Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2013,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 11. 2013, 11.28

8 let

Lancaster in Tuft podaljšala pogodbi za dve sezoni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štiriintridesetletni Avstralec Brett Lancaster in šestintridesetletni Kanadčan Svein Tuft sta še za dve leti podaljšala pogodbo z avstralsko kolesarsko ekipo Orica-GreenEdge.

Prva avstralska ekipa z licenco Pro Team obstaja šele drugo sezono. Ekipa je bila ustanovljena 17. januarja 2011 v mestu Adelaide. Licenčna komisija Mednarodne kolesarske zveze je 6. decembra 2011 ekipi podelila licenco Pro Team za sezoni 2012 in 2013 in pričakujemo lahko, da jo bo prejela tudi za naslednje sezone. Ekipo je v letošnji sezoni sestavljalo 28 kolesarjev, od katerih jih 15 prihaja iz Avstralije in eden z Nove Zelandije. Poleg tega so bili v ekipi še trije Nizozemci, dva Kanadčana, dva Litovca, Eritrejec, Belgijec, Japonec, Južnoafričan in Švicar. Ekipo vodita menedžerja Andrew Ryan in Shayne Bannan, ki jima je pred začetkom lanske dirke po Italiji uspelo v ekipo pripeljati družbo Orica, ki je prvi sponzor ekipe. Od takrat se ekipa tudi imenuje Orica-GreenEdge. V krstni sezoni so kolesarji vknjižili 32 zmag, od katerih so bile zagotovo najpomembnejše Milano-San Remo, GP de Quebec, Santos Tour Down Under (vse Simon Gerrans) ter zmaga Michaela Albasinijia na dirki po Kataloniji, kjer je slavil tudi dve etapni zmagi. V letošnjem letu se je število zmag ustavilo pri številki 33, a so bile nekatere izmed njih še slajše kot lani. Izjemno predstavo so kolesarji uprizorili v prvem tednu letošnje dirke po Franciji, kjer so zmagali v ekipnem kronometru ter slavili tudi posamično etapno zmago, ki jo je ekipi priboril Simon Gerrans. Ta je poleg Daryla Impeya tudi kolesaril v rumeni majici vodilnega.

Tako Tuft kot Lancaster spadata v krog starejših in izkušenih pomočnikov, ki se jima konec kariere vse bolj približuje. A čeprav sta nekoliko starejša, sta še vedno dovolj hitra, kar sta pokazala tudi na letošnji dirki Po Sloveniji. Tuft je zmagal v 1. etapi, ko je bil na sporedu posamični kronometer, medtem ko Lancaster v zadnji, 4. etapi s ciljem v Novem mestu prav tako ni imel dostojnega tekmeca in je slavil suvereno etapno zmago. Tuft je letos zmagal trikrat, Lancaster pa le enkrat. "Zame je bila odločitev zelo lahka. Ekipa je moj dom, medtem ko so moštveni kolegi in osebje ekipe moja družina. Že lani sem spoznal, da je to ekipa, v kateri bi rad končal svojo kariero," je za spletno stran ekipe Orica-GreenEdge dejal Tuft, ki si je kot prvi cilj v prihajajoči sezoni označil posamičen kronometer na dirki po Italiji. "Izbira je bila preprosta. Želel sem ostati, saj nisem niti razmišljal o tem, da bi odšel drugam. Zadnji dve sezoni sta bili izjemni, saj sem tudi sam zadovoljen s svojim dirkanjem. Vsekakor se že zdaj veselim naslednjih dveh sezon," je dejal Lancaster, ki bo tako kot letos izpustil nastope na enodnevnih klasičnih dirkah, ker bi se rad čim bolje pripravil za nastop na dirki po Italiji in dirki po Franciji. Lancaster bi rad dirkal do svojega sedemintridesetega leta, ko se namerava po petnajstih profesionalnih sezonah upokojiti. Torej mu manjka le še pogodba za leto 2016. Njegova največja želja je, da bi do upokojitve z ekipo osvojil naslov svetovnih prvakov v ekipnem kronometru. Letos so osvojili 2. mesto in za kolesarji belgijske ekipe Omega Pharma-Quick Step zaostali manj kot sekundo. In to na 57 kilometrov dolgi trasi!

Ne spreglejte