Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
8.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 23. 5. 2014, 8.34

6 let, 7 mesecev

"Ni mogoče, da bi Tina Maze v eni uri pokurila tisoč kalorij"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pogovarjali smo se z osebnim trenerjem Gašperjem Simčičem, ki zagovarja zdrav in aktiven življenjski slog in svojim varovancem polaga na srce: "Vztrajajte in zaupajte."

Gašper Simčič je del strokovne ekipe Nupo, ki kandidatom za hujšanje pomaga in jih spodbuja prek funkcionalnih treningov. Bistvo programa Nupo 360° je sprememba življenjskega sloga, to je pa možno samo, če v program vključimo različne komponente. Trening z Gašperjem je pomemben del programa, saj vključuje voden funkcionalni trening, ki se prilagaja zmožnostim in zdravstvenemu stanju kandidatov Nupo akademije. Poleg spremembe v načinu prehranjevanja se kandidati navajajo na bolj aktiven slog življenja. "To mora postati njihov življenjski slog," med pogovorom večkrat poudari Gašper. V osmih tednih programa bodo opazili prve rezultate, izboljšali svoje počutje in dobili toliko kondicije, da si bodo znali postavljati višje cilje.

Toda osebni trener ni samo športni trener, pogosto je tudi "psihoterapevt" in glavna opora na poti do osebne preobrazbe.

Trening za to, da spremenimo svoje življenje Spomladi različni fitnes centri še vedno beležijo porast vpisov, a kaj ko večina vztraja samo nekaj tednov, saj prej obupajo ali se pač sprijaznijo z dejstvom, da bodo letošnje poletje še vedno nekoliko pod svojimi pričakovanji.

"Zavedam se, da smo na splošno vsi bolj kampanjsko usmerjeni na različnih področjih, zato bi morali spremeniti predvsem to miselnost," pove Simčič in poudari, da bi morali v življenju ustvariti neko ravnovesje med zdravo prehrano in zdravim ter rednim gibanjem. Pri hujšanju prehrana prispeva kar 70 odstotkov uspeha, medtem ko redna telovadba 30 odstotkov, zato brez spremembe prehrane ne moremo pričakovati dobrih rezultatov.

Njegovo vodilo je zmernost in disciplina, to pa zahteva spremembo življenjskega sloga. "Treba je garati, zmerno garati. Vsak naj prilagodi vadbo sebi in naj jo počasi stopnjuje. To je idealna kombinacija."

Koliko treninga na teden je dovolj? "Večina ljudi obiskuje fitnes dvakrat na teden. To je v redu za prva dva do tri tedne, ampak zavedati se moramo, da se naše telo sproti prilagaja novim pogojem, zato je treba te pogoje ves čas spreminjati, telo je treba izzivati," nam razloži Simčič in poudari, da po dveh do treh tednih začne naše telo med treningom preveč uživati, zato trening ni več tako učinkovit. "Takrat je treba dodati kakšen trening na teden ali posamezne treninge podaljšati. Je pa res, da je bolje večkrat po malem kot pa dvakrat na polno pretiravati."

"Treba je vedeti, da je vadba dvakrat na teden res tisti minimum, da telo dobro prekrvavimo, brez stopnjevanja treningov pa se rezultati ne bodo pokazali. Ljudem predlagam, da si vzamejo najmanj tri mesece časa konstantnega treninga in obljubim, da bodo rezultati vidni." Prve rezultate ob Nupo dietni prehrani in funkcionalni vadbi dvakrat tedensko opažajo tudi naši kandidati za Povrni si svojo postavo. Preverite, kakšni so njihovi rezultati po petih tednih programa Nupo 360°.

Kakšna je najboljša vadba za izgubljanje teže? Pri treningu in izgubljanju teže se je treba zavedati predvsem dejstva, da mišična moč zelo vpliva na izgubljanje kalorij. "Moški zato veliko lažje hujšamo od žensk, ker imamo več mišične mase in pokurimo več kalorij." Zato so pri načrtovanju treningov pomembne tudi vaje za moč, ki jih kombiniramo s kardio treningi, ki jih delimo na intervalni trening in na dolgotrajni aerobni delni napor. "Mogoče se bo zdaj to prepotentno slišalo, vendar bi bilo po mojem mnenju idealno, da bi ljudje trenirali šestkrat na teden."

Koliko telovadbe je potrebno, da "skurimo" eno veliko porcijo ocvrtega krompirčka? Pri vrednotenju škodljivosti hrane pogosto potrebujemo preproste izračune, ki nam povejo, koliko slabega lahko zaužijemo z enim obrokom in kako težko je to izničiti s treningom. Zanimalo nas je, kako težko je recimo pokuriti veliko porcijo ocvrtega krompirčka.

"Najprej je treba vedeti, da moški veliko hitreje pokurimo kalorije kot ženske. Povprečna ženska mora narediti čez 500 tako imenovanih burpeejev oziroma vojaških poskokov (skok – skleca – skok), da pokuri eno veliko porcijo ocvrtega krompirja. Jaz jih lahko v eni uri pokurim tudi 1000, Tina Maze pa ni mogoče, da bi v eni uri pokurila tisoč kalorij, ker je ženska. Ženske imajo veliko manj mišične mase kot moški."

Množični športni dogodki so okej, vendar ... Gašper Simčič sicer pozdravlja vedno bolj priljubljene množične športne dogodke, kot so pohodi in maratoni, vendar: "Problem je, ker je to postalo zelo modno in se ljudje orientirajo samo okrog teh dogodkov, namesto da bi telesna aktivnost postala konstanta v njihovem vsakdanu. Vsi se na ljubljanski maraton pripravljajo tri mesece prej, zakaj ne bi vse leto počasi tekel?"

"Problem je, ker si postavljamo napačne vzore," in s tem cilja predvsem na tiste, ki stremijo k popolnim meram zaradi nekih podob idealne lepote ali idealnega športnika. "Narobe je, če rekreativec razmišlja kot vrhunski športnik. Prav bi bilo, da bi se dobro počutili zaradi rekreacije same in druženja, ne pa toliko, da bi strmeli k temu, da smo izklesani, da imamo čim manj maščob in čim več mišične mase. Boljši cilji so: kako smo hitri, kako smo močni in kako smo bolj olimpijsko razpoloženi, ne pa da gremo v neke lepotne ideale. To se mi zdi zgrešeno, ker je to res napačen fokus. Gre za to, da spremenimo življenjski slog in strmimo k temu, da se dobro počutimo in da izžarevamo dobro energijo. "

"Prav to izboljšano počutje zaznavajo vsi kandidati Nupo akademije, ki že po nekaj tednih ali mesecu dni povejo, kako se počutijo boljše, kako bolje in lažje komunicirajo z okolico in so manj negativni.

Osebni trener je tudi psiholog Med osebnim trenerjem in stranko se pogosto naplete poseben in zelo oseben odnos: "Pogosto nam zaupajo tudi zdravstvene ali zelo intimne težave. Nemalokrat nam razlagajo tudi o svojem partnerskem ali družinskem življenju. Sem že imel primer, ko mi je stranka na trening pripeljala ženo, drug dan pa še ljubico. Potem sem moral res paziti. Včasih je kot v kakšni mehiški nadaljevanki."

Toda prelaganje odgovornosti za svojo pot do življenjske preobrazbe izključno samo na osebnega trenerja je zgrešeno: "Je že res, da sem lahko nekomu eno uro v dnevu trener in ga spodbujam, ampak preostalih 23 ur je prepuščen samemu sebi. Ali če obrnem, kot je zadnjič povedal en moj kolega: 'Eno uro na dan bodo zelo pridni, potem pa imajo 23 ur časa, da vse zamočijo.'"

Vsebino omogoča Nupo

Ne spreglejte