Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
26. 7. 2012,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 7. 2012, 9.42

8 let

Salzburžani po sramoti tarče posmeha

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvaki Luksemburga so poskrbeli za senzacijo, ki še vedno odmeva. Na priljubljenem socialnem omrežju je zaživela stran kluba avstrijskih navijačev Dudelanga, ki se posmehujejo bolečem spodrsljaju.

Dudelange je polprofesionalni klub iz Luksemburga, ob omembi katerega se navijačem Salzburga dvigajo dlake po vsem telesu, v ospredje pa silijo občutki nelagodja in sramote. Povsem drugače pa je na drugem koncu Avstrije, kjer je luksemburžanski David v dvoboju z bogatejšim Goljatom navdušil mlado in staro, predvsem pa privržence dunajskih velikanov, Rapida in Austrie. Slednji so z veseljem sodelovali pri rojstvu nove strani na spletnem socialnem omrežju ''Düdelingen Fanclub Österreich'', ki si je prislužila že skoraj 8.000 ''všečkov''. Na njej ne manjka šal o nemoči in obupu Salzburga, s katerim se sooča prvo moštvo po nepričakovano hitrem evropskem slovesu. Eden izmed bralcev je zapisal: ''Katera je najmanjša pivovarna v Avstriji? To je Red Bull Salzburg. Ima le enajst steklenic,'' nekdo drug pa: ''Zakaj je štadion v Salzburgu zabetoniran? Da ne more raven igre pasti še nižje.'' Nogometaši Dudelanga so se javno zahvalili napadalcu Salzburga Stefanu Maierhoferju in poudarili, da ima veliko srce, sicer v izdihljajih srečanja ne bi zapravil priložnosti, s katero bi lahko preprečil ogromno senzacijo. Predsednik Dudelanga Roman Schumacher je srečanje v Mozartovem mestu primerjal s filmskimi mojstrovinami Alfreda Hitchcocka. ''Bilo je zelo napeto, še bolj kot v njegovih trilerjih. Zabiti tri gole na takšnem štadionu ... Ko sem spremljal tekmo, sem se postaral vsaj za deset let.''

Pred nogometaši Dudelanga, največjimi junaki najmanjše članice Beneluksa po zmagi članske izbrane vrste nad Švico (2008), pa je nova naloga. Nima neposredne povezave z nogometnimi spretnostmi, v ospredju bodo bolj tiste diplomatske narave. Večina igralcev, ki so spravili na kolena avstrijskega prvaka, je namreč redno zaposlena, tako da se poraja vprašanje, ali bo pri delodajalcih dobila proste termine tudi za zelo pomembna dvoboja z Mariborom. Potrebno je prišteti še potovanja, bolj temeljite priprave, karantene ... Navsezadnje bo Dudelange v tej sezoni odigral vsaj še štiri evropske tekme, tako da bo potrebno z delodajalci hitro najti primerno rešitev. Najboljši strelec dosedanjega dela kvalifikacij lige prvakov je Aurelien Joachim. Na štirih tekmah je dosegel šest zadetkov: ''V slačilnici nismo imeli šampanjca, tako da smo morali napredovanje proslaviti z vodo in Red Bullom,'' se je spominjal nepozabnega slavja v Salzburgu. Ko ne igra nogomet, hodi v redno službo. Je profesor telesne vzgoje in ima ponavadi opravka z najmlajšimi, tokrat pa je naučil nekaj stvari tudi branilce Salzburga. Denimo, da se tekmeca, ki ima desetkrat manjšo vrednost ekipe na mednarodnem nogometnem trgu, ne sme podcenjevati. Dudelange je pred tem v zgodovini izločili le tri ekipe. Predstavnike Andore (Santa Coloma), BiH (Zrinjski Mostar) in San Marina (Tre Penne).

Prihodnjo sredo bo gostoval v Ljudskem vrtu. Lani je v Mariboru izgubil z 0:2.

Ne spreglejte