Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2012,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 27. 3. 2012, 9.11

8 let

Na mladih svet stoji – 2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi dan aprilskega tedna mode je namenjen mladim modnim oblikovalcem. Tisti, katerih prava modna pot se sicer šele začenja, a to ne pomeni, da za seboj nimajo že veliko lepih dosežkov.

Na modni brvi 2. aprila se bo predstavilo kar enajst "mladih", včeraj smo jih predstavili štiri, danes pa skupino zaključujemo, ki pa imajo za seboj, čeprav nekateri svoje oblikovalsko znanje še pilijo na fakulteti, že številne uspehe.

Pomemben modni dogodek pri nas

V ponedeljek se bo predstavila tudi Nena Florjančič, ki deluje pod imenom Flonena. Navdih za svojo kolekcijo je našla v glasbi. "Poglobila sem se v obdobje šestdesetih in razvoj punk mode v prejšnjem stoletju. Takratno modo sem interpretirala v svojem slogu oblikovanja. Glavna odtenka v tej kolekciji sta barvi bordo in zlata, ki sta vključeni v nepričakovani obliki in mestih." Neni se zdi modna revija najbolj smiseln in efektiven način predstavitve kolekcije, zato je povabilo organizatorjev seveda z veseljem sprejela. "To je pomemben modni dogodek pri nas." Sodelovala je že na nekaj slovenskih in tudi mednarodnih modnih revijah, med katerimi je bil tudi lanski Fashion Week v Zagrebu in Lake Fashion Days v Avstriji.

Pove, da sta ji bila v veliko oporo na njeni oblikovalski poti Zoran Garevski in Nataša Peršuh z modno znamko Young@Squat, ki združuje peščico "mladih" oblikovalcev. Za konec doda, da od tedna mode pričakuje iskrico v očeh ljudi, ko bodo opazovali njene kreacije.

Inspiracija za kreacije Katje Magister izhajajo iz grafik M. C. Escherja in jo povezujejo v princip obračanja in kontrastov. Njena kolekcija je že skoraj že končana, zato začetek tedna mode pričakuje mirno, prizna pa, da je bila prej precej živčna. Za konec doda, je njen uspeh to, da uresničuje svoje sanje.

Mešani občutki o tednu mode

Sanija Reja Aske ima glede začetka tedna mode mešane občutke. Kolekcija še ni popolnoma izdelana, inspiracije pa je, kot pove, črpala spontano in od vsepovsod, iz preteklosti, vzdušja in detajlov ... Dobitnica nagrade za Multifunkcionalno torbo (Ona+ Mercator natečaj za Okolju prijazno nakupovalno torbo), Prešernove nagrade za delo Urbana kolekcija iz tehnološko naprednih materialov in nagrade Meseca oblikovanja 2010 za Perspektivnega slovenskega oblikovalca, Petja Zorec si ne more predstavljati, da bi mirno pričakala prihod tedna mode. Ideja o kolekciji se je, kot pravi, rodila ob jutranjem čaju, v dnevni sobi. "Od koder tudi inspiracija in koncept."

Upaš, da se ti bo investicija povrnila

Za Ano Jelinčič so njeni največji uspehi zagotovo zadovoljni uporabniki njenih oblačil. Pove, da so se končne oblike njene kolekcije pojavljale že v začetnih fazah razvoja posameznih kosov. Ana, ki je leta 2008 na BTW Fashion Weeku tudi zmagala med mladimi oblikovalci ter na lanskem Mesecu oblikovanja prejela naziv najperspektivnejšega mladega oblikovalca, pove, da je izdelava kolekcije seveda velik finančni zalogaj, a doda, da je odvisno, kako se lotiš stvari. "Brez nič ni nič. V vsako stvar je treba kaj vložiti tudi finančno. Potem pa upaš, da se ti bo investicija povrnila."

Takšno je verjetno mnenje tudi Dajane Ljubičič in Anđele Lukanovič, ki se bosta s preostalimi devetimi mladimi talenti na tednu mode predstavili v ponedeljek, 2. aprila, ob 20. uri.

Ne spreglejte