Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 3. 2012,
15.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 30. 3. 2012, 15.22

8 let

Kdo je kdo na ljubljanskem modnem tednu – četrtič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za veliki finale bo na sredini večerni reviji drugi Philips Fashion Week postregel s kolekcijami kar sedmih modnih oblikovalcev.

Jelena in Svetlana Proković/JSP

Sestri, po rodu Beograjčanki, ustvarjata razpeti med srbsko in slovensko prestolnico. V prvi živi in dela Svetlana, v Ljubljani pa Jelena. Skupaj ustvarjata oblačila in dodatke, ki jih opisujeta kot urbane, premaknjene, ženstvene in obenem vojaško stroge. Med svoje največje dosežke prištevata kar nekaj nagrad, ki sta jih z leti nabrali na beograjskem tednu mode, od predstavitve na letošnji izdaji slovenskega tedna mode pa pričakujeta dobro organizacijo, profesionalno izvedbo, medijsko pokritost ter ključni komercialni "moment" za vzpostavitev komunikacije s poslovnimi partnerji iz tujine.

Marjeta Grošelj

Prva dama slovenskih torbic je brez dvoma Marjeta Grošelj, ki je svojo znamenito trgovino na Tavčarjevi odprla pri rosnih enaindvajsetih letih, njeni izdelki pa so postali kultni. Navdiha za ustvarjanje ji ne zmanjka, saj je prav kreativni duh tisti, ki jo žene, da vedno znova zre v prihodnost. Za njeno stroko je ključno obvladovanje materiala, njen slog pa gradijo še premišljeno oblikovanje in dodatki. Letos bomo na tednu mode videli kose, narejene po konceptu novega prestiža, nadejamo pa se lahko tudi novih, še nevidenih pristopov.

Zoran Garevski/Garevski

Zoran Garevski je Makedonec, ki že leta živi in ustvarja v Ljubljani. Poznamo ga predvsem po klasični črnini, ki jo kdaj dopolni z njenim nasprotjem – belino. Čiste, ravno odrezane linije in natančni, premišljeni kroji so prav tako pojmi, ki jih povezujemo z imenom Garevski. V zadnjem obdobju je navdušil predvsem z oblikovanjem kolekcij za Rašico, ustvarja pa tudi v kolektivu oblikovalcev Squat. Malce šaljivo Garevski pravi, da so njegov zaščitni znak barve, od letošnjega tedna mode pa pričakuje predvsem obilo pozitivnega vzdušja.

Nina Šušnjara

Zdi se, da so Nino Šušnjara v hipu vzljubila imena slovenske estrade, saj so njene kreacije pogosto osvetljene z žarometi. Njeni samostojni modni reviji, na katerih je leta 2009 in leto pozneje predstavila svoji kolekciji, sta si prislužili naziv modnih dogodkov leta. Nina, ki je pred kratkim s Sanjo Grcić in Matevžem Faganelom odrla trgovino s konceptom Koda 38, se sicer navdušuje nad različnimi slogi sedemdesetih let, od prihajajočega tedna mode pa pričakuje dobro zasnovo in popolno izvedbo. Sama se drži načela, da je manj več.

Nataša Hrupič/NatasaHrupic

Nataša Hrupič, ki se lahko pohvali z nagrado za mladega kreativnega podjetnika s področja mode, ki ji jo je lani podelil British Council, sama najraje nakupuje izdelke mladih, še neuveljavljenih oblikovalcev. Hrupičeva pri oblikovanju prisega na unikaten avtorski koncept in sofisticiran pristop, ki temelji na kombinaciji različnih pristopov. Za to pa je potreben širok razpon znanja tako iz krojaštva kot šivanja. Pri modi nikoli ne pozabi na njen tržni vidik, za modni dogodek, kot je teden mode, pa je po njenem mnenju pomembno doseči visoko raven, ki je primerljiva z drugimi takimi dogodki ali jih celo presega.

Alenka Globočnik/Akultura

Še ena od oblikovalcev, ki redno s sezonami predstavljajo svoje kolekcije, je Alenka Globočnik. Njena blagovna znamka Akultura ima že nekajletno tradicijo in velja za vzoren primer kontrastov med usnjem in drugimi materiali, kot so najfinejša svila, platno in volna. Gradi na nasprotjih debelo – tanko, trdo – mehko, enobarvno – vzorčasto, enovito – večplastno in se opira na krojaško tradicijo. Alenka pravi še, da v Akulturi fantazija tekmuje s strogostjo, mešajo pa se asimetrične in čiste linije, ki strogo sledijo telesu.

Nataša Peršuh/Natasa Persuh

Mariborčanka Nataša Peršuh, ki je študij končala na pariškem Instiut Francais de le Mode, med svoje največje dosežke v karieri šteje prav to, da dejavno deluje na področju oblikovanja, sodeluje pa tudi pri projektih na področju medijev, gledališča in estrade. Svojo oblikovalsko filozofijo opisuje kot boemsko-intelektualen šik, zelo kritična pa je do slovenskega množičnega modnega okusa, za katerega pravi, da je uniformiran in neizrazit. Z Natašino kolekcijo se bo končal drugi Philips Fashion Week.

Ne spreglejte