Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 4. 2012,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 3. 4. 2012, 9.25

8 let

Movrinov dramatičen začetek tedna mode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Enajsterica mladih upov domačega oblikovanja je zaprla vrata apokaliptičnosti slovenske mode, o kateri so se pred revijo na okrogli mizi pogovarjali njeni izkušenejši kolegi. Drzno in sveže.

Modno revijo mladih in perspektivnih slovenskih modnih oblikovalcev in s tem letošnji teden mode je odprl Peter Movrin, ki je poskrbel za dramatičen in temačen uvod v tri večere slovenskega oblikovanja. Drzne, voluminozne kreacije so najbolj zaznamovale obrazne maske, ki so od strani delovale kot zamrznjene v ledenem vetru. Movrin je s kombiniranjem različnih materialov, ki so na trenutke delovali zelo industrijsko (pa tudi pohodniško – če se spomnimo na obleko, ki je spominjala na nahrbtnike ), ustvaril večplastno in zanimivo kolekcijo, s katero se je uvrstil tudi na veliki mednarodni natečaj Kremlin Stars.

Oblikovanje Petje Zorec kljub volumnu, ki so ga ustvarjali "oblazinjeni" kosi, zaznamuje nekakšen tihi minimalizem. Njena zimska kolekcija je svetla in spominja na nomadsko življenje v sibirskih stepah, v čevljih s platformo pa so modeli spominjali tudi na gejše. Debeli prešiti kosi so delovali kot odeja, ki bi jo lahko manekenke odpele s telesa in se ovile vanjo. Zanimivi so bili tudi detajli, ki pri svetlih tonih pridejo še bolj do izraza – zaponke z nahrbtnikov in okovane odprtine kot pri vojaškem šotorskem krilu.

Kot tretja je na belo modno stezo svoje kreacije poslala Dajana Ljubičič, ki si je letošnji jesen in zimo zamislila v temnozeleni, sivi, peščeni in črni. Precej nosljive kose je krasila igra grobega in mehkega, volumen so ustvarjali z velikimi zankami pletena krila in obleke, zanimivi so bili tudi detajli v obliki kapljic, ki jih je oblikovalka prišila na tanke puloverje in rokavice, kukali pa so tudi izpod rokavov plašča. Kolekcijo je dopolnila z debelimi volnenimi hlačami z visokim pasom in širokimi hlačnicami. Premišljena in uporabna kolekcija.

S celostno podobo in kohezivnostjo kolekcije je navdušila tudi Anđela Lukanovič, prva, ki se je na včerajšnji reviji predstavila tudi v žarečih barvah. Sprva črno-bele kose, ki so stavili na preplete črt in materialov, s katerimi je oblikovalka ustvarila tudi volumen, so kmalu presekale barvno prelivajoče se obleke. Kot rdeča nit so posamezne kose povezovali naglavni okrasi iz prosojnega pleksistekla, ki so se izvrstno skladali tudi z ličenjem in pričeskami manekenk.

Ana Jelinič je oblikovala minimalistično linijo kosov, ki so jih zaznamovale teksture. Kolekcijo v čistih barvah – črni, sivi in električno modri – so dopolnjevali tudi modni dodatki, ki jih je Ana premišljeno vpela v sprehod po brvi. Masivne, a hkrati preproste verižice in velike usnjene torbe so dopolnile kose, ki so svojo opaznost gradili predvsem na resah, debelih pleteninah in tudi kvačkanih delih. Sodobno.

Po odtenkih, tipičnih za jesen, je posegla Nena Florjančič. Bordo rdeča, svetlomodra, črna, bela, zlata in rjava v vseh svojih tonih so tiste barve, ki so gradile Nenino kolekcijo. Njene ženske so elegantne in sodobne, a s pridihom uporništva. Tako lahne, svilnate bluze dopolnjujejo masivni detajli na ovratniku, plašče ravnih linij povezujejo zlate zaponke, tesne oprijete hlače z visokim pasom pa zlate zadrge. Posebej so presenetili tudi elegantno odprti hrbti in črna večerna obleka, preplet prosojnega spodnjega dela in bolj grobega životca.

Sanija Reja jenavdih za jesensko-zimsko kolekcijo črpala od vsepovsod, iz preteklosti, vzdušja, detajlov ... Posegla je po izrazito zimskih materialih – volni, tvidu in mufu, na videz grobe in težke tkanine pa omilila z dekliškimi pentljami v laseh. Med njenimi kosi so se znašli tako obleke, krila kot hlače, njeni kroji pa so posebni v tem, da se zdijo robovi nekončani in naključno odrezani, nekateri pa kot prepognjeni in ob životec speti s spenjačem za papir. Rezultat je zanimiv in nosljiv.

Črno je z aktualnimi neonskimi odtenki prepletla tudi Katja Magister. Po uvodni črni oblekici, dopolnjeni s pletenimi rokavi in pletom, so se po brvi sprehodili modeli v tunikah, do kolen ali do sredine meč segajočih oblekah, ki so žarele v barvnih detajlih. Tudi Katja je uporabila masivne pletenine kot tridimenzionalen poudarek na svojih kreacijah, hkrati pa so delovale kot nakit.

Ko je na modno brv stopila prva manekenka v kreaciji Alice Bossman, smo vedeli, da se je oblikovalka hladnejših temperatur lotila resno. Krznene kučme, plašči in jakne so se izvrstno dopolnjevali s klasičnimi kosi pod njimi. Popolno krojene hlače na rob z zanimivo krojenimi pasovi, ozke životce in stroge bele srajce je poleg krznenih kosov izvrstno dopolnjeval keramični nakit Hane Karim. Opazen in razkošen ruski šik.

Oblekice s poudarjenimi rameni ostajajo Arijanin zaščitni znak. Voluminozni poudarki na rokavih in potiski sta tisti dve značilnosti, ki sta povezovali kose na včerajšnji predstavitvi. Od uvodne, do kolen segajoče obleke z dolgimi rokavi v bordo in modri barvi so se potiski in barvni toni spreminjali v svetlejše in cvetlične. Zelo izčiščena in sodobno romantična linija, ki pa glede na materiale pušča malce dvoma o primernosti za hladnejši del leta – jesen in zimo. Pogrešali smo kakšen izrazitejši zimski kos.

Enajsterico mladih in perspektivnih modnih oblikovalcev je končal Ivan Rocco z eno bolj igrivih in "funky" kolekcij večera. Če je prvi, v celoti pastelno moder komplet obetal dolgočasje, se je vse spremenilo že s prihodom druge manekenke v oranžnem minikrilu in belih dokolenkah. Rocco je bil gotovo najdrznejši v smislu kombiniranja vzorcev in barv. V enem stajlingu je tako zmešal dva različna potiska skupaj z opazno rožnato "bomber" jakno in črnimi nogavicami, a v tej maniri ni šel čez rob. Zmernost je dosegel z izmenjavanjem živahnih in umirjeno pastelnih kosov.

Ne spreglejte