Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2012,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 27. 3. 2012, 8.35

8 let

Na mladih svet stoji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi dan aprilskega tedna mode je namenjen mladim modnim oblikovalcem. Tistim, katerih prava modna pot se šele začenja, a to ne pomeni, da za seboj nimajo že veliko lepih dosežkov.

Na modni brvi se bo 2. aprila predstavilo kar enajst "mladih", danes predstavljamo prve štiri, ki pa imajo za seboj, čeprav nekateri svoje oblikovalsko znanje še pilijo na fakulteti, že številne uspehe. Na primer 31-letna "mlada oblikovalka" tekstilij in oblačil Arijana Gadžijev, ki je pred tremi leti magistrirala, šele dobro začenja svojo blagovno znamko ter predstavitev in prodajo modnih izdelkov, za seboj pa ima že številne uspehe.

Od tedna mode pričakuje več prepoznavnosti

"Med študijem sem sodelovala na številnih oblikovalskih projektih in leta 2004 prejela skupinsko nagrado za dobro zasnovo na 19. bienalu industrijskega oblikovanja. V letu 2006 sem bila CEEPUS-ova štipendistka in opravljala semester na priznani šoli Designskolen Kolding na Danskem. Za kolekcijo 'Lotus', ki sem jo leta 2007 predstavila v Dalianu na Kitajskem, sem prav tako prejela nagrado," pove Arijana, ki je svoje kolekcije predstavila tudi na BMW Fashion Weeku v letih 2008 in 2009.

Pravi, da teden mode za zdaj pričakuje mirno in ravno končuje zadnji model kolekcije Hybriding, ki šteje sedem izhodov. Pravi, da kolekcija ni vezana na letni čas, a je povezana z naravo. "Poglabljala sem se v svet hibridov, križancev nepravilnih oblik in spremenjenih pomenov ter jih izražala v avtorskih potiskih in konstrukcijskih detajlih," še pove in za konec doda, da od tedna mode pričakuje več prepoznavnosti ter zanimanja za tovrsten slog oblikovanja, predvsem pa dobro vzdušje med vsemi udeleženci, vzajemno spodbudo in nova poznanstva.

Teden mode precejšen finančni zalogaj

Peter Movrin, ki deluje pod okriljem ekipe Young@Squat, teden mode pričakuje z zanimivimi občutki. Pove, da kolekcija še ni povsem izdelana in da je ob njenem snovanju razmišljal o potovanju. "Zimo je navdihnilo poletje" skrivnostno pove. Tudi Peter ima za seboj že številne uspehe, bil je polfinalist natečaja Mango Fashion Award in izbranec znamke Jean Paul Gaultier, dobil nagrado za trajnostni razvoj Republike Slovenije, nagrado za posebne dosežke Naravoslovno-tehnične fakultete ter številne druge nagrade in priznanja. Od tedna mode pričakuje presenečenje in pove, da je, kar zadeva izdelave kolekcije in preostalih ob tem nastalih stroškov, kar precejšen finančni zalogaj.

Tako meni tudi 26-letni Ivan Rocco, ki navdih za svojo kolekcijo črpa iz brazilskih avantgard. Z modnim oblikovanjem se je začel dejavno ukvarjati že v srednji šoli, kot svoj zadnji uspeh pa izpostavi sodelovanje na razstavi Sens(n)ation. Pravi, da si, ko oblikuje oblačila, ponavadi zamisli idealno žensko, ki bi najbolje nosila njegove obleke.

Najprej je potrebna obširna raziskava

Alice Bossman ima, medtem ko oblikuje, vedno v mislih potencialno stranko. "To je lahko znana oseba, manj znana oseba ali izmišljena oseba. Odločim se glede na koncept kolekcije. Oblikujem za žensko, ki potrebuje oblačila za vsak dan, je elegantna, nekoliko drzna, rada izstopa in ljubi modo." Alice si za vsako kolekcijo vzame veliko časa in se, kot pravi, najprej loti obširne raziskave – tokrat jo je prevzel stil 70. let. Pravi, da o pričakovanjih nerada govori, saj je raje presenečena. "Lahko pa povem, da med drugim pričakujem, da bom spoznala nove ljudi, da se bom predstavila tudi novemu širšemu občinstvu, in kdo ve, mogoče mi bo to pripeljalo tudi nove stranke."

Ne spreglejte