu:

Boston je v derbiju vzhodne konference premagal Milwaukee (119:116) in zadržal vodilni položaj v ligi NBA. V uvodnih 15 nastopih je zmagal kar 12-krat. Najboljši strelci Celtics so bili Jaylen Brown (26, dodal je osem asistenc), Jayson Tatum (23, 11 skokov) in Kristaps Porzingis (21), pri poražencih pa so največ točk dosegli center Brook Lopez (28), Damian Lillard (27) in prvi zvezdnik Giannis Antetokounmpo (21 točk in 13 skokov), ki je pred tem na zadnjih dveh tekmah vselej presegel mejo 40 točk. Boston je v prvem polčasu vodil že za +21, Bucks pa so izgubili prvič po petih zaporednih zmagah.

Za Bostonom na lestvici lige sledita najboljši ekipi zahodnega dela, Minnesota Timberwolves, ki je Philadelphio 76ers z 31 točkami Anthonyja Edwardsa odpravila s 112:99, in Oklahoma City Thunder, ki je s 116:102 ugnala Chicago Bulls. Philadelphia je pogrešala najboljšega igralca Joela Embiida.

Orlando premagal prvake, Jokić do 111. trojnega dvojčka

Košarkarji Orlanda so vknjižili peto zaporedno zmago. Premagali so tudi branilce naslova iz Denverja (124:119), pri katerih je znova izstopal Nikola Jokić. Srbski as je prispeval 30 točk, 13 skokov in 12 asistenc, kar je bil njegov že 111. trojni dvojček v ligi NBA ter šesti v tej sezoni, a to ni bilo dovolj za zmago nad Orlandom.

Košarkarjem Orlanda je teknila tradicionalna pojedina s puranom, brez katere ni zahtevnega dneva:

Odkar se je poškodoval Jamal Murray, so Nuggets dobili le štiri od osmih tekem. Pri Orlandu se je v drugem polčasu razigral Nemec Franz Wagner. V tem delu srečanja je dosegel kar 24 od skupno 27 točk. Paolo Banchero jih je dodal 23, pri Denverju pa je bil drugi strelec srečanja Michael Porter Jr. (25).

Phoenix je v obračunu, ki sta ga zaznamovala nekdanja Kevin Durant (32 točk) in Devin Booker (25), z linije prostih metov sta bila uspešna kar 28-krat od 29 poskusov, premagal Golden State. Sonca so zmagala petič zapored. V tretji četrtini so povedla že za 23 točk, a so nato Bojevniki iz San Francisa 19 sekund pred koncem stopili prednost na 115:118. Golden State so izgubili sedmo od zadnjih osem srečanj, Chris Paul, ki se je prvič po selitvi k Golden Statu predstavil občinstvu v Phoenixu, pa je bil po dveh tehničnih napakah in prepiru s sodnikom Scottom Fosterjem izključen še pred koncem prvega polčasa. Stephen Curry je dosegel zanj skromnih 16 točk, za tri točke pa je metal zgolj 1/8.

Liga NBA, 22. november

Lestvica

Preberite še:

Darko Rajaković
Sportal New York Knicks tožijo Toronto Raptors
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dončić stisnil zobe, a ...
Dallas Mavericks Milwaukee Bucks Luka Dončić
Sportal Dončić kljub 35 točkam izgubil zvezdniški obračun

 

 

Ne spreglejte