Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
8.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo izbor Dolenjska Posavje

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 8.17

6 let, 7 mesecev

Top gostilne 2013 – Dolenjska in Posavje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Dolenjskem in v spodnjem toku Save se v zadnjem letu ni spremenilo nič bistvenega, nobenega novega preboja med deset ne beležimo.

Pa bi pričakovali še več, še posebej zato, ker je v času od lanske lestvice izšel celo nekakšen mini vodič po posavski ponudbi, ki pa stvari ni spremenil, saj zgolj občasnih kmečkih turizmov in ponudbe pic s čevapčiči ne zapišemo v naš jedilni list. Sicer je ponudba res raznovrstna, a jo klesti tisto, kar pri nas imenujemo kriza – pomeni pa kombinacijo gospodarske krize, odvisnosti od interneta, prepovedi kajenja in ostrega boja z alkoholom na cestah. Občasno pomagajo tudi previsoke cene.

1. (1.) Ošterija Debeluh (Brežice) Še vedno najustvarjalnejša zgodba na Dolenjskem z vplivi lokalne, mednarodne in mestoma srbske kuhinje. Kadar je šef v službi, bi si po kriterijih Michelina zlahka izborili zvezdico, ko ga ni, pa … Želeli bi si še natančnejšo vinsko karto. Od 40 do 50 evrov na osebo.

2. (5.) Gostilna Repovž (Šentjanž) Gostilna oziroma kmečki turizem, status, ki ga določajo uradniki, so pri Repovžu preprosto presegli s tem, da vsako leto dvignejo kakovost. Povsem ekološka in izvrstno pripravljena hrana ter izredna vinska karta, ki ob lastnih in lokalnih vinih zajema še lepo število zvenečih imen, seveda tudi ekoloških. Cena: 30 evrov na osebo brez pijače.

3. (4.) Oštarija (Dolenjske Toplice) Lansko veliko presenečenje, ki je kljub mnogim kritikam (o prenizkih cenah) ostalo na visoki ravni. Sicer pa gostilna kreativne kuhinje, prijazna ekipa in zanimiva vinska karta tudi z eko vini. Za meni s petimi jedmi zaračunajo samo 21 evrov.

4. (2.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom) Govorimo o kmečkem turizmu, ki je presegel okvire. Salame in šunke (tudi iz eko zamejstva), ki jih podpira lokalni zelenjavno-zeliščni pridelek. Solidna lokacija, po domače pripravljena hrana in na oranžni osnovi ustvarjena vinska klet. 40 evrov brez pijače bi moralo zadostovati.

5. (3.) Gostilna Rakar (Trebnje) Kreativna kuhinja z lokalnimi in sezonskimi temelji, vinska klet, ki se je človek res ne more sramovati, in prijazna ekipa. Od 30 do 40 evrov na osebo, odvisno od izbire menija, nedeljska kosila pa so še cenejša, a manj kreativna.

6. (6.) Gostilna Vovko (Ratež) Gostilna, kjer tolčejo strele. Razmeroma klasična, lokalna, le delno modernizirana hrana, solidna vinska karta s posebnim oziroma najmočnejšim poudarkom na domačih okoliških pridelovalcih. 30 evrov na osebo brez pijače.

7. (7.) Gostilna Šekoranja (Bizeljsko) Domača, že kar legendarna gostilna običajnih kmečkih dobrot. Velike porcije mesnin, ki jih premagujejo z zadostno lokalno in hišno vinsko ponudbo. 20 evrov na osebo zadostuje za polnjenje vseh rezervoarjev.

8. (8.) Turistična kmetija Šeruga (Ratež) Izjemna lokacija med potočki in gozdički, da o sprehajajočih se, pa tudi zaklenjenih živalih v okolici niti ne govorimo. Ponudba hrane je široka, čeprav klasična in obilna, a brez vinske karte. 25 evrov.

9. (9.) Posestvo Pule (Trebelno) Elitni resort kot dolenjski odgovor na Nebesa ali Lepeno, po drugi strani pa privatna zgodba nekega modernega bogataša. Zraven solidna, včasih celo zelo dobra hrana, vezana na lokalne zgodbe, in vinska klet, ki te zgodbe krepko presega. 40 evrov na osebo.

10. (10.) Kmetija odprtih vrat Javornik (Krka) Postrvi v vseh oblikah, od paštet in namazov do pečenih v koruzi, drugega je bolj malo, pa tudi kakšne posebne vinske zgodbe ni. Po drugi strani pa več kot romantično okolje na obali dolenjske reke, ki poudarja šport na vodi. Manj kot 30 evrov na osebo.

Ne spreglejte