Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
22.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 6. 2013, 22.55

8 let

Tuft pred misijo nemogoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z 2. etapo od Kočevja do Višnje Gore se bo nadaljevala letošnja kolesarska dirka Po Sloveniji (2.1). Etapa bo izjemno zahtevna, nervozna in pomembna.

Trasa skoraj 169 kilometrov dolge etape bo zahtevna in zelo razgibana. Na sporedu bodo trije leteči in trije kategorizirani gorski cilji. V etapi bodo morali kolesarji najprej prekolesariti dobrih 8 kilometrov dolg vzpon prve kategorije na Strmo Reber. Sledi spust nazaj proti Kočevju, kjer bo za kolesarji prva polovica etape. Trasa bo nato kolesarje mimo Žužemberka popeljala do Višnje Gore. Pred Višnjo Goro se bodo kolesarji z Muljave povzpeli na Polževo. Vzpon, ki bo dolg dobrih 6 kilometrov, je kategoriziran kot vzpon 3. kategorije. Sledi spust v Višnjo Goro in prvo prečkanje ciljne črte. Sledi še dobrih 15 kilometrov dolg krog v okolici Višnje Gore. Na sporedu bo še slabih 5 kilometrov dolg vzpon na Vrh, od vrha katerega bo do cilja še 10 kilometrov in pol. Trasa etape je zahtevna, razgibana in polna ovinkov. Vsekakor zmagovalca ne bo odločil ciljni šprint glavnine.

Tudi če se bo glavnina ob vzponu na Strmo Reber razbila, bodo verjetno vsi, ki bodo zaostali, ulovili glavnino do začetka vzpona na Polževo. Slednji je v prvih dveh kilometrih zelo strm. Nato se trasa še konstantno vzpenja slabe 4 kilometre. Po tem vzponu prve skupine ne bo nihče več ulovil, saj bo le dobrih 10 kilometrov kasneje na sporedu že zadnji vzpon v etapi. Vzpon na Vrh bo tudi določil kolesarje, ki se bodo nato v Višnji Gori borili za etapno zmago. Ta vzpon je bolj konstanten in dolg slabih 5 kilometrov. Za veliko večino kolesarjev se bo omenjeni klanec še kako vlekel in ga nikakor ne bo hotelo biti konec. V ospredju bi morali od Slovencev etapo končati Tadej Valjavec, Jan Polanc, Tomaž Nose, Matej Mugerli in Jure Golčer, če se želijo boriti za čim višjo uvrstitev v skupnem seštevku dirke. Vsekakor pa lahko pričakujemo, da bodo v zaključku razplet etape krojili tudi Patrik Sinkewitz, Kristijan Durasek, Radoslav Rogina, Darwin Atapuma, Fabio Feline, Matteo Rabottini, Fabio Taborre, Stefano Pirazzi in še kdo.

Že uvodni kronometer je v četrtek nakazal, kako dobro so kolesarji pripravljeni. Izjemno je svoj nastop opravil Jan Polanc. Le sekundo hitrejši je bil Italijan Matteo Rabottini, ki je lansko dirko Po Sloveniji končal na 5. mestu v skupnem seštevku. Jure Golčer in Tadej Valjavec sta bila od Polanca počasnejša 11 sekund, Patrik Sinkewitz 12, Stefano Pirazzi 14, Tomaž Nose 16, Kristijan Durasek in Wesley Sulzberger 18, Radoslav Rogina 24 sekund in Kolumbijec Darwin Atapuma skoraj minuto. Vsekakor pa bo že po cilju petkove etape slika, kako dobri so nekateri tuji kolesarji v tem trenutku v klanec, veliko manj meglena. "S svojim nastopom v kronometru sem zadovoljen. Sicer sem kakšno sekundo izgubil v ovinkih, ki jih nisem odpeljal 'na polno'. Na zadnje sem na kronometru padel, zato včeraj nisem želel preveč tvegati. Raje sem cel, kot sekundo spredaj. Danes se bom potrudil, da pridem v cilj z najboljšimi, nato pa na Vršič kolikor bo neslo. Veliko od kronometra niti nisem pričakoval, pomembno je, da nisem pridelal prevelikega zaostanka. Malo sem se bal zaradi kolena, ki me boli, ampak je bilo vse v redu. Treba bo pač malo potrpeti. Včerajšnji zmagovalec Tuft je dober kronometrist, a ni dober v klanec. Zato se z njim ne obremenjujem, pomembno pa je, kakšne rezultate so dosegli Sinkewitz, Malori, Valjavec, Polanc ... Ti so pomembni za skupni seštevek in posledično tudi zame. Danes gremo na etapno zmago, zaključek etape je zahteven in menim, da v cilju ne bo cela skupina. Po Višnji gori je še en krog, dolg 20 kilometrov od tega so štirje kilometri klanca, ki je težak in tisti pravi šprinterji ne bodo prišli čez s prvimi," je za Sportal povedal Tomaž Nose.

Ne spreglejte