Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 4. 2012,
9.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 4. 2012, 9.35

8 let

O glasbi in kulisi na tednu mode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
O tem, kakšna bo kulisa letošnjega tedna mode v Ljubljani, smo se pogovarjali z Denom Baruco, ki sodeluje tako pri vizualni kot pri gasbeni plati projekta.

Oktobrska, premierna izdaja modnega tedna, na kateri so slovenski modni oblikovalci predstavili svoje kolekcije za letošnjo pomlad in poletje, danes dobiva svoje nadaljevanje. Ob sedemnajstih se bo dogajanje v Kinu Šiška začelo z okroglo mizo o slovenskem oblikovanju, ob dvajsetih pa se bodo po dvorani Katedrala razlegli prvi toni glasbe, žarometi pa osvetili modno pisto. Z modno revijo mladih talentov se bo začela tridnevna serija revij, tokrat pa osvetljujemo prav element kulise revij in glasbo, ki jih bo spremljala.

Lani 3D-kulisa, kaj pa letos? Den Baruca, ki bo tako kot lani tudi letos poskrbel za režijo in kreativni koncept modnih revij, pravi, da raznolikost oblikovalcev ne dopušča specifičnega sloga pri oblikovanju scene, na kateri so predstavitve posameznih oblikovalcev. "Nismo se ukvarjali s tem, kako preseči vizualni vtis lanske kulise s 3D-projekcijami, saj bi kakršenkoli poizkus kmalu klavrno propadel." Tako so se že v začetku odločili za esencialno in izčiščeno osnovo, ki jo bodo definirali sveti toni in ravne linije. Novost letošnjega prizorišča pa bo tudi večji naklon tribun. Prve ekipe so bile na prizorišču že v petek, tam so bili scenografi podjetja Scenart in mojstri luči. V soboto so začeli postavljati kuliso in nivelirati dvorano Katedrala. Tudi nedelja je bila delovna, saj so se začele vaje s tehnično ekipo in opremljanje kulis z videopovršinami. Danes se bodo po modni pisti, ki bo za razliko od lanske v obliki pomola potekala v obliki črke V, prvič sprehodile manekenke pod vodstvom Tjaše Stanič, ki je vodila kastinge. "Eden kjučnih trenutkov bo tudi prvi 'sitting', kjer bo levji delež prevzela Meta Kač in s pomočjo izkušenj skušala popraviti lanskoletni grenak priokus," pravi Den, ki še posebej poudari vlogo Melinde Rebrek, ki bdi nad ekipo letošnjega tedna mode in skrbi, da vse teče po pripravljenem urniku.

Glasba narekuje tempo revij "Glasba je zelo pomembna pri ustvarjanju občutja modne revije," na vprašanje, kakšno vlogo na modnih revijah igra glasba, odgovori Den Baruca, tudi sam glasbenik, ki oblikovalcem svetuje tudi na tem področju. "Določeni oblikovalci so imeli že izbrano glasbo, nekaterim pa sem, s pomočjo opisov njihovih kolekcij, predlagal nekaj možnosti. Končna odločitev je vedno na strani oblikovalca, saj gre za predstavitev njihovega ustvarjanja."

S celostno podobo tedna mode želijo organizatorji in ustvarjalci ustvariti vzdušje profesionalnosti, Den pa je prepričan, da je slovenski trg zrel, potrebuje le kakovostno osnovo za razvoj. Pravi še, da če osnovo kolekcije za oblikovalca predstavlja skica in intimen moment med praznim listom in osebo, potem za trg in občinstvo začetek pomeni prav to, kar se bo ta teden dogajalo v Kinu Šiška. "Kakovostna predstavitev kolekcije je most med oblikovalcem in občinstvom – zato naj bo ta čim bolj iskrena," zaključi Baruca. V kakšnem taktu in pred kakšno kuliso se bodo sprehodile kolekcije za jesen in zimo, pa bomo videli že nocoj.

Ne spreglejte